Ένα από τα αγαπημένα μου είδη anime είναι τα θρίλερ μυστηρίου, ειδικά αν αυτά εμπεριέχουν δόσεις μεταφυσικού στοιχείου. Όσο το σκέφτομαι, καταλήγω στο συμπέρασμα πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι Ιάπωνες δεν διστάζουν να καταπιαστούν με οποιοδήποτε κεντρικό θέμα τους κατέβει στο κεφάλι, ακόμα κι αυτό είναι ακραίο, και σε καμία περίπτωση δεν το ωραιοποιούν αλλά αντίθετα, καταφεύγουν σε πολύ σκληρές σκηνές που μπορεί σε κάποιους να πέφτουν βαριές, αλλά εμένα με ενθουσιάζουν και με γοητεύουν. Επιπλέον, πολλές φορές, τα θρίλερ αυτά, συνδέονται άμεσα με θρύλους τους αλλά και με την κουλτούρα τους γενικότερα, πράγμα που καθιστά το αποτέλεσμα ακόμα πιο γοητευτικό. Το "Another", λοιπόν, είναι ένα από τα καλύτερα δείγμα της κατηγορίας και δεν γίνεται να μην το λατρέψεις.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Another", γνωστό και με τον Ιαπωνικό τίτλο "Anazā?" -αν και δεν πολυχρησιμοποιείται-, είναι Ιαπωνική νουβέλα μυστηρίου με την υπογραφή του Yukito Ayatsuji. Αρχικά κυκλοφόρησε ανά κεφάλαιο στο περιοδικό "Yasai Jisai", μεταξύ Αυγούστου 2006 και Μαίου 2009, ενώ στις 29 Οκτωβρίου 2009, τα κεφάλαια αυτά ενώθηκαν σε έναν τόμο 677 σελίδων, από την Kadokawa Shoten. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2011 έγινε επανέκδοση του βιβλίου το οποίο, ωστόσο, χωρίστηκε σε δύο τόμους. Την 1η Μαρτίου 2012 εκδόθηκε και με ειδική έκδοση με σχέδια δια χειρός Noizi Ito, από την Sneaker Bunko. Στις 31 Ιουλίου 2013, κυκλοφόρησε μια spin-off νουβέλα με τίτλο |Another: Episode S", και πάλι από την Kadokawa Shoten, ενώ έχει ανακοινωθεί και ένα ακόμα sequel με τίτλο "Another 2". Για τη Βόρειο Αμερική, και για όλες τις νουβέλες, η Yen Press έχει αποκτήσει τα δικαιώματα στην αγγλική γλώσσα, καθώς και της σειράς των manga που κυκλοφόρησαν αρχικά σε συνέχειες στο περιοδικό της Kadokawa Shoten, "Young Ace", μεταξύ Μαίου 2010 και Ιανουραίου 2012, ενώ κυκλοφόρησαν και σε 4 ολοκληρωμένους τόμους μεταξύ 04 Οκτωβρίου 2010 και 29 Δεεκεμβρίου 2011. Το σενάριο υπογράφει αυθεντικά ο Yukito Ayatsuji, ενώ το σχέδιο ο Hiro Kiyohara. Ένα πέμπτο τεύχος με τον αριθμό "0", κυκλοφόρησε στις 26 Μαίου 2012. Να αναφέρουμε, επίσης, πως στις 04 Αυγούστου 2012, σε σκηνοθεσία Takeshi Furusawa και σενάριο Sachiko Tanaka, κυκλοφόρησε και μια live action ταινία βασισμένη στην πρωτότυπη νουβέλα.

ΤΟ ANIME:
Σε παραγωγή των studios P.A.Works και σκηνοθεσία του Tsutomu Mizushima, η νουβέλα μεταφέρθηκε και στην μικρή οθόνη μέσα από μια σειρά 12 επεισοδίων, τα οποία έπαιξαν μεταξύ 10 Ιανουρίου 2012 και 27 Μαρτίου 2012. aired in Japan between January 10 and March 27, 2012. Το σενάριο γράφτηκε από τον Ryō Higaki, ενώ ο επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος, Yuriko Ishii, βασίστηκε στο art του Noizi Ito προκειμένου να προχωρήσει το project. Στην Ιαπωνία, η σειρά προβλήθηκε μέσω των δικτύων KNB, KBS, Tokyo MX και CTC, ενώ για την αγγλική γλώσσα προβλήθηκε μέσω των Crunchyroll και Anime Network. Τα δικαιώματα για την κυκλοφορία της σειράς σε BD/DVD  για την Αυστραλία απέκτησε η Hanabee, για την Βόρειο Αμερική η Sentai Filmworks, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο η MVM Films. Στις 26 Μαίου 2012, μαζί με την κυκλοφορία του "0" τεύχους του manga, κυκλοφόρησε το ένα και μοναδικό OVA της σειράς.

