Συνήθως μου είναι εύκολο να αποφασίσω ποιο είναι το καλύτερο anime της κάθε season. Αυτή τη φορά, βρέθηκα ανάμεσα σε τρία και ακόμα και τώρα δεν είμαι βέβαιη ποιο ξεχωρίζει έστω και λίγο περισσότερο, μέσα στην καρδιά μου. Αν όμως με πίεζαν και έπρεπε να επιλέξω, τότε μάλλον νικητής θα έβγαινε το "Shigatsu wa Kino no Uso" για λόγους τους οποίους θα προσπαθήσω να αναλύσω παρακάτω, αν και αυτή τη στιγμή νιώθω -ακόμα- τόσο συναισθηματικά φορτισμένη όσο την ώρα που παρακολουθούσα το τελευταίο επεισόδιο που παίχτηκε πριν από λίγες μόλις μέρες και που με τον δικό του τρόπο, με σημάδεψε.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Shigatsu wa Kino no Uso", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Your Lie in April", είναι Ιαπωνική σειρά manga με την υπογραφή του Naoshi Arakawa, η οποία στη διάρκεια όλων των χρόνων που κυκλοφορούσε, κέρδισε φανατικό αναγνωστικό κοινό που το ανέδειξε σε μία από τις καλύτερες ιστορίες του είδους του. Το manga κυκλοφόρησε αρχικά ανά κεφάλαια στο περιοδικό "Monthly Shōnen Magazine" των εκδόσεων Kodansha ενώ στις 06 Απριλίου 2011 κυκλοφόρησε ο πρώτος ολοκληρωμένος τόμος και ο 11ος και τελευταίος στις 06 Φεβρουαρίου 2015. Η σειρά έχει κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα, με την Kodansha Comics USA να έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για τις Η.Π.Α.



ΤΟ ANIME:
Τα πολυαγαπημένα studio της A-1 Pictures δεν θα μπορούσαν να αφήσουν μια τόσο καλή ευκαιρία να πάει χαμένη και έτσι ήταν εκείνες που κατάφεραν να αποκτήσουν τα δικαιώματα του manga για την μεταφορά του στην μικρή οθόνη, παρά που και άλλες εταιρείες παραγωγής είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η σειρά έκανε πρεμιέρα μέσω του δικτύου Fuji TV στις 10 Οκτωβρίου 2014 και ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου 2015, έπειτα από έναν κύκλο 22 επεισοδίων. Την σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφουν αντίστοιχα οι Kyōhei Ishiguro και Takao Yoshioka. Η σειρά προβλήθηκε με αγγλικούς υπότιτλους μέσω της Crunchyroll, ενώ τα δικαιώματα για την αγγλική γλώσσα στην Αμερική έχουν αποκτηθεί από Aniplex of America και για την Αυστραλία από την Madman Entertainment.

