Για 9η χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo συγκεντρώνει τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες από τα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Καννών, Sundance, Rotterdam, Clermont Ferrant κ.ά.) τα οποία κάνουν την παρθενική προβολή τους στην Ελλάδα.

Ένα παγκόσμιο μωσαϊκό κινηματογραφικών έργων μέσα από επιλογές 4000 ταινιών περίπου από 68 χώρες , δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους δημιουργούς του μέλλοντος, καθώς και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, μέσα από την έβδομη Τέχνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, ταινίες κινουμένων σχεδίων και  ντοκιμαντέρ, τα οποία υπογράφουν πολλά υποσχόμενοι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί, καθώς και έμπειροι κινηματογραφιστές.

Παράλληλα εγκαινιάζεται το νέο διαγωνιστικό τμήμα ARCHITECTURE FILM DAY, στην ενότητα των Θεματικών προβολών.

Φέτος το φεστιβάλ συνεργάζεται στην καλλιτεχνική επιμέλεια με τον εικαστικό Γιώργο Βαβιλουσάκη.

Ειδικά για την 9η διοργάνωση, το Athens International Short Film Festival Psarokokalo (Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo) κάνει Πρεμιέρα στην Αντίπαρο στον Θερινό κινηματογράφο Ολίαρο από 09 εως 15 Ιουλίου ενω συνεχίζει το ταξίδι του στον καλλιτεχνικό Σταθμό της Aνώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στη Μύκονο από 29 εως 31 Ιουλίου.

Τον Οκτώβριο, στις 08, 09 και 10, δίνει ραντεβού στον Καλλιτεχνικό σταθμό Ύδρας & κλείνει με την απονομή βραβείων στις 16-17 Οκτωβρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλων Τεχνών της Αθήνας, Πειραιώς 256 & στον Πειραιά, ώπoυ θα φιλοξενηθεί το Film Market Psarokokalo.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κινηματογραφική Ενότητα
Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
Αφιερώματα / Θεματικές Προβολές
Q&A
Στρογγυλή Τράπεζα
Eκθέσεις
Συναυλίες / Πάρτυ Έναρξης & Λήξης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα της 9ης διοργάνωσης περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο μυθοπλασίας, κινουμένου σχεδίου, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες. Όλες οι ταινίες διαγωνιζονται για το βραβείο κοινού του φεστιβάλ.

Φέτος για πρώτη φορά η επιλογη του διαγωνιστικού τμήματος γίνεται σε συνεργασία της ομάδας  του φεστιβάλ με τον κριτικό κινηματογράφου Άκη Καπράνο.

Ενδεικτικά  αναφέρουμε δυο από τις ταινίες, που κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα:

Don’t speak about love 23’ Fiction
O Samir, ένας νευρικός και παρορμητικός μαθητής γυμνασίου είναι ερωτευμένος με τη Lea,μία συμμαθήτρια σε αναπηρική καρέκλα .Ύστερα από την άδικη του αποβολή από το σχολείο,ετοιμάζει την εκδίκηση του .

The man with a dog  27’ Fiction
O Youssef ζει ως απομονωμένος περιθωριακός . Μοναδικός του φίλος είναι ο σκύλος του Chagatai.  Ένα βράδυ στην παραλία ο σκύλος εξαφανίζεται.Για να τον βρει ο Youssef πρέπει να συμμετάσχει σε μία επικύνδυνη αποστολή μέσω της φτωχογειτονιάς στη  Καζαμπλάνκα .

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ/ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η ενότητα των Θεματικών Προβολών περιλαμβάνει αφιερώματα σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, διάσημους σκηνοθέτες, καθώς και άλλες ειδικές προβολές. Μέχρι στιγμής το φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει αφιερώματα στα διεθνή φεστιβάλ του Αmsterdam , του Sarajevo, Salford και του Hollyshorts, αφιερώματα στο Ρουμάνικο , Μεξικάνικο κινηματογράφο στη σχολή Sam Spiegel Film and Television School of Israel, αφιέρωμα στους σκηνοθέτες Roy Anderson και FrancoisOzon κ.α

Η 9η διοργάνωση περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της τα εξής αφιερώματα:

