Το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μια διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshopper-Youth, συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας.

Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά του, για να αγκαλιάσει νέους από όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 150 έφηβοι από όλη τη χώρα γράφουν, παίζουν, προβληματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν!

Έμπειροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και θεατρικών ομάδων δήμων. Έξι μήνες συλλογικής δημιουργικής δουλειάς, με ενθουσιασμό, έμπνευση και ορμή, οδηγούν σε έναν τετραήμερο θεατρικό μαραθώνιο παραστάσεων υψηλής ποιότητας και αισθητικής αξίας.

«Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική» είναι η θεματική του φετινού φεστιβάλ. Στόχος είναι να αποτυπωθεί στη σκηνή η εμπειρία της «περιφέρειας», μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης θέσης και κατάστασης, τόσο για τους νέους που βρίσκονται στο κατώφλι του ενήλικου κόσμου, όσο και για τη χώρα μας, που στην παρούσα συγκυρία επαναπροσδιορίζει τη θέση της στην Ευρώπη. Πώς είναι να αισθάνεσαι ή να είσαι στο περιθώριο; Τι κάνεις ή δεν κάνεις για να αντισταθείς; Έρχεσαι κοντά στο σημείο λήψης αποφάσεων, δηλώνεις «παρών», συμβάλλεις σε μια ανατροπή; Ευαίσθητοι σεισμογράφοι της εποχής μας, οι έφηβοι μάς κλείνουν το μάτι, αποκαλύπτοντας πτυχές της πραγματικότητας που η όρασή μας προσπερνά.

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper Youth - Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα