Φέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των short anime, δηλαδή εκείνων που τα επεισόδιά τους δεν διαρκούν πάνω από 5-6 λεπτά. Λογικό είναι, σε αυτές τις περιπτώσεις, να αναρωτιόμαστε κατά πόσο μπορεί μια τέτοιου είδους σειρά να μας προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα και μια ολοκληρωμένη ιστορία, ειδικά αν δεν έχει κωμική-σατιρική διάθεση, όπως καλή ώρα το "Bonjour Koiaji Pâtisserie" που σε σχέση με τα άλλα της κατηγορίας του, έκανε έναν κύκλο 24 επεισοδίων που ολοκληρώθηκε μόλις χθες βράδυ στην Ιαπωνία.

TO ΑΝΙΜΕ:
Το "Bonjour Koiaji Pâtisserie, γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "BONJOUR♪Sweet Love Patisserie", είναι anime σειρά σε σκηνοθεσία Noriaki Akitaya και παραγωγή των Marina Sasaki και Takuro Tsuchiya, και σε σενάριο Ryō Aoki, σε σύμπραξη των studios Connect και Silver Link. Η Crunchyroll απέκτησε τα δικαιώματα για την προβολή του anime στην Αμερική και το διαδίκτυο, κάτι το οποίο δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου 2014, ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο της μόλις χθες, στις 20 Μαρτίου 2015, έπειτα από 24 επεισόδια των 5' περίπου το καθένα.





ΤΟ GAME:
Ουσιαστικά, παράλληλα με την παραγωγή του anime ξεκίνησε και η δημιουργία ενός game για πλατφόρμες iOS, Android, η οποία βγήκε επίσημα στην αγορά στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Όπως ίσως ήδη να υποψιάζεστε, το θέμα του είναι το "Dating", κάτι αναμενόμενο όταν έχουμε μια κεντρική ηρωίδα και μια πληθώρα αντρών να την περιτριγυρίζουν. Η παραγωγή του game έγινε από την more games ενώ κυκλοφόρησε υπό την αιγίδα της Ameba.