ΤΟ STORY:
Όταν ο Kouichi Sakakibara μεταφέρεται στο νέο του σχολείο, σε μια νέα πόλη όπου και τίθεται υπό την φροντίδα των παππούδων του -αφού η μητέρα του έχει πεθάνει στη γέννα και ο πατέρας του λείπει σε ένα μακρινό επαγγελματικό ταξίδι- δεν αργεί να αντιληφθεί πως κάτι περίεργο συμβαίνει με την τάξη του και τους συμμαθητές του, που μοιάζει να του κρύβουν κάτι πολύ σημαντικό. Στο κέντρο όλων των εξελίξεων, βρίσκεται ένα όμορφο, μυστηριώδες και λιγομίλητο κορίτσι, η Mei Misaki, που κανείς άλλος εκτός από τον Kouichi δεν φαίνεται να την βλέπει και με εκείνον να μην μπορεί να μείνει μακριά της, αφού η αύρα της έχει κάτι που τον ελκύει. Ο βίαιος θάνατος μιας συμμαθήτριάς του, θα είναι η αρχή ενός ντόμινο αποκαλύψεων που θα οδηγήσουν σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας γνώσης που μπορεί να φέρει την λύτρωση ή την καταστροφή.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Το "Another" είναι ένα από τα anime εκείνα που καλό είναι αν ξεκινήσει κανείς να το παρακολουθεί, να μην γνωρίζει τίποτα σχετικά με την υπόθεση ή έστω, στην χειρότερη περίπτωση, να γνωρίζει όσο το δυνατόν λιγότερα, δηλαδή, απλά τα βασικά σημεία της πλοκής. Όντας καθαρόαιμο μεταφυσικό θρίλερ, το "Another" είναι πλούσιο σε μυστήριο, ανατροπές και εντάσεις, που κάνουν την αγωνία του θεατή ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η πλοκή είναι δουλεμένη με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να μην αποκαλύπτεται τίποτα παραπάνω απ' όσα είναι πραγματικά απαραίτητα, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον όπου πρέπει τα μυστικά να αποκαλυφθούν για να εξυπηρετηθεί η ανάπτυξη της πλοκής. Εκεί, λοιπόν, που πιστεύετε πως έχετε καταλάβει τι συμβαίνει, ένα νέο στοιχείο έρχεται στο προσκήνιο και ακυρώνει τα πάντα.
- Συμπληρωματικά με το παραπάνω σχόλιο, θα ήθελα να κάνω μια βασική και πολύ, πολύ ουσιαστική
διευκρίνιση όσον αφορά το OVA της σειράς. Επειδή στην λίστα των επεισοδίων εμφανίζεται ως το επεισόδιο με τον αριθμό 0, είναι αρκετά εύκολο να μπερδευτεί κανείς και να το παρακολουθήσει πρώτο. Μεγάλο λάθος! Μπορεί το story του OVA να τοποθετείται πριν από τα βασικά γεγονότα της πλοκής της σειράς, όμως εμπεριέχει μυστικά και λεπτομέρειες που αν τα μάθει κανείς πριν την ώρα τους, θα του καταστρέψουν μεγάλο μέρος της μαγείας. Και μπορεί το OVA να είναι εξαιρετικό, και να ανατρέπει πολλά, αλλά για να πετύχει τον σκοπό του πρέπει και ο θεατής να το παρακολουθήσει την κατάλληλη στιγμή και αυτή δεν είναι άλλη από εκείνην που η αλήθεια τού έχει πλέον αποκαλυφθεί.
- Το art είναι απλά εξαιρετικό! Αυτή η μία και μοναδική λέξη είναι αρκετή για να το περιγράψει. Βέβαια, μπορεί κανείς να σκεφτεί πως η τόσο "χαριτωμένη" σχεδίαση των χαρακτήρων να είναι κάπως οξύμωρη σε σχέση με το ύφος της σειράς, αλλά προσωπικά πιστεύω πως ήταν η ιδανική επιλογή, καθώς η εικόνα έρχεται σε μια γοητευτική σύγκρουση με το περιεχόμενο, αλλά και με την εξέλιξη, ή και αλλοίωση σε ορισμένες περιπτώσεις, των χαρακτήρων. Όσον αφορά τον υπόλοιπο σχεδιασμό, τα backgrounds και όχι μόνο, η δουλειά που έχει γίνει είναι φανταστική, άκρως ρεαλιστική, και όσο σκοτεινή και μυστηριώδης απαιτείται προκειμένου το story να έχει την κατάλληλη οπτική υποστήριξη. Το όλο σκηνικό μυρίζει θάνατο, ενώ οι σκηνές των εκάστοτε θανάτων καταφέρνουν να σου κόψουν την ανάσα και να φέρουν ρίγη ανατριχίλας στην σπονδυλική σου στήλη.
