Σε μία προηγούμενη ανάρτηση, όχι πολύ καιρό πριν, είχα αναφέρει πως η χειμερινή season των anime με προβλημάτισε, αφού ήταν τρεις οι σειρές που ξεχώρισαν στην καρδιά μου. Μία εξ αυτών είναι το "Akatsuki no Yona", μία παραγωγή καλοδουλεμένη και ισορροπημένη που είχε λίγο απ' όλα, προσφέροντάς μας τα πάντα. Και δεδομένου ότι είναι μια σειρά το ύφος της οποίας δεν είναι από τα αγαπημένα μου, από εκείνα που προτιμώ ως θεατής, η έκπληξη για μένα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αλλά εξαιρετικά ευχάριστη.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Akatsuki no Yona", γνωστό και με τον τίτλο "Yona of the Dawn" αλλά και με τον κάπως μεγαλύτερο, "Yona -The girl standing in the blush of dawn", είναι Ιαπωνική σειρά manga με την υπογραφή της Mizuho Kusanagi, η οποία ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε συνέχειες μέσω δημοσιεύσεων στο περιοδικό των εκδόσεων Hakusensha, "Hana to Yume", τον Αύγουστο του 2009. Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν να κυκλοφορούν και οι ολοκληρωμένοι τόμοι του manga που σήμερα μετράνε αισίως τα 17 τεύχη, χωρίς η ιστορία να έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά και χωρίς να έχει δηλώσει η συγγραφέας πότε σκοπεύει να την τελειώσει.

ΤΟ ANIME:
Τα studios Pierrot απέκτησαν τα δικαιώματα για την μεταφορά του manga στη μικρή οθόνη, με τους Kazuhiro Yoneda και Shinichi Inotsume να αναλαμβάνουν την σκηνοθεσία και το σενάριο αντίστοιχα, και το anime ξεκίνησε να προβάλλεται στις 07 Οκτωβρίου 2014, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς από την αρχή για πόσα επεισόδια θα επεκτινόταν η έγκριση. Τελικά, η σειρά πήγε εξαιρετικά καλά, τα νούμερα που έκανε ήταν πολύ υψηλά και πήρε το πράσινο φως για sull season των 24 επεισοδίων, μια πολύ σοφή και ορθή κίνηση κατά τη γνώμη μου. Το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015, όπου και ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει ένα OVA, χωρίς όμως να έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα η ημερομηνία προβολής του. Στην Ιαπωνία η σειρά προβλήθηκε μέσω των δικτύων T-X, Tokyo MX, SUN, TVA, RKK και BS11, ενώ την ίδια περίοδο προβλήθηκε και από το αγγλικό δίκτυο της Crunchyroll. Τα δικαιώματα του anime για την αγγλική γλώσσα έχει αποκτήσει η Funimation.

