"Το συναξάρι των απόκληρων" του Γιάννη Π. Καψή

Μια τοιχογραφία του 20ού αιώνα.
Η Ιστορία, όπως δεν την μαθαίνουμε, χωρίζεται σε δύο μεγάλα κεφάλαια.
Το 2ο Κεφάλαιο το γράφουν οι επαγγελματίες ιστορικοί – ψάχνουν, συνθέτουν, ερμηνεύουν τα ιστορικά γεγονότα και συχνά, πολύ συχνά, εφαρμόζουν την προκρούστεια μέθοδο για να χωρέσουν τα ιστορικά γεγονότα στις δικές τους κοσμογονικές αντιλήψεις.
Το 1ο Κεφάλαιο το γράφουν τα ίδια τα υποκείμενα των ιστορικών γεγονότων. Στις κυρτωμένες πλάτες τους μπουσούλησε, περπάτησε, ανδρώθηκε, σκαλίστηκε η αληθινή Ιστορία.
Εκείνη που στο αντίκρισμά της ο Μωρίς Ντριό έγραψε: «Πόσα μεγάλα γεγονότα δεν περνούν για μύθοι επειδή τα εξιστόρησε η Καλλιόπη και όχι η Κλειώ…»
Οι σελίδες του βιβλίου ανήκουν στο 1ο Κεφάλαιο της Ιστορίας. Ο «συγγραφεύς» απλώς συγκέντρωσε μια ιστορία που γράφτηκε με τον ιδρώτα, και το αίμα πολύ συχνά, 14 απλών ανθρώπων.
Τα ιστορικά γεγονότα που βίωσαν συνθέτουν ένα δραματικό συναξάρι των απόκληρων της ζωής, την πιο γνήσια απεικόνιση της νεότερης Ιστορίας μας.

"AFTER: Μετά τη σύγκρουση" της Anna Todd

Η Τέσα μπορει να χάσει τα πάντα.
Ο Χάρντιν δεν έχει να χάσει τίποτα... εκτός από εκείνη.
Ποτέ ξανά η ζωή δε θα είναι η ίδια.
Μετά τη θυελλώδη αρχή της σχέσης τους, η Τέσα και ο Χάρντιν είχαν σχεδόν βρει τρόπο να την κάνουν να πετύχει.
Η Τέσα ήξερε ότι ο Χάρντιν μπορούσε να γίνει σκληρός, όταν όμως πέφτει σαν βόμβα μια αποκάλυψη για το ξεκίνημα της σχέσης τους –και για το μυστηριώδες παρελθόν του Χάρντιν–, η Τέσα χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της.
Ο Χάρντιν θα είναι πάντα... ο Χάρντιν. Είναι όμως πράγματι το αγόρι με το βάθος και το ενδιαφέρον, παρά την επιφανειακή οργή του, που ερωτεύτηκε τρελά η Τέσα ή μήπως ήταν ένας ξένος όλο αυτό τον καιρό; Η Τέσα εύχεται να μπορούσε να φύγει. Δεν είναι τόσο εύκολο. Όχι όσο θυμάται τις παθιασμένες νύχτες που πέρασε στην αγκαλιά του.
Τον ηλεκτρισμό από το άγγιγμά του. Τα αχόρταγα φιλιά του.
Παρ’ όλ’ αυτά, η Τέσα δεν είναι σίγουρη ότι μπορεί να αντέξει άλλη μια υπόσχεση που δε θα τηρηθεί. Έβαλε πάρα πολλά σε δεύτερη μοίρα για χάρη του – τη σχολή, τους φίλους, τη μητέρα της, μια σχέση με ένα αγόρι που την αγαπούσε πραγματικά, ίσως ακόμα και μια πολλά υποσχόμενη νέα καριέρα. Έχει ανάγκη να συνεχίσει τη ζωή της.
Ο Χάρντιν ξέρει ότι έκανε ένα λάθος, ίσως το μεγαλύτερο της ζωής του.
Δε θα το βάλει κάτω χωρίς να παλέψει. Όμως μπορεί να αλλάξει;
Θα αλλάξει... για χάρη του έρωτα;

