"Το μπλε βιβλίο" της Μαριγώς Αλεξοπούλου

Η δομή του «Μπλε βιβλίου» μου χαρίστηκε από μια ανεπαίσθητη αίσθηση να διηγηθώ πώς η μητρότητα συνέπεσε με την απουσία του πατέρα μου. Τα βρέφη γίνονται τόποι έμπνευσης και ομορφιάς καθώς το ερχόμενον και πάλι το ερχόμενον συνδέει το παλιό και το καινούργιο. Χωρίς ποτέ να βρεθούν, η παλαιότερη και η νεότερη γενιά συνομιλούν αθόρυβα μέσα από την κοινή τους ιδιοσυγκρασία έστω προερχόμενοι από καιρούς διαφορετικούς αλλά το ίδιο αβέβαιους και ρευστούς από τη μετεμφυλιακή ρημαγμένη Ελλάδα μέχρι την Ελλάδα της κρίσης και της απόγνωσης. Κι όλ' αυτά διαδραματίζονται ενώ το βαθύ μπλε γίνεται εμμονή και πρόκληση για την ανίχνευση τόσο της παιδικής ψυχής όσο και του κοινωνικού αναβρασμού με αφορμή πάντα την απώλεια χωρίς καμιά οιμωγή, με σεβασμό στο τέλος που είναι αναπόφευκτα μια νέα αρχή.
Μ. Α.

"Τα πέντε Βασίλεια: Κουρσάροι των ουρανών" του Brandon Mull

Ο Κόουλ Ράντολφ ήθελε απλά να διασκεδάσει με τους φίλους του στη γιορτή του Χάλοουιν (και να γνωρίσει ίσως λίγο καλύτερα την Τζένα Χαντ). Όταν όμως ένα φοβερό στοιχειωμένο σπίτι γίνεται πύλη που οδηγεί σε κάτι πολύ πιο αλλόκοτο, ο Κόουλ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περιπέτεια τελείως διαφορετικού επιπέδου. Κι όταν βλέπει τους φίλους του να απάγονται και να οδηγούνται σε ένα μυστηριώδες μέρος κάτω από το στοιχειωμένο σπίτι, τους ακολουθεί – και καταλήγει στις Παρυφές. Οι Παρυφές αποτελούνται από πέντε βασίλεια που ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την αλήθεια, τη φαντασία και την πραγματικότητα, τη ζωή και τον θάνατο. Είναι ένας ενδιάμεσος τόπος. Κάποιοι γεννιούνται εκεί. Άλλοι βρίσκουν τον δρόμο τους για εκεί από το δικό μας κόσμο, ή από άλλους. Κι όταν φτάσει κανείς στις Παρυφές, πολύ δύσκολα φεύγει. Ενώ το κουβάρι της μαγείας των Παρυφών αρχίζει να ξετυλίγεται, ο Κόουλ, με τη βοήθεια ενός ασυνήθιστου κοριτσιού που το λένε Μίρα, αναλαμβάνει να σώσει τους φίλους του, να βάλει σε τάξη τις Παρυφές και να βρει τρόπο να γυρίσει στο σπίτι… πριν ξεχαστεί η ύπαρξή του.

"Ο ονειροπόλος κύριος Τσβάιχ: εννέα ιστορίες" του Stefan Zweig

Μια έκδοση που περιλαμβάνει μια επιλογή από διηγήματα και νουβέλες ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς όλων των εποχών και προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη μια αναπάντεχη θεώρηση του πολυποίκιλου πεζογραφικού έργου του Στέφαν Τσβάιχ. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται έργα (γραμμένα από το 1900 έως το 1940) που έχουν ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά που η λογοτεχνική τους αξία είναι τόσο μεγάλη, ώστε η ιδέα μιας νέας προσέγγισης είναι εξαιρετικά προκλητική, και αφετέρου κείμενα που μεταφράζονται για πρώτη φορά και που αποκαλύπτουν εκ νέου την αριστοτεχνική του γραφή.




"Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ: σαράντα δύο διηγήματα" του Anton Chekhov

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ, ο εξέχων εκπρόσωπος της ρωσικής ρεαλιστικής σχολής του 19ου αιώνα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ η συμβολή του στην εξέλιξη του θεάτρου κατά τον 20ό αιώνα είναι καθοριστική.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει μια επιλογή από διηγήματα του Αντόν Τσέχοφ, τα οποία δίνουν μια διαφορετική εικόνα του πολυσύνθετου έργου του μεγάλου αυτού δημιουργού, αναδεικνύοντας λιγότερο γνωστές πτυχές του. Ιστορίες βουτηγμένες στο μαύρο χιούμορ, στο μυστήριο και στον ερωτισμό, πολλές από τις οποίες μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά.