Sardinia Film Festival
Δημιουργία αφιερώματος στον Ιταλικό κινηματογράφο με επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες από το Ιnternational Film Festival Sardinia http://www.sardiniafilmfestival.it

Σύγχρονο Κορεάτικο Σινεμά
Ο programmer Sebastien Simon επιλέγει και μας συστήνει νέους κινηματογράφιστές  των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ.
Treiler Psarokokalo Aφιέρωμα: https://vimeo.com/131018264

Sebastien Simon
Γεννημένος το 1983 στο Colmar,στη Γαλλία, ο Sébastien Simon είναι απόφοιτος από το E.S.E.C, σχολή κινηματογράφου, και από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού 1 Panthéon Sorbonne και ξεκίνησε με έδρα το Παρίσι ως μοντέρ.Τώρα ως διεθνής νομαδικός σκηνοθέτης από το 2011 εργάζεται επίσης για το Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Busan, για το Jeju-fo γαλλικό φεστιβάλ κινηματογράφου, για το διεθνές φεστιβάλ στη Σεούλ ακραίων ταινιών μικρού μήκους (Νότια Κορέα) και για το Rencontres Cinématographiques de Cavaillon (Γαλλία).

Ενδεικτικά από τις Kορεάτικες ταινίες που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ:

Mould PARK Chun-kyu, trailer: https://vimeo.com/106821636
Ο Won-gi δεν έχει καμία ιδέα σχετικά με τη ζωή και το θάνατο της μητέρας του που υπάρχει στο σπίτι. Η ζοφερή σχέση τους καλυτερεύει ύστερα από την εμφάνιση μιας μυστηριωδους γυναίκα .Αλλά το σπίτι του Won-gi έχει πιάσει  μούχλα.

Because of the cherry blossoms OH Dongha
Αυτή είναι μια ιστορία για την αρχή της αγάπης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Ερωτεύονται, καθώς περπατάνε κατά μήκος ενός δρόμου γεμάτος από άνθη της κερασιάς στη Σεούλ. Στο παρελθόν ήταν πλατωνικοί φίλοι.

Tenderly Crunch JANG Young-sun
Τα απούλητα μπισκότα έχουν εξοριστεί στην αποθήκη.Δυστυχώς ένα ολοκαίνουργιο σνακ μπάλα πεπόνι αποτυγχάνει να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών και καταλήγει να αποσταλεί στην αποθήκευση,παρά το γεγονός ότι βγήκε έξω με μεγάλες προσδοκίες. Η Choco μπάλα η οποία είχε δοθεί δωρεάν συνδέεται με τη μπάλα πεπόνι, διαμαρτύρεται επίσης για την κατάστασή του, αλλά αισθάνεται συμπάθεια και θλίψη προς τη μπάλα πεπόνι. Εν τω μεταξύ, Ο Diget ήταν μόνος του στην αποθήκη για μεγάλο χρονικό διάστημα και η μπάλα πεπόνι σταδιακά αλλά αναπόφευκτα ερωτεύεται τον Diget, που σκύβει στη γωνία  λέγοντας τη θλιβερή ιστορία του.

Φέτος επίσης εισάγουμε ένα NEO Τμήμα, το ARCHITECTURE FILM DAY που λειτουργεί ως αφετερία για την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΙΝΙΩΝ σε συνεργασία – επιμέλεια της Έρση Κρούσκα, ειδήμων στην Αρχιτεκτονική & Design με τίτλο:

«Μια μετάβαση από το αστικό στο νησιώτικο-εξοχικό τοπίο»
Πόσο αισθητή είναι αυτή η μετάβαση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το σύγχρονο ντιζάιν; Προσαρμόζεται ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στον τόπο του; Τι διαφορά έχει ένα περιβάλλον φτιαγμένο από τη φύση και ένα περιβάλλον φτιαγμένο από τον άνθρωπο; Τι σχέση έχει ένα βρόμικο και εγκαταλελειμμένο τσιμεντένιο κτήριο, στο κέντρο μίας πόλης, με τα ηλιόλουστα φιλόξενα βράχια ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού;

Η Έρση Κρούσκα γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Greenwich, στο Λονδίνο, το 2007. Με ενδιάμεσο χρόνο πρακτικής στο γραφείο ‘Moving Architecture’. Δούλεψε πάνω στη μουσειολογία με την Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη και τους αρχιτέκτονες RCL.