ΤΟ STORY:
Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από την πριγκίπισσα του Βασιλείου της Kouka, την Yona. Παρά που ο πατέρας της δεν συμφωνεί με τα συναισθήματά της για τον ξαδερφό της Soo-won, εκείνη είναι τρελά ερωτευμένη μαζί του και αποφασισμένη να τον παντρευτεί. Ωστόσο, όλος της ο κόσμος θα έρθει τα πάνω κάτω και όσα πίστευε θα ανατραπούν, στα 16α γενέθλιά της. Ο πατέρας της δολοφονείται από τον Soo-won και η Yona, με την βοήθεια του παιδικού της φίλου, προσωπικού της φύλακα και αρχηγού της
φρουράς, Hak, καταφέρνει να δραπετεύσει από το παλάτι, το οποίο πέφτει στα χέρια του ξάδερφού της, τους σκοπούς του οποίου δεν γνωρίζει. Η Yona ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι ανακαλύπτοντας τον εαυτό της αλλά και τον πραγματικό κόσμο, μα και έναν μεγάλο και μακρύ αγώνα. Στο πλευρό της θα βρεθούν οι τέσσερις θρυλικοί δράκοι και εκείνη δεν έχει άλλη επιλογή από το να εκπληρώσει το πεπρωμένο της που φαίνεται να έχει γραφτεί πολλά χρόνια πριν για εκείνην και όχι μόνο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Το "Akatsuki no Yona" είναι ένα anime που καταφέρνει να διατηρήσει τις ισορροπίες του στον απόλυτο βαθμό. Ναι μεν είναι μια ιστορική περιπέτεια, αυτό όμως δεν το εμποδίζει από το να ενσωματώσει στην πλοκή του και άλλα στοιχεία όπως το fantasy, το romance, το drama, ακόμα και το comedy στοιχείο. Και το κάνει όχι απλώς καλά, αλλά άψογα. Έχω την αίσθηση πως πολύ λίγες σειρές, ειδικά στις μέρες μας, καταφέρνουν τόσο απόλυτα να πετύχουν έναν τέτοιο συνδυασμό που να αποδίδει τέλεια, χωρίς να ακροβατεί σε τεντωμένα σκοινιά, και χωρίς να γέρνει επικίνδυνα πότε στη μια μεριά και πότε στην άλλη. Παράλληλα, στο τεχνικό και σχεδιαστικό της σκέλος, είναι επίσης εξαιρετικά καλοδουλεμένη, επιτυγχάνοντας να εξωτερικεύσει την όποια εσωστρέφεια και να την μετουσιώσει σε εκφραστικό συναίσθημα.
- Έχουμε μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια, τη Yona. Όταν η σειρά ξεκινάει, φανταζόμαστε πως θα είναι
μία ακόμα κακομαθημένη πριγκίπισσα χωρίς τρόπους, που αναγκάζεται να γίνει ηρωίδα, αλλά που δεν διαθέτει στην ουσία τα στοιχεία αυτής. Λάθος! Η Yona, παρά την καταγωγή της και του τρόπου που έχει μεγαλώσει, είναι αληθινή, ανθρώπινη, παθιασμένη, γεμάτη συναισθήματα και το σημαντικότερο, μια προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη, με θέληση και πυγμή, διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να νικήσει, όχι από εγωιστικά κίνητρα, ούτε για να σώσει τον εαυτό της, αλλά για να προστατέψει το βασίλειό της, να δικαιώσει τη μνήμη του πατέρα της και πάνω απ' όλα, για να προστατέψει αυτούς που αγαπάει. Έχει μια τρομερή και δυναμική εξέλιξη, και παρά τις φαινομενικές της αδυναμίες, έχει μεγαλύτερη δύναμη και ισχύ από τον καθένα. Είναι αδύνατον να μην σε κερδίσει.
- Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, προσφέρουν τα μέγιστα στην εξέλιξη της πλοκής, αλλά και στην εξέλιξη της ίδιας της Yona ως προσωπικότητα. Ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί σαν μία ομάδα, δημιουργούν ένα κράμα ιδιόρρυθμο και παράξενο και όμως, την ίδια στιγμή, τόσο αρμονικά ταιριασμένο. Η αλληλεπίδρασή τους είναι απολαυστική και κάνει την κάθε στιγμή που περνάμε μαζί τους ξεχωριστή και παράλληλα, να φαντάζει πολύ σύντομη. Με απλά λόγια, πάντα ζητάμε λίγο περισσότερο, παρά που ξέρουμε πως πρέπει να κάνουμε υπομονή. Επίσης, το background των χαρακτήρων είναι καλοδουλεμένο, και διαφορετικό για τον καθέναν τους, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον μας γύρω από αυτούς και που στο υπόσχεται πολλά για το μέλλον, αφού μάλλον δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως το voice casting είναι εξαιρετικό.
- Όπως προανέφερα, η σειρά έχει λίγο απ' όλα. Δράση και περιπέτεια, κάτι που μας προσφέρει πολύ
ωραίες σκηνές μάχης με έντονη αγωνία και δυναμισμό, δράμα που μας συγκινεί και γιατί όχι, μας κάνει αρκετές φορές να δακρύζουμε ντροπαλά και συνεσταλμένα, χιούμορ που μας προσφέρεται στις κατάλληλες στιγμές και στις σωστές δόσεις. Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο, είναι τεράστια επιτυχία για την σειρά, αφού το να προσαρμόσεις ένα στοιχείο σαν και αυτό σε μια αμιγώς περιπετειώδη και δραματική σειρά, είναι άθλος. Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την μπάλα και να γελοιοποιήσεις καταστάσεις όταν δεν πρέπει, όμως σεναριακά και σκηνοθετικά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση, κάτι που δεν είναι απλά ανακουφιστικό, αλλά που μας κάνει να απολαμβάνουμε το κάθε δευτερόλεπτο.
- Ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία της σειράς, διακρίνουμε και εκείνο του ρομαντισμού. Υπάρχουν κάποιες δόσεις shoujo, αλλά είναι και αυτές σε σωστές δόσεις, χωρίς υπερβολές και χωρίς να κάνουν την ιστορία να χάνει τον πραγματικό της προσανατολισμό. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να χαζογελάει σαν ηλίθια, αλλά και να φαντάζεται πράγματα τα οποία ναι μεν δεν είδαμε, αλλά που ελπίζω να δούμε στο μέλλον. Ουσιαστικά, το όποιο ρομάντζο, δεν μας το πασάρουν ατσούμπαλα και εκβιαστικά, αλλά το χτίζουν έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικό και αληθινό όταν αυτό θα αρχίσει να ανθίζει. Οι σπόροι φυτεύτηκαν και περιμένουμε την ώρα που η συνειδητοποίηση θα χτυπήσει την πόρτα ορισμένων, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις ζωτικής σημασίας που θα επηρεάσουν όχι μόνο τις δικές τους ζωές, αλλά και των γύρω τους.
- Επί της ουσίας, η ιστορία δεν τοποθετείται κάπου συγκεκριμένα στο χρόνο. Αυτή η επιλογή είναι όντως
ιδιαίτερα έξυπνη, αφού επιτρέπει στην ιστορία να είναι ευέλικτη και να μην περιορίζεται σε πολύ στενά πλαίσια. Σαφέστατα, η χρονική τοποθέτηση απέχει πολύ από το σήμερα, όμως όπως κάθε επική σειρά που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η συγκεκριμένη, μας αφήνει να κάνουμε τις εικασίες μας και να χτίσουμε ένα μέρος της εικόνας, κατά πως εμείς ορίζουμε, σύμφωνα τις προσωπικές μας σκέψεις. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται στοιχεία της κλασσικής Ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας, αλλά χωρίς -επίσης- να διακρίνονται από αυστηρούς περιορισμούς ή προσπάθεια προσαρμογής τους σε μια υπόθεση που έτσι κι αλλιώς, αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, χωρίς όμως να στερείται αληθοφάνειας.
- Εξαιρετική είναι και η μυθολογία της σειράς. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με ένα πάντρεμα παλιών μύθων και αρχέγονων ιδεών, με μια πρωτότυπη από την γέννα της ιδέα. Η παρουσία των δράκων στην ιστορία της Yona, το παρελθόν τους, η κληρονομιά τους, αλλά και ο θρύλος με τον οποίο συνδέονται, έχουν μια άγρια γοητεία και συνδυαστικά με την αλληλεπίδραση που έχουν με την ίδια την πρωταγωνίστρια στο παρόν, ζωντανεύουν μια νέα εποχή θρύλων, αλλά και αναβιώνουν τα στοιχεία εκείνα που εμπεριέχουν οι ρίζες που τους γέννησαν. Τα εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά τους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμπληρώνει ο ένας τον άλλον ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή για την οποία γεννήθηκαν, είναι απίστευτα γοητευτικά και ναι, μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Το ost της σειράς είναι από τα πιο ιδιαίτερα της season αυτής. Είναι απόλυτα και αρμονικά ταιριασμένο τόσο με την υπόθεση, όσο και με την εικόνα που συνοδεύει ο κάθε ήχος. Κατεξοχήν, τα περισσότερα κομμάτια είναι ορχηστρικά-instrumental και δίνεται βαρύτητα στην προσπάθεια δημιουργίας συναισθήματος και όχι σχηματισμού εντυπώσεων. Θυμίζοντας άλλες εποχές, η μουσική του "Akatsuki no Yona", άλλες φορές είναι επική, άλλες ρομαντική, άλλες πάλι διακρίνεται από μια αριστοκρατικότητα και από χαρακτηριστικά της Ιαπωνικής κουλτούρας, όχι τόσο του σήμερα, αλλά από μια άλλη, κάπου χαμένη στο χρόνο μα όχι ξεχασμένη. Το CD που κυκλοφόρησε περιλαμβάνει 25 τίτλους και την μουσική υπογράφει ο Ryo Kunihiko. Το πρώτο opening theme, που προκάλεσε και δεκάδες συζητήσεις, είναι το "Akatsuki no Yona", υιοθετώντας τον τίτλο της σειράς, ενώ το δεύτερο opening είναι το Akatsuki no Hana" από την Cyntia. Το πρώτο ending theme είναι το "Yoru" από τους Vistlip και το δεύτερο είναι το "Akatsuki" από την Akiko Shikata.

