Ο James Salter, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανόυς συγγραφείς, μολονότι δημοσίευσε μόλις έξι μυθιστορήματα στην 60χρονη καριέρα του, άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος εκδότης του.
Ο συγγραφέας, που ζούσε στο Μπριτζχάμπτον της Νέας Υόρκης, πέθανε ενώ έκανε γυμναστική, διευκρίνισε ο Olivier Cohen, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Ο Salter γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1925 στη Νέα Υόρκη και το πραγματικό του όνομα ήταν James Arnold Horowitz. Φοίτησε στην περίφημη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στο Πεντάγωνο. Άρχισε να γράφει όταν στάλθηκε με μετάθεση στη Γαλλία και στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση του πρώτου μυθιστορήματός του, παραιτήθηκε από τον στρατό και αφοσιώθηκε πλήρως στη συγγραφή.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, οι "Κυνηγοί", εκδόθηκε το 1956 στις ΗΠΑ και περιείχε πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Σ' αυτό ο Salter αφηγείται την καθημερινότητα των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών κατά τον πόλεμο της Κορέας. Το βιβλίο του μεταφέρθηκε αργότερα στον κινηματογράφο, σε μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ.
Ο Salter είχε τιμηθεί με το βραβείο PEN/Faulkner το 1988 για τη συλλογή διηγημάτων "Αμέρικαν Εξπρές" και με το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών για το σύνολο του έργου του. Το τελευταίου του μυθιστόρημα, με τίτλο "Αυτό ειν' όλο", εκδόθηκε το 2014.

(Πηγή άρθρου: topontiki.gr)