Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τι μπορεί να συμβεί όταν μια… παρθενοπιπίτσα σεναριογράφος αποφασίσει να γράψει το πιο σούπερ σέξι βιβλίο, που θα ξεπεράσει ακόμη και τη δόξα του Κάμα Σούτρα, ώστε να επιβιώσει οικονομικά και να γίνει επιτέλους διάσημη;
Ανάδρομος ο Ερμής και… μπιπ ο Δίας όλη μέρα! Από πού να το πιάσεις και πού να τ’ αφήσεις. Ο προκομμένος; Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Ο εραστής; Κυρίαρχο τον πήρε, υποτακτικός της βγήκε. Ο πρώην; Με την καινούρια. Φιλιούνται, αγκαλιάζονται και ανεβάζουν φωτό στο Instagram.
Η Κορίνα ερωτεύεται, παντρεύεται, απατά, την απατούν, ζηλεύει, τη ζηλεύουν, ξεσηκώνεται με ένα one night stand, θέλει ο άλλος προκαταρκτικά κι αυτή να κάνει φόνο! Τρέχει για ψυχανάλυση, για να βάψει τη ρίζα στο μαλλί, κι αν πεις από αδυνάτισμα; Πέντε κιλά με το καλημέρα, κι άντε να κουμπώσει η ροζ χειροπέδα στον καρπό…
Η Κορίνα, η Λάουρα, η Σούλα, η Δώρα, η Τζίνα, εγώ, εσύ, αυτή, η άλλη, φίλες κολλητές, ανοίξαμε και σας περιμένουμε, είμαστε τρελές εμείς οι γυναίκες!
Άντρες, έρωτας, σεξ, ευτυχία, ελπίδες, όνειρα, φόβοι, αγωνίες, μαστίγια, πάθη, μαντείες, χρωματοθεραπείες, φωτιές στις παραλίες, ατέλειωτοι καφέδες και… γέλια, γέλια, γέλια!

Προσωπική άποψη:
Είχα δηλώσει και στο παρελθόν πως δεν είμαι ιδιαίτερα μεγάλη fan της Κατερίνας Μανανεδάκη και τους συγγραφικού είδους που υπηρετεί, όχι επειδή μου είναι εκείνη αντιπαθής ή κάτι τέτοιο, ούτε όμως επειδή δεν μου αρέσει το είδος άρα δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Αντίθετα, το σύγχρονο μυθιστόρημα που διακρίνεται από κωμικές πινελιές, είναι ένα από τα αγαπημένα μου, αρκεί να ακολουθεί ορισμένους "κανόνες" που θα του επιτρέψουν να μην ξεφύγει και να κινηθεί μέσα στα πλαίσια των ιδεολογιών, των συνηθειών και των αντιλήψεων, της εκάστοτε κοινότητας, τάξης, χώρας, με την οποία και καταπιάνεται. Εξού και στην Ελλάδα θεωρώ πως το είδος αυτό βαλτώνει σε πολλά σημεία. Επειδή χάνουμε τον στόχο μας, επιλέγοντας να ακολουθήσουμε πρότυπα που δεν είναι δικά μας.

Χωρίς να θέλω να φλυαρήσω υπερβολικά σε σχέση με την ιστορία -άλλωστε η περίληψη επαρκεί για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται-, οφείλω να παραδεχτώ πως σε σχέση με άλλα βιβλία της κυρίας Μανανεδάκη, το συγκεκριμένο με διασκέδασε και το απόλαυσα λίγο περισσότερο. Γιατί, μπορεί να μην ακολουθεί τα κλασσικά ελληνικά πρότυπα, ακολουθεί όμως τα σύγχρονα παγκόσμια πρότυπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έφτασαν και στη χώρα μας και που παρά την ανικανότητα των περισσότερων να τα διαχειριστών, γεννήθηκε μέσα τους η επιθυμία να τα τιθασεύσουν και να γίνουν μέλη ενός life style που όχι μόνο τους είναι ξένο και δεν τους ταιριάζει, αλλά που δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν απόλυτα ποτέ... για κανέναν απολύτως λόγο.

Αρκετά σεξιστικό και δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις σεξουαλικές σχέσεις παρότι στις ερωτικές, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που έχει επηρεαστεί ξεκάθαρα από τις "Πενήντα αποχρώσεις" αλλά και από τα σύγχρονα μοντέλα σχέσεων που ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες και όχι τις σύνηθες δεσμεύεις, το βιβλίο έχει μεγάλες δόσεις χιούμορ που ομολογώ πως είναι αρκετά ευχάριστο και καλοδουλεμένο, αν και υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκα να είναι κάπως επιτηδευμένο, η πιο συχνή παγίδα στην οποία πέφτει ένας λογοτέχνης όταν θέλει να ασχοληθεί στο κείμενό του με την κωμωδία. Γυναίκες διαφορετικές μεταξύ τους, που μια βαθιά φιλία της συνδέει, που η κάθε μία προσπαθεί να βρει τι είναι αυτό που θέλει στη ζωή της, τον σωστό τρόπο για να χειριστεί την ερωτική της ζωή, αλλά και το πως να μην χαθεί ανάμεσα στα εικονικά πρέπει και θέλω.

Το "Είναι τρελές αυτές οι γυναίκες" είναι ένα βιβλίο που ρίχνει μια κρυφή ματιά στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας του σήμερα όπου οι κανόνες γύρω της τής επιβάλλουν να είναι επαγγελματίας, θηλυκό, φίλη, μάνα, πολυεργαλείο στο σεξ, και χίλια δυο άλλα πράγματα τα οποία -σαφέστατα- δεν μπορεί πάντα να υπηρετεί. Παρ' όλα ταύτα, η εμμονή της να τα καταφέρει είναι αξιοζήλευτη και η προσπάθειά της, πολλές φορές, διασκεδαστική. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας αλλάξει τη ζωή -δε νομίζω καν να έχει τέτοιες προθέσεις-, είναι όμως μια ιστορία μέσα στην οποία θα βρείτε έστω και μικρά κομμάτια του εαυτού σας ή των φίλων σας, πράγμα που θα σας οδηγήσει σε μια μορφή ταύτισης που θα σας διασκεδάσει ακόμα περισσότερο. Αν μη τι άλλο, είναι χαριτωμένο και θα σας κάνει να γελάσετε, έστω και μέσα από την υπερβολή του.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μανανεδάκη Κατερίνα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 351
ISBN: 978-960-14-2828-4