Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι αχώριστες φίλες Σόφι και Άγκαθα θα ανακαλύψουν τι σημαίνει να πηγαίνει κανείς στο μυθικό Σχολείο του Καλού και του Κακού, εκεί όπου συνηθισμένα αγόρια και κορίτσια εκπαιδεύονται για να γίνουν ήρωες ή κακοί των παραμυθιών. Με τα ροζ φορέματα, τα γυάλινα γοβάκια και την αφοσίωσή της στις καλές πράξεις, η Σόφι ξέρει ότι θα είναι η καλύτερη μαθήτρια στο Σχολείο του Καλού και όταν αποφοιτήσει θα γίνει πριγκίπισσα σε κάποιο παραμύθι. Εν τω μεταξύ η Άγκαθα, με τα μαύρα φορέματα, το μοχθηρό γάτο και την αντιπάθεια προς τους πάντες σχεδόν, μοιάζει φυσική επιλογή για το Σχολείο του Κακού.
Στη συνέχεια όμως τα δύο κορίτσια διαπιστώνουν ότι τα πεπρωμένα τους έχουν αντιστραφεί - τη Σόφι την παρατούν στο Σχολείο του Κακού για να μάθει Ασχημοποίηση, Θανάσιμες Κατάρες και Εκπαίδευση για Τσιράκια, ενώ η Άγκαθα βρίσκεται στο Σχολείο του Καλού, ανάμεσα σε όμορφους πρίγκιπες και ωραίες δεσποσύνες, για να μάθει Πριγκιπική Συμπεριφορά και Επικοινωνία με τα Ζώα. Τι συμβαίνει όμως όταν η Σόφι και η Άγκαθα, μετά την πρώτη έκπληξη, αρχίζουν να ανακαλύπτουν ποιες είναι πραγματικά;
Το Σχολείο του Καλού και του Κακού είναι ένα επικό ταξίδι σε έναν εκθαμβωτικό νέο κόσμο, εκεί όπου ο μόνος τρόπος να βγεις από το παραμύθι είναι να μπεις σε αυτό...

Προσωπική άποψη:
Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι, πριν από μερικά χρόνια, ως αξιολογήτρια βιβλίων προς έκδοση, το πρώτο βιβλίο που έφτασε στα χέρια μου ήταν, κατά κάποιον τρόπο, διασκευή του παραμυθιού της πριγκίπισσας με τον βάτραχο. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωσή του, ήθελα να κλάψω από απελπισία, αφού πίστευα πως όποιο βιβλίο θα έφτανε στα χέρια μου από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, θα είχε τα ίδια χάλια. Το αμέσως επόμενο βιβλίο είχε παρόμοια αισθητική, ως προς την θεματολογία του, και με έκοψε κρύος ιδρώτας στην σκέψη του τι θα έβλεπαν τα ματάκια μου. Ειδικά, δε, όταν έμαθα πως δεν έχει καν κυκλοφορήσει, ο φόβος μου κορυφώθηκε ακόμα περισσότερο. Το βιβλίο αυτό ήταν το "The school or good and evil". Το πρώτο βιβλίο που ενέκρινα, το πρώτο βιβλίο που λάτρεψα σε αυτή τη δουλειά, το πρώτο βιβλίο που είπα: "ναι, μπορεί να κάνει τη διαφορά".

Η Σόφι και η Άγκαθα είναι δύο νεαρά κορίτσια που συνδέονται με μια ιδιόμορφη φιλία, τα οποία ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Υπάρχει όμως το "φάντασμα" μιας κατάρας 200 χρόνων που κάθε τέσσερα χρόνια απειλεί το χωριό τους. Τότε είναι που δύο παιδιά, ηλικίας μέχρι δεκαέξι ετών, απαγάγονται από μια μυστηριώδη μορφή προκειμένου να οδηγηθούν στο Σχολείου του Καλού και του Κακού, ώστε να εκπαιδευτούν για να γίνουν ήρωες στα παραμύθια που κάποια στιγμή φτάνουν στα χέρια των υπολοίπων. Η Άγκαθα δεν πιστεύει τον μύθο όμως η Σόφι ζει για την ώρα που θα έρθει η δική της σειρά να γίνει πριγκίπισσα στο δικό της παραμύθι. Και αυτή η χρονιά είναι η δικιά της, και ξέρει πως η φίλη της θα είναι μαζί της για να εκπαιδευτεί στο αντίπαλο σχολείο. Και πράγματι, τα δύο κορίτσια είναι τα θύματα της απαγωγής της χρονιάς εκείνης και φτάνουν στο σχολείο που κανείς δεν έχει δει. Όμως τα πράγματα έρχονται πολύ διαφορετικά απ' ότι υπολόγιζαν καθώς η Σόφι βρίσκεται στο σχολείο του Κακού και η Άγκαθα στου Καλού. Τα δύο κορίτσια πρέπει να παλέψουν για να αποδείξουν το λάθος που έχει γίνει διαφορετικά, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους, κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο αφού, η ιστορία τους αρχίζει από νωρίς να γράφεται και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν πριν ολοκληρωθεί.