"Η τριλογία της Χιονάτης: Μαύρη σαν τον έβενο" της Salla Simukka

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι, ένα κορίτσι και η σκιά του.
Στο καλλιτεχνικό λύκειο ετοιμάζεται μια παράσταση για τα Χριστούγεννα, που προτείνει μια καινούρια ερμηνεία στον μύθο της Χιονάτης. Πρωταγωνίστρια, φυσικά, η Χιονάτη Άντερσον. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, κι η Χιονάτη, προς έκπληξη και της ίδιας, αρχίζει να βγαίνει με ένα συμπαθητικό αγόρι που παίζει στο έργο τον ρόλο του κυνηγού. Καθώς όμως η πρεμιέρα πλησιάζει, δέχεται μηνύματα από έναν κρυφό θαυμαστή, που ο θαυμασμός του φτάνει στα όρια της εμμονής. Φαίνεται μάλιστα πως γνωρίζει περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της απ’ όσα η ίδια. Η Χιονάτη βρίσκεται για άλλη μια φορά σε θανάσιμο κίνδυνο. Κι ενώ ο χρόνος τελειώνει και η πρεμιέρα απειλείται με πραγματικό μακελειό, πρέπει να αντιμετωπίσει τα πιο σκοτεινά μυστικά της ζωής της για να βρει τον τρόπο να νικήσει τον διώχτη της, έναν άνθρωπο που η ψυχή του είναι μαύρη σαν τον έβενο.

"Οι γυναίκες στην παραλία" της Tove Alsterdal

Το εξαιρετικό αυτό θρίλερ αποτελείται από τις ιστορίες τριών γυναικών:
Της Μαίρης, από την Αφρική που ξεκινά να περάσει κρυφά στην Ισπανία για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Μαζί με άλλους έντεκα πληρώνουν τρεις λαθρέμπορους για να τους μεταφέρουν εκεί με ένα φουσκωτό. Όπως είναι φυσικό, οι λαθρέμποροι τους πετούν στη θάλασσα, τους εγκαταλείπουν στο έλεος των κυμάτων, πολύ μακριά από τη στεριά. Τη Μαίρη σώζουν κάποιοι ψαράδες και τη βγάζουν στη στεριά.
Της έφηβης Τερές που έχει πάει με τον πατέρα της στη νότια Ισπανία. Ο πατέρας θέλει να της δείξει τα μέρη που είχε επισκεφτεί όταν ταξίδευε με τρένο εκεί όταν ήταν νεαρός. Η Τερές συναντά έναν νεαρό στο μπαρ και καταλήγουν μεθυσμένοι κάτω στην παραλία τη νύχτα. Όταν ξυπνά το πρωί στην παραλία προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπαίνει στη θάλασσα για να ξεπλυθεί και νιώθει να πατάει σε κάτι μαλακό. Μόλις κοιτάζει, βλέπει το πτώμα ενός μαύρου άντρα. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο άντρας πρέπει να ήταν σε κάποια βάρκα με παράνομους μετανάστες που έρχονταν από την Αφρική και κλείνουν χωρίς πολλά πολλά την υπόθεση.
Της Αλένα (Άλι) Κόρνουαλ, της οποίας ο άντρας ο Πάτρικ αγνοείται. Είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και έχει πάει στο Παρίσι για να γράψει για τη λαθραία εισαγωγή ανθρώπων στην Ευρώπη...

"Αραιό δίχτυ" του Hakan Nesser

Όταν ο Γιάνεκ Μίτερ το επόμενο πρωί προσπαθεί να συνέλθει από την ξέφρενη νύχτα, δεν θυμάται τίποτα. Τα άδεια μπουκάλια κρασί φανερώνουν τι έχει προηγηθεί. Αναγνωρίζει το σπίτι του αλλά το όνομά του και τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία τα έχει ξεχάσει. Και ξαφνικά όλα αλλάζουν, όταν μετά από μερικές μάταιες προσπάθειες καταφέρνει να ανοίξει την πόρτα του μπάνιου. Στην μπανιέρα βρίσκεται η γυναίκα του - νεκρή. Ακολουθεί μια εξαντλητική ανάκριση από την αστυνομία. Η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη. Ο Μίτερ θα κρατηθεί σε ψυχιατρείο. Η ενοχή του δεν μπορεί να αποδειχτεί - ούτε όμως και η αθωότητά του. Μέχρι που μια νύχτα οι μνήμες θα πάρουν μορφή. Σύντομα θα μάθαινε όλα όσα έπρεπε να γνωρίζει. Και απ' ό,τι φαίνεται, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανυπομονεί γι' αυτό. Για τον κακότροπο επιθεωρητή Βαν Βέτερεν, έναν παθιασμένο παίκτη μπάντμιντον, οι έρευνες θα είναι πυρετώδεις και η εξέλιξη της ιστορίας συναρπαστική μέχρι την τελευταία σελίδα.
Ένα αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ που καθιέρωσε τον επιθεωρητή Βαν Βέτερεν ως έναν από τους κορυφαίους ντετέκτιβ παγκοσμίως. «Το αραιό δίχτυ» βραβεύτηκε, το 1993, από τη Σουηδική Ακαδημία Αστυνομικής Λογοτεχνίας ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.