Από το Σεπτέμβρη του 2010 και για ένα χρόνο δούλεψε στο ‘Campana’s Workshop in Athens’, που δημιουργήθηκε για το σχεδιασμό του New Hotel στο κέντρο της Αθήνας. Το workshop εφάρμοσε το δημιουργικό σκεπτικό των αδερφών Campana υπό την καθοδήγηση τους από το Σάο Πάολο και υπό την επίβλεψη του Γιώργου Τζιρτζιλάκη στην Αθήνα.
Από τον Απρίλη του 2009 συμμετέχει σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις design και τέχνης. Από τον Ιούλιο του 2009 δουλεύει πάνω σε ανεξάρτητα, αρχιτεκτονικά και design projects στο στούντιο της ‘Ersi Krouska architecture+design’. Έχει επιμεληθεί μαζί με την Πόπη Κρούσκα, τις εκθέσεις ‘Design 2011’ και ‘Anti-Design 2014’ που γίνανε στην Αθήνα. Το Φεβρουάριο του 2013 βραβεύτηκε με το Architizer Α+ Popular Award της κατηγορίας ‘Αρχιτεκτονική και Οικονομική Κρίση’, στη Νέα Υόρκη, για το project της @kinito.

Ενδεικτικά από τις ταινίες που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ:

Off-History , Σελήνη Χαλβαδάκη
Μέσα από την ιστορία ενός ημιτελούς κτιρίου, to Off-History διερευνά την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τους μηχανισμούς που δομούν τις  ιδιωτικές και συλλογικές μνήμες μας.

Νησί /island Σελήνη Χαλβαδάκη
Η ταινία είναι μία αισθησιακή, λυρική συνομιλία με το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Η τοποθεσία της εμπνευσμένης κίνησης λαμβάνει χώρα σε καταρράκτες, παραλίες, σε δέντρα, σιντριβάνια, και μονοπάτια. Η ταινία είναι μια εξερεύνηση των αισθήσεων μέσα από την κίνηση, τη φύση, τα στοιχεία και το χρόνο.
Δεν θα μπορούσε να λείπει το PSAROLOCO Festival το οποίο από το 2010 εντάσσεται στα πλαίσια του διεθνoύς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους  PSAROKOKALO . Το Psaroloco Media Literacy/Labs  είναι ένα πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά και εφήβους, με επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους.  Σκοπός του είναι να εξοικειώσει τα πρωτόπειρα ακροατήρια με τους βασικούς όρους της κινηματογραφικής εμπειρίας, να προωθήσει τον μιντιακό αλφα-βητισμό (media Literacy) και να ενίσχυση της κριτικής ικανότητας του παιδιού και της δυνατότητας του να αποκωδικοποιεί εικόνες. Το πρόγραμμα Psaroloco δίνει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων. (psaroloco.gr)

Νέες Συνεργασίες

Φέτος τo φεστιβάλ ταξιδεύει εκτός συνόρων με σκοπό την ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας με τα διεθνή φεστιβάλ και τους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό το Psarokokalo ταξιδεύει τον Ιούνιο στην Σαρδηνία της Ιταλίας, προσκεκλημένο στο Sardinia Film Festival, παρουσιάζοντας στο κοινό της Ιταλίας την νέα γενιά Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Επίσης το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους PSAROKOKALO έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή κριτική επιτροπή EFFE και είναι μέλος της EFFE πλατφόρμας , η οποία αποτελείται  από φεστιβάλ που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό,εθνικό και διεθνές επίπεδο. (www.effe.eu)

Το Psarokokalo αποτελεί ένα από τα 28 μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού  ΝISI MASA (European Network of Young Cinema) της Γαλλίας ,γεγονός που ευνοεί την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης σε ευρωπαïκό επίπεδο.

Το φεστιβάλ δραστηροποιείται για πρώτη φορά υπό την Αιγίδα Του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

H KΥΚΛΟΣ (kyklosnonprofit.eu) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός  που ιδρύθηκε το 2009 με έδρα την Αθήνα, και σκοπό την προώθηση δράσεων σχετικών με τον κινηματογράφο και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά ζητήματα.