Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή της Κέισσι Ρόμπισο είναι ο Γουίλ Φορέ, ο έρωτας της ζωής της. Όμως, μόλις ο Γουίλ ανακαλύπτει ότι η Κέισσι είναι μέλος του S.E.C.R.E.T., της μυστικής ομάδας που βοηθάει γυναίκες να εκπληρώσουν τις πιο μύχιες ερωτικές φαντασιώσεις τους, αποφασίζει να διαλύσει τη σχέση τους. Πληγωμένη, η Κέισσι σκουπίζει τα δάκρυά της και αφοσιώνεται στην προετοιμασία της τελευταίας υποψήφιας του S.E.C.R.E.T., της Σολάνζ Φαραντέυ. Παράλληλα, αρχίζει να ξαναβλέπει τον Τζέσσι, το σέξι κακό παιδί, παρόλο που ξέρει ότι ποτέ δε θα την αγαπήσει τόσο βαθιά όσο ο Γουίλ.
Η όμορφη και έξυπνη Σολάνζ, παρουσιάστρια ειδήσεων σε τοπικό κανάλι και διαζευγμένη μητέρα, έχει λαμπρή καριέρα αλλά φθίνουσα ερωτική ζωή. Η μύησή της ξυπνάει μέσα της άγνωστα πάθη, πηγαίνοντάς την πιο βαθιά από οποιαδήποτε άλλη υποψήφια του S.E.C.R.E.T. Άραγε θα μπορέσει να βρει αυτό που λαχταράει η καρδιά της; Κι όταν ο Γουίλ συνειδητοποιήσει το τραγικό λάθος που έκανε, θα μπορέσει η Κέισσι να τον συγχωρήσει;

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η ώρα να σχολιάσουμε το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς "S.E.C.R.E.T.", η οποία προκάλεσε στην μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού ανάμεικτα συναισθήματα. Αν ανήκετε σε αυτό το κοινό, δεν σας αδικώ. Άλλωστε, είμαστε ακριβώς στην ίδια θέση αφού, ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο αλλά από την άλλη, η ιστορία είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, τόσο στην διαχείριση της πλοκής της, όσο και στην παρουσίαση των χαρακτήρων της, την ανάπτυξη και εξέλιξή τους, και την υποστήριξη του ψυχογραφήματός τους που ορισμένες φορές γινόταν κάπως... επιπόλαια και βιαστικά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν ήμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε την διαφορετικότητα των βιβλίων έναντι των υπολοίπων της ερωτικής λογοτεχνίας.

Η ζωή της Κέισσι έχει γίνει άνω-κάτω αφού, μόλις είχε πάρει την απόφασή της να είναι με τον Γουίλ και να εγκαταλείψει το S.E.C.R.E.T., εκείνος ανακάλυψε τις δραστηριότητές της, γεγονός που δεν τον ευχαρίστησε και τον έδιωξε μακριά της. Η Κέισσι, λοιπόν, αποφασίζει να αφοσιωθεί στο S.E.C.R.E.T. αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά την μύηση της Σολάνζ, ενώ παράλληλα ξεκινάει ξανά μια ερωτική σχέση με τον Τζέσσι ψάχνοντας παρηγοριά. Η Σολάνζ από την άλλη, ενώ μυείται σε αυτόν τον νέο κόσμο, αρχίζει να ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού της που ούτε καν γνώριζε πως υπήρχαν, πηγαίνοντας μάλιστα μς τις δοκιμασίες της ένα βήμα παραπέρα απ' ότι κάθε άλλη υποψήφια τόλμησε να πάει ποτέ. Και το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρουν οι ήρωές μας να βρουν αυτό που ψάχνουν και να διεκδικήσουν την ευτυχία τους.

Αυτή τη φορά, όπως και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια δύο γυναικών, της Κέισσι και της Σολάνζ, που ναι μεν έχουν αρκετά σημεία όμως, επί της ουσίας, είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Το ψυχογράφημά τους είναι αρκετά καλοδουλεμένο, αν και θα ήθελε κάποιες προσωπικές τους ανησυχίες να χειρίζονταν με λίγο καλύτερο τρόπο, ώστε να μην φαντάζουν τόσο αφελείς στα μάτια μας. Η αφήγηση μοιράζεται δίκαια και οι συνεχείς ανατροπές της ιστορίας της καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι που θα οδηγήσει η συγγραφέας τους ήρωές της και τι αποφάσεις αυτοί θα πάρουν. Το πιθανότερο είναι πως το βιβλίο, σε αρκετά σημεία, θα σας ξαφνιάσει και σίγουρα, το ξάφνιασμα αυτό θα είναι ευχάριστο, βγάζοντάς σας από την ρουτίνα σας.

Όπως ήδη ανέφερα, το βιβλίο, όπως και τα προηγούμενα δύο, είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, πράγμα που το καθιστά ευκολοδιάβαστο και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, όσον αφορά το ερωτικό σκέλος της υπόθεσης. Βέβαια, παρά του τολμηρού στοιχείου της ιστορίας, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε έναν κάποιον πουριτανισμό στην έκφρασή του, πράγμα που δεν συνάδει απόλυτα με την ευρύτερη εικόνα. Πολύ απλά, θα θέλαμε η σειρά να είναι κάπως πιο ωμή και ρεαλιστική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επικαλούμαστε την προστυχιά και την χυδαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, το "S.E.C.R.E.T." ήθελε να δώσει κάτι καινούργιο και να μιλήσει στις καρδιές των γυναικών που θέλουν να φαντασιωθούν και να κάνουν πράξεις που δεν τολμάνε, δίνοντάς τους κίνητρα και αυτοπεποίθηση για να το πράξουν. Και ως προς αυτό, τα κατάφερε.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. Marie Adeline
Μεταφραστής: Μπούρη Νίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 394
ISBN: 978-960-16-601