"Το βιβλίο των παράξενων νέων πραγμάτων" του Michel Faber

Ο Πίτερ Λι είναι ένας ιεραπόστολος που καλείται να φύγει για το ταξίδι μιας ζωής. Αφήνοντας πίσω την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Μπία, πετάει σε έναν τόπο όπου οι ντόπιοι διψούν για τις διδαχές της Βίβλου, του «Βιβλίου των Παράξενων Νέων Πραγμάτων». Είναι μια αναζήτηση που θα προκαλέσει τα πιστεύω του Πίτερ, την αντίληψή του για τα όρια του ανθρώπινου σώματος και, το κυριότερο, την αγάπη του για την Μπία.
Μια απίστευτα πρωτότυπη ιστορία περιπέτειας, πίστης και των δεσμών που μπορεί να ενώνουν δύο ανθρώπους, όταν τους χωρίζουν κόσμοι ολόκληροι.
Μια ιστορία ανθρωπισμού, τοποθετημένη σε έναν αλλότριο κόσμο.
Απελπιστικά όμορφο, μελαγχολικό και αλησμόνητο, ένα μνημειώδες μυθιστόρημα.


"Επανάσταση - Revolution" του Brand Russell

Η Επανάσταση μοιάζει με κάτι αφηρημένο, που εναποθέτουμε στο μέλλον, και όχι ως μια πρακτική λύση στην αντιμετώπιση της απόλυτης διαφθοράς για την οποία συζητάμε στην καθημερινότητά μας.
Σε αυτό το βιβλίο, ο Ράσελ Μπραντ εξερευνά πώς θα γίνει η Επανάσταση, ποιοι είναι οι στόχοι της και για ποιο λόγο –εκτός αν είστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή κατάσταση– θα πρέπει να συμμετέχετε σε αυτή.
Σκοπός της Επανάστασης είναι να βελτιώσει τη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.
Η διαδικασία αυτή μας αφορά όλους και θα αρχίσει όταν θα είμαστε έτοιμοι.
Το βιβλίο αποτελεί την αρχή μιας συζήτησης που θα αλλάξει τον κόσμο.
Ο Ράσελ Μπραντ ΣΑΣ ζητάει να πάρετε μέρος στην Επανάσταση.
Όλοι ξέρουμε ότι το σύστημα δε λειτουργεί.
Οι κυβερνήσεις μας είναι διεφθαρμένες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε διαφέρουν. Η κουλτούρα μας είναι ρηχή και γεμάτη σαχλαμάρες, και μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί «έτσι είναι τα πράγματα».
Σε αυτό το βιβλίο, ο Ράσελ Μπραντ γελοιοποιεί τους αχυράνθρωπους και τις χάρτινες τίγρεις της κομφορμιστικής εποχής μας, ενώ παρουσιάζει, με τη βοήθεια ειδικών που εκκινούν από διαφορετικά σημεία, όπως ο Τζορτζ Όργουελ ή ο Τομά Πικετί, ένα όραμα για μια πιο δίκαιη και... σέξι κοινωνία, με τρόπο διασκεδαστικό και περιεκτικό.
Μας λένε ψέματα, μας λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και καμία άλλη επιλογή, μας λένε ότι δεν αξίζουμε κάτι καλύτερο.
Ο Ράσελ Μπραντ καταρρίπτει αυτή την προσπάθεια εξαπάτησής μας με τον ίδιο αστείο και επιδέξιο τρόπο που... εξολοθρεύει τους «φασίστες» των μέσων ενημέρωσης.
Με αυτό το βιβλίο η Επανάσταση δεν είναι μόνο εφικτή, είναι αναπόφευκτη και, επιπλέον, πιο διασκεδαστική απ’ όσο θα περιμέναμε.