Ο αμερικάνος ηθοποιός, σκηνοθέτης, τραγουδιστής, ποιητής και φωτογράφος, Leonard Nimoy, άφησε σήμερα τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Bel Air, όπως ανακοινώθηκε από την σύζυγό του, δε ηλικία 84 ετών και έπειτα από χρόνια πάθηση αναπνευστικής νόσου, που σύμφωνα με πηγές του 2011, είναι η 4η πιο συχνή αιτία θανάτου σήμερα.
Γεννήθηκε στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης στις 26 Μαρτίου του 1931, από οικογένεια εβραίων μεταναστών, που είχαν έλθει στις ΗΠΑ από το Izyaslar της σημερινής Ουκρανίας. Ξεκίνησε την ηθοποιία από πολύ μικρός, σαν μέλος θεατρικών ομάδων της τοπικής κοινότητας όπου μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο της Βοστόνης και στη συνέχεια σπούδασε υποκριτική στο Pasadena Playhouse της Καλιφόρνια.
Ερμήνευσε τους πρώτους (δευτερεύοντες) ρόλους του στην κινηματογραφική ταινία "Queen for a Day" (1951) και στην τηλεοπτική σειρά "Zombies of the Stratosphere" (1952), ενώ ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας "Kid Monk Baroni" (1952). Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, λόγω του ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως αναγνωρίσιμος διασκεδαστής, εργάσθηκε στην Ατλάντα σαν παραγωγός εκπομπών για τον αμερικανικό στρατό.
Ο Nimoy έφτασε στο απόγειο της δημοφιλίας του, με τη συμμετοχή του στη σειρά "Star Trek" (1965-1969), όπου υποδύθηκε με μεγάλη πειστικότητα τον Mr Spock, έναν φλεγματικό εξωγήινο, αξιωματούχο-συγκυβερνήτη του πληρώματος του φανταστικού διαστημόπλοιου "Έντερπραϊζ". Η σειρά γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και είχε ως επακόλουθο την παραγωγή επτά σχετικών ταινιών, στις οποίες ο Nimoy επίσης συμμετείχε, όπως και σε άλλες σειρές του ιδίου είδους. Ο χαρακτήρας του Spock βραβεύθηκε ως ένας από τους 50 κορυφαίους τηλεοπτικούς, ενώ χάρισε στον Nimoy τρεις τιμητικές υποψηφιότητες για βραβεία Emmy. Την εμπειρία του σαν "Mr Spock", ο Nimoy κατέγραψε σε δυο αυτοβιογραφίες του με τίτλους "Δεν είμαι ο Σποκ" (1975) και "Είμαι ο Σποκ" (1995). Εκτός της σειράς "Σταρ Τρεκ", ο Νίμοϊ πρωταγωνίστησε και στο επίσης γνωστό σίριαλ "Mission: Impossible".

(Πηγή πληροφοριών Βικιπαίδεια)