"Οι δρόμοι μου" του Νίκου Δήμου

Μια αυτοβιογραφία σαν µυθιστόρηµα. Ογδόντα χρόνια ζωής από έναν άνθρωπο που πέρασε από όλα τα στάδια: πλούτο και φτώχεια, δύναµη και αδυναµία, έρωτα και µοναξιά. Που σπούδασε φιλοσοφία µε τους πιο δύσκολους Ευρωπαίους δασκάλους, έγραψε 64 βιβλία που πούλησαν µισό εκατοµµύριο αντίτυπα σε πάνω από 40 χώρες, εργάστηκε στη διαφήµιση, τη φωτογραφία, τον Τύπο, την τηλεόραση, την πληροφορική, γνώρισε σηµαντικούς ανθρώπους και πολλούς τόπους. Ένα βιβλίο ωµά ειλικρινές, έντιµα ανθρώπινο και βαθιά γοητευτικό.








"Μικρή ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας" του Mosse Claude

«Συµµετοχική δηµοκρατία», «δηµοκρατία των πολιτών», εκδηµοκρατισµός του αραβικού κόσµου: η σκέψη γύρω από αυτό το πολιτικό σύστηµα είναι εντονότερη από ποτέ. Η δηµοκρατία βρίσκεται στην ηµερήσια διάταξη, από τον πόλεµο στο Ιράκ ως τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη διαχείριση της οικονοµικής κρίσης στην Ευρώπη. Πολιτικοί, πανεπιστηµιακοί, δηµοσιογράφοι συζητούν για το παρελθόν, το παρόν και το µέλλον της δηµοκρατίας.
Αυτή τη λέξη, αυτό το πολίτευµα, δεν το ανακαλύψαµε εµείς οι άνθρωποι του 20ού και 21ου αιώνα: έχει ηλικία 2.500 ετών. Επιστρέφουµε λοιπόν στην πρωταρχική σηµασία του όρου, στο πώς επινοήθηκε το δηµοκρατικό σύστηµα, πώς εξελίχθηκε και πώς έγινε αντιληπτό στην πορεία της ιστορίας: στην ελληνική αρχαιότητα, στην Αναγέννηση, στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης ή στη διάρκεια του «αµερικανικού αιώνα».
Στο βιβλίο αυτό, η Claude Mosse αφηγείται την περιπέτεια της δηµοκρατίας µέσα από τα µάτια εχθρών και φίλων του πολιτεύµατος, τις διακυµάνσεις της δηµοτικότητάς του, τις παραµορφώσεις, τις παγίδες, τους θριάµβους και τις αποτυχίες του. Μέσα από την εξέλιξη της δηµοκρατίας και τις ποικίλες ιδέες γύρω από αυτή, η Claude Mosse φωτίζει την πολιτική καταγωγή µας, καταδεικνύοντας πώς οι αρετές και τα ελαττώµατα του σύγχρονου κόσµου οφείλονται στην πορεία της ιστορίας, πιθανώς µάλιστα στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Πολιτική φαυλότητα, αρχοµανία, δηµαγωγία, πελατειακό κράτος, πραξικοπήµατα, κοινωνικός αποκλεισµός, ιδεολογικές συγκρούσεις, κίνδυνος αναρχίας, κίνδυνος τυραννίας: τίποτα δεν είναι όσο καινούριο φαίνεται.

"Δεν έχω τίποτα να δηλώσω, παρά μόνο την ιδιοφυΐα μου" του Oscar Wilde

Σε σύγκρουση µε τα βικτωριανά ήθη της εποχής του, ο Όσκαρ Φίνγκαλ Ο’ Φλάερτι Ουίλς Ουάιλντ επέλεξε να ζήσει επιδεικτικά και κραυγαλέα. Σαφώς ιδιοφυής, ασύγκριτος συζητητής, εστέτ και λάτρης της οµορφιάς, κατάφερνε µε την πένα του να γοητεύει τους συγχρόνους του, χωρίς να πάψει ποτέ να σκανδαλίζει και να εξοργίζει, πράγµα που τον έφερνε συχνά στο στόχαστρο δηλητηριωδών δηµόσιων επιθέσεων.
Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει µερικά από τα πιο πνευµατώδη, δηκτικά, ευφυή και µεστά αποφθέγµατά του: συµβουλές και κρίσεις για την αυταπάρνηση, τις συζητητικές ικανότητες, την προσευχή, τα µυθιστορήµατα, την αριστοκρατία και τα καπέλα. Mια θαυµάσια συλλογή αποσπασµάτων από έναν δάσκαλο του λογοπαιγνίου.