ΤΟ STORY:
Ο Kousei Arima υπήρξε επαγγελματίας πιανίστας, ένα εξαιρετικό ταλέντο που στα παιδικά του χρόνια κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί, αλλά και να κερδίσει σε πολλούς διαγωνισμούς, αποκτώντας υποστηρικτές και ανταγωνιστές. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, που ήταν επίσης μουσικός και εκπαιδεύτριά του, ο Kousei καταρρέει και κατά την διάρκεια μιας επίδειξης στην ηλικία των 11 ετών, παύει ν' ακούει τις νότες κι εγκαταλείπει τον χώρο της μουσικής. Δύο χρόνια αργότερα, και χωρίς να έχει έστω αγγίξει το πιάνο του, ο Kousei ζει την κάθε μέρα μέσα σε μια κατάσταση αδράνειας και αδιαφορίας, μην βρίσκοντας κανένα νόημα σε τίποτα, μην μπορώντας να δει τα χρώματα γύρω του ή οτιδήποτε άλλο το
αισιόδοξο. Μοναδική συντροφιά του, οι δύο καλύτεροί του φίλοι, Tsubaki και Watari, που τον έχουν αποδεχτεί όπως είναι και που πιστεύουν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα. Όμως ο κόσμος του Kousei θα έρθει τα πάνω κάτω όταν μια μέρα θα συναντήσει ένα περίεργο κορίτσι, την Kaori Miyazono, μια ταλαντούχα βιολονίστρια που ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και που θέλει να αφήσει το δικό της στίγμα στον χώρο της μουσικής, όντας ελεύθερο πνεύμα, και που παρασύρει τον Kousei ξανά πίσω στις μελωδίες εκείνες που νόμιζε πως είχε αφήσει πίσω του και που τώρα πια, καλείται να δει με διαφορετικό μάτι.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω, οπότε λέω να επιλέξω τα εύκολα που δεν είναι άλλα από τα τεχνικά σκέλη της υπόθεσης. Όσον αφορά, λοιπόν, το art του συγκεκριμένου anime, είναι απλά υπέροχο. Ειλικρινά, δεν νομίζω πως μπορώ να βρω το παραμικρό ψεγάδι αφού δεν είναι μόνο οι καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες και η εκφραστικότητα των προσώπων και των χαρακτηριστικών τους που μιλάνε ακόμα κι όταν οι ίδιοι σωπαίνουν, αλλά όλο το πακέτο. Ακόμα και τα σκηνικά που τους πλαισιώνουν μοιάζουν να είναι ζωντανά, τόσο πολύ που μετά δυσκολίας πιστεύεις πως αυτό που βλέπεις δεν είναι εικόνα του πραγματικού κόσμου αλλά μια καλόσχεδιασμένη αναπαράστασή του. Τα σχέδια, τα χρώματα, οι λάμψεις, όλες εκείνες οι μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την διαφορά, ενώνονται στο anime αυτό για να προσφέρουν κάτι το μοναδικό, κάτι που το μάτι σου δεν χορταίνει να βλέπει και να απολαμβάνει.
- Αν και το story με μια πρώτη ματιά φαίνεται ιδιαίτερα απλοϊκό και συνηθισμένο, ίσως και προβλέψιμο
για κάποιους, όσο η ιστορία προχωράει και εξελίσσεται, αντιλαμβάνεσαι πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου επιφανειακά και πως αυτό που παρακολουθείς δεν έχει απλά ενδιαφέρον, αλλά πως διαθέτει την ικανότητα εκείνη που σε παρασύρει στον πυρήνα των γεγονότων, εκεί που συμβαίνουν όλες οι μεγάλες εκρήξεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα από τη μία στιγμή στην άλλη και να αναταράξουν τις ισορροπίες, και σε κρατάει δεμένο κάθε φορά, αφήνοντάς σε να ανυπομονονείς για κάθε επόμενο επεισόδιο, κι ας μην έχεις δει τίποτα το συγκλονιστικό, όχι τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αφού τελικά είναι έτσι, με έναν δικό του, μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο.
- Ο Kousei είναι ένας χαρακτήρας που χωρίς να έχει δυναμική εμφάνιση ή έντονο χαρακτήρα, καταφέρνει να γίνει συμπαθής με περισσή ευκολία. Μπορεί να μην έχει φαινομενικά κάτι το ιδιαίτερο, να είναι το αγόρι της διπλανής πόρτας, όμως αυτό είναι που χρειάζεται η ιστορία αυτή και πάνω απ' όλα, αυτός είναι ο τύπος του ήρωα που μπορούμε να συμπονέσουμε και με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε. Ειδικά όταν αρχίζουμε να εμβαθύνουμε στο παρελθόν του και να κατανοούμε τα τραύματά του, την πηγή τους αλλά και το πως αυτά εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο φτάνοντας στο σήμερα, νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη συμπάθεια και τρυφερότητα γι' αυτόν, τον καταλαβαίνουμε και ανυπομονούμε να τον δούμε να ξεπερνάει όλους τους σκοπέλους που θα συναντήσει και να αναγεννιέται ως ένας νέος, ολοκληρωμένος και διαφορετικός άνθρωπος.
- Η Kaori είναι, εκτός από πανέμορφη και αέρινη, μια τόσο αντισυμβατική και ιδιαίτερη παρουσία που