ΤΟ STORY:
Η ιστορία ακολουθεί την νεαρή Sayuri Haruno, ένα κορίτσι που κατάφερε να κερδίσει την πολυπόθητη υποτροφία της Σχολής Ζαχαροπλαστικής Fleurir, μία από τις καλύτερες στην Ιαπωνία αλλά και από τις πιο αυστηρές παράλληλα, με μια διευθύντρια που παρακολουθεί με το άγρυπνο βλέμμα της τα πάντα. Κατά την διάρκεια της φοίτησής της εκεί, η Sayuri, δεν θα ανακαλύψει μονάχα νέες μορφές ζαχαροπλαστικής, αλλά καινούργια πράγματα για τον εαυτό της και τους ανθρώπους γύρω της, αναπτύσσοντας σχέσεις τόσο με τους συμμαθητές της, όσο και με τους καθηγητές της που αν και καθ' όλα διαφορετικοί μεταξύ τους, έχουν ο καθένας να της προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο και διαφορετικό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Εντάξει, δεν θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν πως το συγκεκριμένο anime είναι ανυπέρβλητο, επειδή δεν είναι, αλλά δεν μπορώ να μην ομολογήσω πως πέρασα εξαιρετικά ευχάριστα παρακολουθώντας το και πως ήταν μια διασκεδαστική στιγμή τα Σαββατοκύριακα των τελευταίων μηνών, την οποία περίμενα με ιδιαίτερη χαρά και αγωνία, έστω κι αν βαθιά μέσα μου ήξερα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και πως δεν μπορούσα να έχω υψηλές προσδοκίες. Και, τελικά, ίσως γι' αυτό και να μου άρεσε. Επειδή ήξερα εξ' αρχής τι παρακολουθούσα και δεν περίμενα κάτι περισσότερο από αυτό που η σειρά είχε να μου προσφέρει.
- Σε σχέση με το art, μόνο τα καλύτερα έχω να πω. Μιλώντας για ένα γλυκανάλατο anime σαν κι αυτό
και, κακά τα ψέματα, ιδιαίτερα κοριτσίστικο, η σχεδιαστική προσέγγιση είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Καθαρή, με χαρούμενα και έντονα χρώματα, με περιττή λάμψη και μια κάποια υπερβολή ορισμένες φορές, στοιχεία που το καθένα χωριστά μπορεί να μην έχει να προσφέρει κάτι αλλά που στο συγκεκριμένο concept, και ειδικά συνδυαστικά, δίνουν αυτό που θα θέλαμε κι αυτό που περιμένει κάθε κορίτσι να δει.
- Έχοντας ως genre την κωμωδία και το ρομάντζο, η σειρά καταφέρνει να ισορροπήσει ιδιαίτερα καλά ανάμεσα στις δύο αυτές ταυτότητες. Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε πως όλα τα αρσενικά που παρελαύνουν έχουν ένα κάποιο crash με την Sayuri, αλλά αυτό τους το ενδιαφέρον εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίσταση, και έτσι ώστε να ταιριάζει στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Και ναι, δεν αντιλέγω, δεν μπορούμε να περιμένουμε να καταλήξει με κάποιον από αυτούς, αλλά έχει πλάκα να παρακολουθείς τα διάφορα ευτράπελα, να επιλέγεις στρατόπεδο και στο τέλος, να φαντάζεσαι ελεύθερα ό,τι θες.
- Το σενάριο είναι ιδιαίτερα απλό και παρουσιάζει μια αρκετά συνηθισμένη καθημερινότητα, όμως και
αυτό είναι αρκετά αναμενόμενο, αλλά και κάτι που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε με τους ήρωες και την ιστορία τους, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα. Άλλωστε δεν νομίζω πως σκοπός της σειράς είναι να μας μεταδώσει τα βαθύτερα νοήματα της ζωής, αλλά μέσα από την απλότητα να μας κάνει να ρίξουμε μια ματιά στην δική μας καθημερινότητα, στις επιλογές μας και στις σχέσεις μας. Η αλήθεια είναι πως θα μου άρεσε να δω το ίδιο concept σε ολοκληρωμένα, κανονικού μεγέθους επεισόδια, αλλά κι αυτό που πήρα, καλό ήταν στο τέλος.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Την μουσική του anime έχει συνθέσει ο Takahiro Yamada και δεν θα έλεγα πως έχω πολλά να πω γι' αυτήν, αφού αν εξαιρέσουμε το opening και το ending, η μοναδική παρέμβαση ήχου έχει να κάνει με μια νότα καλλιτεχνικού κι αριστοκρατικού, κάτι που μελωδικά θυμίζει δεξιώσεις με φουρό και τα σχετικά. Το opening theme είναι το "Bonjour♪Magic" ερμηνευμένο από τους χαρακτήρες Ryou Kouzuki (Kaito Ishikawa), Mitsuki Aoi (Tetsuya Kakihara), Gilbert Hanafusa (Ryouhei Kimura) και Yoshinosuke Suzumi (Hikaru Midorikawa), ενώ το ending theme είναι το "Yasashisa wo Tsutsumikonde" που ερμηνεύουν οι χαρακτήρες Ryou Kouzuki (Kaito Ishikawa) και Mitsuki Aoi (Tetsuya Kakihara).

Bonjour Koiaji Pâtisserie - Opening



Bonjour Koiaji Pâtisserie - Ending


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Σαφέστατα και μπορείτε να ζήσετε το υπόλοιπο του βίου σας διατηρώντας την συνείδησή σας καθαρή, αν κι εφόσον δεν παρακολουθήσετε αυτό το anime, αλλά ακόμα κι αν το κάνετε, σίγουρα δεν θα μετανιώσετε μετά, ρίχνοντας κατάρες για την ώρα που σπαταλήσατε. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείτε, 5΄ανά επεισόδιο δεν είναι τίποτα και δεν θα χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο από μία ώρα του χρόνου σας κατά την διάρκεια της οποίας, ειδικά τα κοριτσάκια, θα περάσετε ευχάριστα και όσον αφορά το θέμα οφθαλμόλουτρου, θα χορτάσετε.