- Η μοναδική ένσταση που μπορεί να ακούσετε από κάποιον που έχει ήδη παρακολουθήσει την σειρά,
σχετικά με αυτήν, έχει να κάνει με τους χαρακτήρες. Η αλήθεια είναι πως φαινομενικά είναι κάπως άχρωμοι, και ίσως να μην επεμβαίνουν δραματικά στην δράση της πλοκής, όμως αυτό νομίζω πως είναι κάτι απαραίτητο όταν μιλάμε για μια σειρά μυστηρίου. Η εξέλιξή τους γίνεται σταδιακά, αφού υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο κομβικό σημείο όπου πρέπει να γίνει -και γίνεται- η μεγάλη μεταστροφή τους, προκειμένου να έχουμε την μεγάλη "έκρηξή" τους όταν φτάνουν πλέον στο σημείο όπου και πρέπει να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν τα πάντα. Δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά, αλλά θα σας πω ένα πράγμα και να το θυμάστε. Μην βιαστείτε να κρίνετε τους χαρακτήρες αφού τα στοιχεία που ψάχνετε, θα σας δοθούν όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
- Μπορεί το "Another" είναι μια μεταφυσική σειρά μυστηρίου με στοιχεία θρίλερ -που σε ορισμένα σημεία θυμίζει λίγο το "Βλέπω τα θάνατό σου" αν και δεν έχουν ίδια φιλοσοφία-, αλλά θεωρώ πως έχει ένα βαθιά φιλοσοφικό υπόβαθρο που δεν γίνεται να μην το αναγνωρίσεις. Χωρίς να θέλω να πω πολλά, κινδυνεύοντας να "καρφώσω" πράγματα που δεν πρέπει, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στα βαθύτερα νοήματα του concept που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσετε να περάσουν απαρατήρητα ή να μην τους δώσετε την πρέπουσα σημασία. Ουσιαστικά, είναι μια μεταφυσική ιστορία που σπρώχνει τους ανθρώπους στα άκρα, δοκιμάζοντας τα όριά τους σε συναισθηματικό, ηθικό και συνειδησιακό επίπεδο και αυτό από μόνο του είναι εκπληκτικό.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Σε μουσική σύνθεση Kow Otani, και υπέυθυνο ήχου τον Yoshikazu Iwanami, το ost της σειράς αποτελείται από 13 μουσικά κομμάτια τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε έναν δίσκο, χωρίς κανένα από αυτά να έχει τίτλο-όνομα. Όλα τους ακούγονται κατά την διάρκεια της εξέλιξης της σειράς, και μπορεί να μην ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα κάποιο από αυτά, δεν μπροούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε πως η αισθητική τους είναι απόλυτα ταιριαστή κι εναρμονισμένη με την υπόθεση και την εικόνα. Το opening theme είναι το "Kyōmu Densen", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Nightmare Contagion" ερμηνευμένο από την μπάντα Ali Project, ενώ το ending theme είναι το "Anamnesis" ερμηνευμένο από την Annabel.

Another - Opening



Another - Opening Full Song



Another - Ending



Another - Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Είτε είστε υποστηρικτές των μεταφυσικών θρίλερ, είτε όχι, το "Another" είναι μια σειρά που σας προτείνω να δείτε, με κλειστά μάτια. Άλλωστε, τα μόλις 12 επεισόδιά της -13 μαζί με το OVA-, θα σας φανούν τόσο λίγα που θα ευχόσασταν να είχε κι άλλο, ειδικά εφόσον -είμαι βέβαιη- θα τα δείτε μέσα σε ένα και μόνο βράδυ. Αν μάλιστα επιλέξετε μεταμεσονύχτια ώρα προβολής, η απόλαυση αυτή θα κορυφωθεί ακόμα περισσότερο, αφού η αγωνία σας θα χτυπήσει κόκκινο, ενώ ο εθισμός του κάθε επεισοδίου θα σας οδηγεί στο επόμενο με κομμένη την ανάσα, κάνοντας την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα. Αν όλα όσα είπα μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να σας πείσουν, δώστε μια ευκαιρία στο πρώτο επεισόδιο, και θα τα πούμε πάλι μόλις φτάσετε στο τελευταίο -γιατί, θα φτάσετε και σε αυτό.