Κι αφού φλυάρησα ακατάπαυστα σχετικά με την πλοκή του βιβλίου, υποθέτω πως καταλαβαίνετε από μόνοι σας ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του βιβλίου αυτού. Μα, φυσικά, η ίδια η κεντρική ιδέα του. Όλοι αγαπάμε τα παραμύθια, γαλουχηθήκαμε και μεγαλώσαμε με αυτά, παίρνοντας μέσα από τις σελίδες τους μαθήματα ζωής που είναι, εν μέρη, και πέραν της ψυχαγωγίας, ένας από τους σκοπούς και του εν λόγω, σύγχρονου παραμυθιού. Το να βλέπουμε μια διαφορετική, σύγχρονη και φρέσκια εκδοχή τους είναι μια οπωσδήποτε μια εναλλακτική και ευπρόσδεκτη λογοτεχνική πρόταση, ειδικά όταν έχει τόσο ενδιαφέρον ως προς την πλοκή του. Παράλληλα, με έναν μαγικό τρόπο, δικαιολογείται η ύπαρξη των κλασικότερων παραμυθιών. Πέραν αυτού, αποδεικνύεται ότι η μαγεία τους συνεχίζεται αφού είμαστε σε θέση να μάθουμε, τόσο την εξέλιξη των αγαπημένων μας ηρώων μετά το "ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα", αλλά και των απογόνων τους οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να ακολουθήσουν τα χνάρια τους.

Άλλη μία επιτυχία του συγγραφέα είναι πως ενώ μιλάμε για ένα παραμύθι και πως παρά που υπάρχει το στοιχείο του καλού και του κακού, δεν παρασύρεται και δεν ωραιοποιεί τις όποιες καταστάσεις, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το ένα ζει μέσα στο άλλο και ότι κανένα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την ύπαρξη του άλλου. Επιπλέον, δεν γίνονται όλοι οι μαθητές ήρωες, όποια μεριά κι αν εκπροσωπούν, αλλά ανάλογα με τις επιδόσεις τους "καταδικάζονται" σε συγκεκριμένες θέσεις-ρόλους μέσα στο παραμύθι που, αν μη τι άλλο, δεν είναι αυτές που θα επέλεγαν αν είχαν τη δυνατότητα. Έτσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που θα βρεθεί ο καθένας και ποια θα είναι η πορεία του, γεγονός που εντείνει την αγωνία και το ενδιαφέρον μας. Επιπλέον, είναι η τρανή απόδειξη πως ακόμα και στον κόσμο των καλών δεν είναι όλα δίκαια, όχι τουλάχιστον με την καθολική έννοια του όρου, άρα πολύ εύκολα θα μπορούσαν να ανατραπούν και οι ισορροπίες.

Η ύπαρξη μιας προφητείας σε κάθε μυθιστόρημα είναι γοητευτική. Πόσο μάλλον όταν η προφητεία αυτή μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενός ολόκληρου κόσμου και πρωταγωνίστριές του είναι δυο φίλες. Και εδώ εντοπίζουμε άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα της ιστορίας αυτής. Οι φίλες γίνονται ανταγωνίστριες, έστω και παρά την θέλησή τους. Και είναι αναμφίβολα ενδιαφέρον να παρακολουθείς πως εξελίσσεται η σχέση τους περνώντας από την οργή στην συμμαχικότητα και αντίστροφα, οδηγώντας τες σε μια συνεχή αμφιταλάντευση και σύγκρουση συναισθημάτων, τόσο αναμεταξύ τους όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Παράλληλα, υπάρχει και το ρομαντικό στοιχείο χωρίς όμως να είναι τόσο έντονο ώστε να πνίγει το πραγματικό μήνυμα της ιστορίας που δεν είναι άλλο από την δύναμη της φιλίας και κατά πόσο μπορεί αυτή να αντισταθεί απέναντι στο πεπρωμένο της.

Η πλοκή είναι κλιμακούμενη, έχει ανατροπές, δράση και έντονα συναισθήματα, που όσο πλησιάζουμε προς την κορύφωση, όλο και αυξάνονται και γιγαντώνονται, με αποτέλεσμα να ρουφάς την κάθε σελίδα και να μην σταματάς να διαβάζεις. Φυσικά, θα θέλαμε λίγο παραπάνω, ενισχύοντας την κατά τόπους σκοτεινή του διάθεση, αλλά πιστεύω ότι όσο η τριλογία προχωράει όλα αυτά θα πολλαπλασιάζονται, έχοντας ήδη καταφέρει να κερδίσει το πιο νεανικό κοινό μέσω του πρώτου βιβλίου της σειράς. Γι' αυτό, λοιπόν, αν ανήκετε στο νεανικό κοινό, ή στο κοινό εκείνο που δεν κάνει διακρίσεις λόγω ηλικίας, στο κοινό που αγαπάει τα παραμύθια, τη μαγεία τους, και τα βαθύτερα νοήματα που αυτά περνάνε, μην αργείτε και μην χάνετε χρόνο. Χαθείτε μέσα στις σελίδες του μοναδικού αυτού βιβλίου, και δείτε τα παραμύθια και τους ήρωές τους, όπως δεν τα έχετε δει ποτέ ξανά μέχρι σήμερα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Soman Chainani
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-14-2927-4