Akatsuki no Yona - 1st Opening



Akatsuki no Yona - 1st Opening Full Song



Akatsuki no Yona - 1st Ending



Akatsuki no Yona - 1st Ending Full Song



Akatsuki no Yona - 2nd Opening



Akatsuki no Yona - 2nd Opening Full Song



Akatsuki no Yona - 2nd Ending



Akatsuki no Yona - 2nd Ending Full Song



ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ:
Η σειρά έχει πάρα πολλά να δώσει ακόμα, αφού είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα και επί της ουσίας, η πραγματική δράση τώρα αρχίζει. Κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος πρέπει να βγουν στο φως, και μονάχα έτσι η αλήθεια θα λάμψει ξεκάθαρα. Ακόμα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το αν θα υπάρξει 2η season, αλλά είναι κάτι που στα δικά μου μάτια δεν φαντάζει ως πιθανότητα, αλλά ως κάτι δεδομένη. Το "Akatsuki no Yona" πρέπει να έχει 2η season, όχι
μόνο επειδή η 1η είχε μια εξαιρετικά καλή πορεία και παραγωγή, αλλά επειδή όπως ήδη ανέφερα, υπάρχουν δεκάδες ακόμα πράγματα τα οποία μπορεί να δώσει. Φήμες θέλουν να έχει δοθεί το πράσινο φως για την 2η season, και πως πιθανότατα αυτή θα ξεκινήσει να προβάλλεται το καλοκαίρι. Προσωπικά, θεωρώ πιο πιθανό να ξεκινήσει να γυρίζεται τότε και να προβληθεί το φθινόπωρο, δεδομένου πως το manga δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Όπως και να 'χει, σίγουρα είναι μια συνέχεια που λαχταρώ και που περιμένω με αγωνία. Είμαι βέβαιη πως το ίδιο ισχύει και για όσους την παρακολούθησαν φέτος, και που αποκλείεται να μην την απόλαυσαν όσο και εγώ.