καθόλου δεν απορείς για την ευκολία που διαθέτει στο να μαγεύει όσους βρίσκονται γύρω της και να τους παρασύρει σε μονοπάτια που ίσως δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να εξερευνήσουν. Είναι δυναμική, αλλά την ίδια στιγμή είναι εύθραυστη. Είναι απαιτητική και αυθάδης, αλλά την ίδια ώρα ρομαντική και ονειροπόλα. Μπορεί να γίνει σκληρή, αλλά είναι ειλικρινής και σε αγκαλιάζει με μια μοναδική τρυφερότητα όταν το έχεις ανάγκη. Με πολύ απλά λόγια, είναι ένα πλάσμα που σφύζει από ζωή και ενέργεια και που το δικό της προσωπικό δράμα, σε κάνει να εκτιμάς την προσπάθεια και την στάση της απέναντι στα πράγματα ακόμα περισσότερο.
- Είναι σαφές πως στην σειρά αυτή υπάρχουν δύο βασικοί πρωταγωνιστές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους ίδιους και την ιστορία τους είναι λιγότερο σημαντικοί, ή πως μένουν στα σκοτάδια. Αντίθετα, η παρουσία τους παίζει καθοριστικό ρόλο, όπως καθοριστικό ρόλο έχει παίξει αντίστοιχα η παρουσία του Kousei στις δικές τους. Είναι η τρανή απόδειξη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο μας, μπορεί να μας αλλάξουν με έναν μοναδικό τρόπο τη ζωή, είτε επειδή μας κάνουν να δούμε πράγματα που δεν ξέραμε πως υπήρχαν, είτε επειδή μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε πράγματα που αφορούν τον ίδιο μας τον εαυτό, τα θέλω και τις επιλογές και που, τελικά, καθορίζουν την προσωπικότητά μας, το ίδιο μας το είναι.
- Βέβαια, ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής στην ιστορία αυτή δεν είναι κάποιος ανθρώπινος χαρακτήρας
αλλά η μουσική, μέσα από την οποία μετουσιώνεται και παίρνει σάρκα και οστά μία άλλη έννοια, πολύ πιο δυνατή και σημαντική. Εκείνη της αγάπης! Η μουσική είναι πάντα παρούσα, δυνατή κι έντονη, ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα, φέρνει στην επιφάνεια επιθυμίες και θέλω, αγκαλιάζει τις ανάγκες των ηρώων μας, τους κάνει να θυμούνται πως είναι εδώ, πως ζουν το τώρα, πως η κάθε στιγμή είναι μοναδική, πως έχουν ανάγκη κάποιος να τους προσέξει και τελικά, κάποιος να τους θυμάται ό,τι και να γίνει. Είναι η απόδειξη πως ο άνθρωπος δεν θέλει να ξεχαστεί, όχι επειδή είναι εγωιστής, αλλά επειδή θέλει η αγάπη που έδωσε ή έλαβε να μείνει ζωντανή, χαραγμένη στη μνήμη κάποιου, με όποιον τρόπο κι αν γίνει αυτό.
- Τέλος, γιατί νιώθω πως έχω ήδη πει πολλά και πως μπορώ να πω άλλα τόσα, κινδυνεύοντας ωστόσο να δώσω spoilers και κάτι τέτοιο δεν το θέλω, το "Shigatsu wa Kino no Uso" είναι μια ιστορία που έχει τα πάντα, τίποτα δεν της λείπει. Έχει ρομάντζο αλλά χωρίς αυτό να γίνεται υπερβολικό, φτηνό ή να αποτελεί τον πυρήνα όλων. Έχει δράμα που συγκινεί χωρίς να εκβιάζει, αλλά πετυχαίνοντας τον σκοπό του με τρόπο φυσικό και αβίαστο που κάνει την καρδιά σου να σφίγγεται. Έχει κωμικά στοιχεία που κάνουν την ατμόσφαιρα πιο ανάλαφρη και που σε κάνουν να γελάσεις όταν το έχεις ανάγκη, ποτέ όμως γελοιοποιώντας καταστάσεις ή καταστρέφοντας αυτό που κάθε επεισόδιο θέλει να πει. Και έχει ένα τέλος που δεν νομίζω πως θα μπορέσει ποτέ κανείς να ξεχάσει, γιατί μέσα από την τραγικότητά του αποδεικνύεται η δύναμη της στιγμής στο πέρασμα του χρόνου και πως μέσα από αυτήν, μπορεί να γεννηθεί η πιο μεγάλη ελπίδα, αρκεί να συντηρείται με αγάπη.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Την μουσική του anime υπογράφει ο Masaru Yokoyama και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έχει διατηρήσει υψηλά τα standards του, σεβόμενος ότι έχει να κάνει με μια σειρά στην οποία εμπεριέχεται πολύ κλασσική μουσική, άρα υπάρχει ένα επίπεδο συγκεκριμένο που πρέπει να σεβαστεί και να ακολουθήσει. Έχουν κυκλοφορήσει δύο CDs της σειράς, το "Shigatsu wa Kimi no Uso: Our Music Book" που αποτελείται από τα 14 κλασσικά κομμάτια που έπαιξαν κατά την διάρκεια της σειράς οι μουσικοί που εμφανίζονται σε αυτήν. Τα solo πιάνο κομμάτια παίζει ο Tomoki Sakata, ενώ τα solo βιολιού η Yuna Shinohara με την συνοδεία του Eriko Kawachi στο πιάνο. Το άλλο CD είναι το "Shigatsu wa Kimi no Uso: Original Song & Soundtrack" που κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου 2015 και αποτελεί το επίσημο ost της σειράς, αποτελούμενο από δύο δίσκους των 33 και 32 κομματιών αντίστοιχα. Το πρώτο opening theme είναι το "Hikaru Nara" ("If You Will Shine" στα αγγλικά) από τους Goose house, ενώ το πρώτο ending theme είναι το "Kirameki" ("Sparkle" στα αγγλικά) από τους wacci. Το δεύτερο opening είναι το "Nanairo Symphony" ("Seven-colored Symphony" στα αγγλικά) από το ντουέτο Coalamode, και το δεύτερο ending είναι το "Orange" από τους 7!! Oops.

Shigatsu wa Kimi no Uso - 1st Opening


Shigatsu wa Kimi no Uso - 1st Opening Full Song


Shigatsu wa Kimi no Uso - 1st Ending


Shigatsu wa Kimi no Uso - 1st Ending Full Song


Shigatsu wa Kimi no Uso - 2nd Opening


Shigatsu wa Kimi no Uso - 2nd Opening Full Song


Shigatsu wa Kimi no Uso - 2nd Ending


Shigatsu wa Kimi no Uso - 2nd Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι περισσότερο σε όσα έχω ήδη γράψει, ώστε να σας πείσω να δείτε το συγκεκριμένο anime, εκτός από το να σας τονίσω να δείτε και το OVA που κάνει μια αστεία και συγκινητική συνάμα, ανασκόπηση του παιδικού παρελθόντος των ηρώων και το πως Arima επηρέασε τη ζωή τους. Αν δεν ήταν από εκείνα που σας "έψησαν" στο ξεκίνημα της season, κι αν δεν κατάφερα κι εγώ να σας αλλάξω γνώμη μετά απ' όλα όσα είπα παραπάνω, τότε μάλλον δεν θα σας πείσει ούτε ο Θεός ο ίδιος. Όπως και να 'χει, αξίζει να δείτε το "Shigatsu wa Kimi no Uso", όχι μόνο γιατί τεχνικά είναι μια άρτια σειρά, ούτε γιατί οπτικά και εικαστικά αποτελεί μια πανδαισία, ούτε καν για τον εξαιρετικό ήχο και την μοναδική μουσική που την ντύνει. Δείτε το για τους χαρακτήρες του, για τις ιστορίες που έχουν να σας αφηγηθούν, αλλά και για τα μαθήματα που έχουν να σας δώσουν. Αν υπάρχει ορισμός αρκετά επαρκής για να περιγράψει τι σημαίνει "μεγαλείο ψυχής", τότε το anime αυτό μπορεί να το πει καλύτερα από μένα ή κάθε άλλον. Γιατί ακόμα και μέσα από τις σιωπές του ή τις εσωτερικές αναζητήσεις των ηρώων του, καταφέρνει να μιλήσει στις καρδιές μας, να μας συγκινήσει και να το αγαπήσουμε μέχρι τέλους.