"Η εξαφάνιση" της Kristina Ohlsson

Δύο χρόνια μετά την εξαφάνιση της Ρεμπέκα Τρόλε, το διαμελισμένο πτώμα της ανακαλύπτεται τυχαία σε ένα δάσος. Σύντομα, στην ίδια περιοχή βρίσκονται δύο ακόμα πτώματα για να περιπλέξουν την υπόθεση. Η ερευνήτρια Φριεντρίκα Μπέργιμαν και η ομάδα της αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Γιατί οι φωτογραφίες του θύματος με το όνομα Μις Θαύμα είχαν αναρτηθεί σε πορνοσάιτ δύο μήνες μετά τον θάνατό της; Πόσο είχε προχωρήσει τη διατριβή της στην οποία προσπαθούσε να αθωώσει τη Θέα Άλντριν, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, από τον φόνο του συζύγου της για τον οποίο είχε καταδικαστεί; Τι σχέση με όλα τα παραπάνω μπορεί να έχει ένα σναφ φιλμ γυρισμένο πριν από πολλά χρόνια;
Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα για τη Φριεντρίκα όταν το όνομα του συντρόφου της συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά των υπόπτων… Ένα επώδυνο δράμα του παρελθόντος διεκδικεί τα θύματά του από το παρόν.

"Η επινόηση της μοναξιάς" του Paul Auster

Έτσι ξεκινά αυτός ο πολύ προσωπικός και συγκινητικός στοχασμός του Paul Auster με θέμα την πατρότητα.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου με τίτλο «Πορτρέτο ενός αόρατου ανθρώπου», ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά του μετά τον θάνατο του πατέρα του – ενός απόμακρου, ελάχιστα εκδηλωτικού, σχεδόν ψυχρού ανθρώπου. Καθώς φροντίζει για τις υποθέσεις του πατέρα του και σκαλίζει τα υπάρχοντά του, ο Auster ανακαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό: έναν φόνο που χρονολογείται εξήντα χρόνια πριν, ο οποίος θα φωτίσει τον απροσδιόριστο χαρακτήρα του πατέρα του.
Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο το «Βιβλίο της μνήμης», η οπτική γωνία μετατοπίζεται από την ταυτότητα του Auster ως γιου στον ρόλο του ως πατέρα. Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, συμπτώσεων και συνειρμών ο αφηγητής, ο Α., συλλογίζεται τον χωρισμό του από τον δικό του γιο, τον ετοιμοθάνατο παππού του, αλλά και τη μοναχική φύση της αφήγησης και της συγγραφής.
Το τρίτο μέρος είναι μια συνέντευξη του ίδιου του συγγραφέα στην πανεπιστημιακό I. B. Siegumfeldt με θέμα την Επινόηση της μοναξιάς, περίπου τριάντα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, η οποία δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση.

"Εξοχικό με πισίνα" του Herman Koch

Η ιστορία ξεκινά το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο δόκτωρ Μαρκ Σλόσερ, η σύζυγος και οι δυο πανέμορφες έφηβες κόρες τους φιλοξενούνται για μια εβδομάδα στο εξοχικό με πισίνα του σταρ της υποκριτικής Ραλφ Μέγιερ. Στην αρχή όλα είναι τέλεια, γύρω από την πισίνα ο Ραλφ, οι δυο του γιοι, η πανέμορφη σύζυγός του Γιούντιτ και οι φίλοι τους απολαμβάνουν τον μεσογειακό ήλιο, ενώ το κρασί ρέει άφθονο. Μια πράξη βίας όμως θα διαταράξει την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων θα αποκαλυφθεί. Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν πλέον. Οι ιδανικές διακοπές μετατρέπονται σε εφιάλτη.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Ραλφ Μέγιερ πεθαίνει. Ιατρικό λάθος ή εγκληματική αμέλεια του γιατρού των πλούσιων και διάσημων Μαρκ Σλόσερ; Μήπως τα γεγονότα του καλοκαιριού κρύβουν την απάντηση γι’ αυτή την τραγωδία;

"Τα τέρατα της Οξφόρδης (Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς)" του Andrew Lane

Ο νεαρός Σέρλοκ Χολμς βρίσκεται στην Οξφόρδη, προκειμένου να καλύψει τα εκπαιδευτικά κενά που άφησαν τα ταξίδια του. Ωστόσο, η προσοχή του διασπάται συνεχώς από τις φήμες σχετικά με κλεμμένα μέλη πτωμάτων. Αποφασίζει λοιπόν ν’ ανακαλύψει τον δράστη και να κατανοήσει το κίνητρό του. Για μία ακόμα φορά οι έρευνες τον οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς βρίσκεται μπλεγμένος στην καρδιά ενός μυστηρίου που σχετίζεται με ένα κινούμενο σπίτι.








"Πάει η μουστάρδα στην κρεμ μπρουλέ;" του Γιώργου Δενδρινού

Και ξαφνικά κάτι δεν πήγαινε καλά. Το ψυλλιαστήκαμε από την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των καλλυντικών. Φταίει, μας είπαν, το αδηφάγον κράτος, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι φταίνε και οι δότες γενετικού υλικού. Γενναία απόφαση για μείωση των πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων με προσφορές δωρεάν εισιτηρίων πούλμαν για εκδρομές στο Ζάλογγο. Σχέδιο Β, η τοποθέτηση υδροκυανίου στα χαρτόσημα. Σχέδιο C, τα αλλοιωμένα αμελέτητα που διατίθενται στη Βαρβάκειο ως ντόπια, ενώ πρόκειται για εισαγόμενα. Κλειστό το Σύνταγμα από βυτιοφορείς γάλακτος που αντιτίθενται στον θηλασμό. Άνω κάτω και η Θεσσαλονίκη. Στον Κρικέλα, στα Λαδάδικα βρέθηκε DNA Βουκεφάλα σε σουτζουκάκια γιαουρτλού. Παράπονα για την ποιότητα ινδικής κάνναβης που καλλιεργείται στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αλλά και ένα καλό νέο. Ερευνητές ανατόμοι του πανεπιστημίου της Πάτρας εντόπισαν επιτέλους το σημείο G. Όλος ο σουρεάλ θεόμουρλος θίασος επί σκηνής.

"Σενάριο αθανασίας" του Βασίλη Γκουρογιάννη

Ήταν ένα έξοχο κινηματογραφικό πλάνο που θα το ζήλευε ο Ταρκόφσκι. Ξαφνικά κυριεύτηκε από μαγεία και του δημιουργήθηκε η παραίσθηση ότι η Μαρίνα δεν ανεβαίνει από το μετρό για να τον συναντήσει αλλά αναστήθηκε από τα έγκατα της γης και αναλήπτεται προς τον ουρανό. Όταν έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι, άπλωσε με αγωνία το χέρι του και την άρπαξε σφιχτά από το μπράτσο για να μη συνεχίσει την πορεία της προς τον ουρανό, πριν του αποκαλύψει για ποιο λόγο ήρθε στη γη να τον συναντήσει.