Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ας γνωρίσουμε τα Τζιμάνια - τέσσερα χνουδωτά κοτόπουλα που, ενώ θα έπρεπε να περνάνε τη μέρα τους τσιμπολογώντας σπόρια και κυνηγώντας έντομα, αυτά λύνουν μυστήρια και πολεμούν το έγκλημα. Τα ονόματά τους; Σβούρα, Ζαχαρένια, Ψύλλος και Γλύκα.
Όταν τα Τζιμάνια δέχονται στο κοτέτσι την επίσκεψη του τρομοκρατημένου σκίουρου που δυσκολεύεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (πριν λιποθυμήσει για άλλη μια φορά) να τους εξηγήσει τι του συμβαίνει, καταλαβαίνουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ σκοτεινή υπόθεση. Ευτυχώς που τα Τζιμάνια είναι επαγγελματίες . Τι είναι αυτό το μεγάλο, στρογγυλό πράσινο αντικείμενο στην αυλή; Μήπως είναι ΟΥΦΟ; Κι αν ναι, τι ζητάνε οι εξωγήινοι που το κυβερνούν από τις κότες και τα κοτόπουλα; Τα Τζιμάνια αναλαμβάνουν δράση για να φωτίσουν ένα μυστήριο που μοιάζει από άλλον πλανήτη!

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως όταν πήρα "Τα Τζιμάνια" στα χέρια μου, δεν ένιωσα αυτό που λέμε, ενθουσιασμό. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο αισθάνθηκα μια κάποια αντιπάθεια απέναντι στο βιβλίο, εξού και απέμεινε στην άκρη για αρκετό καιρό. Να φταίει το μπλε χρώμα του εξωφύλλου, να φταίνε τα κοτόπουλα, ποιος ξέρει; Όταν, όμως, ξέμεινα από επιλογές, και ο γιος μου επέμενε να διαβάσουμε κάτι καινούργιο, υπέκυψα στις πιέσεις του. Και πραγματικά, παρά που δεν το περίμενα, βρέθηκα μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη και εκτός από τον μικρό μου, διασκέδασα κι εγώ με την ιστορία των μικρών αυτών, ανατρεπτικών, πουπουλένιων ηρώων που νομίζω πως θα γίνουν το νέο hit on the block για τους μικρούς μας φίλους, ηλικίας επτά έως έντεκα ετών.

Μια αυλή, ένας σκύλος, τέσσερα κοτόπουλα, μια μαμά κότα κι ένας σκίουρος σε παροξυσμό, ο οποίος έχει έναν μεγάλο φόβο που αδυνατεί να περιγράψει με λόγια. Οι νεαροί, όμως, εν δυνάμει ήρωές μας, δεν πτοούνται. Συνδυάζουν τις διαφορετικές τους προσωπικότητες και τα ξεχωριστά τους χαρίσματα και παλεύουν όλοι μαζί να βρουν μια λύση. Και όταν η λύση στο μυστήριο βρίσκεται, αγωνίζονται ενάντια στον εχθρό που απειλεί τους πάντες. Νευρώδες, έξυπνο, διασκεδαστικό, με πηγαίο χιούμορ, κάπως κυνικό αλλά εύκολο να κατανοηθεί από τα παιδιά, "Τα Τζιμάνια" είναι ένα βιβλίο που δεν θα κερδίσει μόνο τα παιδιά σας αλλά κι εσάς. Όμορφες εικόνες σαν να είναι καμωμένες από κάρβουνο συνοδεύουν το κείμενο και όλο μαζί το σύνολο, κλέβει τις εντυπώσεις. Και ναι, θα αναζητήσετε κι άλλες περιπέτειες που κάτι μου λέει πως δεν θ΄αργήσουν να έρθουν.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Doreen Cronin
Εικονογράφος: Kevin Cornell
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος έκδοσης: 2014
Σελίδες: 96
ISBN: 978-960-569-274-2