Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Χάριετ Μάνερς είναι 15 χρονών και... φυτό! Γνωρίζει ένα σωρό απίθανα πράγµατα, όπως ότι µια γάτα έχει 32 µύες σε κάθε αυτί, οι νυχτερίδες στρίβουν πάντα αριστερά όταν βγαίνουν από µια σπηλιά και ότι τα φιστίκια είναι ένα από τα συστατικά του δυναµίτη! Αλλά δεν ξέρει γιατί κανένας δεν τη συµπαθεί στο σχολείο...
Έτσι, όταν τυχαία ένα πρακτορείο µοντέλων τής ζητάει συνεργασία, η Χάριετ αποφασίζει ότι αυτή είναι η ευκαιρία να αλλάξει η ζωή της! Ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει να κλέψει το όνειρο της καλύτερής της φίλης, να γίνει ρεζίλι µπροστά στο πανέµορφο µοντέλο Νικ και να πει ψέµατα σε όσους αγαπάει.
Κάνοντας πολλές γκάφες και µέσα από αστείες περιπέτειες, η Χάριετ θα ανακαλύψει ότι στον κόσµο της µόδας δεν έχει περισσότερες συµπάθειες από ό,τι στην κανονική της ζωή. Θα µπορέσει να µεταµορφωθεί προτού καταστρέψει κάθε σηµαντική της σχέση;

Προσωπική άποψη:
Το καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του και μπορεί ο κόσμος να χαλάει γύρω μας, όμως όλοι μας έχουμε ανάγκη από στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης, έφηβοι αλλά και ενήλικοι. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το διάβασμα, ειδικά αν αυτό γίνεται σε μια ξαπλώστρα στην παραλία. Κι αν οι ενήλικοι έχουμε χιλιάδες επιλογές τίτλων για να καταλήξουμε στο ποιος ταιριάζει καλύτερα στα γούστα μας, οι έφηβοι ίσως χρειάζονται κάποια βοήθεια, αφού οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες, και οι τίτλοι εκείνοι στις σελίδες των οποίων να μπορούν να βρουν κομμάτια του εαυτού τους και τις καθημερινότητάς τους, είναι ακόμα πιο λίγοι. Γι' αυτό, έρχομαι σήμερα με την ιδανική πρόταση για τους νεαρούς αναγνώστες, για το φετινό καλοκαίρι, που δεν είναι άλλη από το "Φυτά στη μόδα", που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η Χάριετ Μάνερς ξέρει πολλά πράγματα, όντας κλασσικό σπασικλάκι. Το μοναδικό πράγμα γύρω από το οποίο έχει πλήρη άγνοια, είναι γιατί οι συμμαθητές της δεν δείχνουν να την συμπαθούν ιδιαίτερα. Έτσι, όταν την προσεγγίζουν για να γίνει μοντέλο, θα αρπάξει την ευκαιρία σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον εαυτό της, ακόμα κι αυτό σημαίνει πως θα κλέψει το όνειρο της καλύτερής της φίλης, θα προκαλέσει την οργή της μεγαλύτερης εχθρού της, ενώ παράλληλα θα ντροπιάσει αρκετές φορές τον εαυτό της μπροστά στα μάτια του μοντέλου Νικ που αποτελεί το όνειρο κάθε κοριτσιού. Κι ενώ η παλιά της ζωή μοιάζει να καταρρέει κάθε μέρα και περισσότερο και ο φίλος της Τόμπι την παρακολουθεί συνεχώς, η Χάριετ συνειδητοποιεί πως ο κόσμος του μόντελινγκ δεν είναι πιο όμορφος από τον δικό της και θα πρέπει να αποφασίσει ποια είναι και τι θέλει να κάνει.

Το "Φυτά στη μόδα" είναι ένα βιβλίο που περνάει πολύ ωραία μηνύματα σε σχέση με το πως αντιμετωπίζονται ορισμένα παιδιά λόγω της διαφορετικότητας τους στο σχολείο, και όχι μόνο, αλλά και πως αντιμετωπίζουν τα ίδια τον εαυτό τους. Αποτυπώνει μια ιδιαίτερα σύγχρονη και αληθινή πραγματικότητα που προσεγγίζεται με όμορφο τρόπο και καθόλου επιφανειακό, περνώντας αυτό που θέλει να πει ουσιαστικά, άμεσα, χωρίς υπερβολές και φανφάρες, αλλά ούτε με ελαφρότητα. Είναι μια ιστορία που δίνεται στον αναγνώστη σφαιρικά και που εξετάζεται από κάθε δυνατό πρίσμα, βάζοντας στο μικροσκόπιο και αναλύοντας κάθε είδους σχέση και το πως αυτή επηρεάζεται ή μπορεί να επηρεαστεί, από τις εκάστοτε αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου, από τις συνθήκες που εξελίσσεται η καθημερινότητά του, ακόμα και από τις αποφάσεις που παίρνουν οι γύρω του και μπορεί να ταράξουν και τις δικές του ισορροπίες.

Ο χαρακτήρας της Χάριετ είναι αξιαγάπητος, ευθύς και άμεσος, ένας χαρακτήρας με τον οποίο μπορείς να ταυτιστείς, είτε έχοντας υπάρξει σπασίκλας κάποια στιγμή στη ζωή σου, είτε όχι. Ακόμα κι εγώ που δεν είμαι τώρα πια 15 χρονών, βρήκα σε εκείνη πολλά στοιχεία που με έκαναν να την συμπαθήσω και γιατί όχι, να την αγαπήσω, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που δεν ήταν ειλικρινής επειδή καταλάβαινα απόλυτα γιατί το έκανε αυτό, κι επειδή βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση της συνειδητοποίησα πως μπορεί κι εγώ να έκανα το ίδιο. Επιπλέον, παρά τα όσα συμβαίνουν στη ζωή της, δεν δέχεται να αλλάξει αυτό που είναι πραγματικά κάτι που φανερώνει πως έστω και υποσυνείδητα έχει αποδεχτεί πλήρως το είναι της, ακόμα κι αν είναι σπασικλάκι. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί θάρρος και όπως φαίνεται, η ίδια, έχει μπόλικο από αυτό, τελικά, κάτι που είναι αξιέπαινο και διδακτικό στην πράξη.

Σύγχρονο, νεανικό, φρέσκο, δροσερό, με ατακαδόρικο χιούμορ που προσφέρει πολλές στιγμές γέλιου και απόλαυσης, το "Φυτά στη μόδα" είναι ένα βιβλίο που θα συνέστηνα σε κάθε έφηβο, αλλά και σε κάθε ενήλικα που θα ήθελε να διαβάσει κάτι χαλαρό και ανάλαφρο, τέτοιες μέρες που είναι. Με γλώσσα απλή, άμεσα και κατανοητή, με την περιγραφή καταστάσεων οικείων και ρεαλιστικών, με την αποτύπωση της σύγχρονης πραγματικότητας με τρόπο αληθινό και καθόλου φλύαρο, η ιστορία της Χάριετ ψυχαγωγεί και την ίδια ώρα καταφέρνει να δημιουργήσει προβληματισμούς. Οπότε, αγαπημένοι φίλοι, με ένα σμπάρο έχετε δύο τρυγόνια. Και θα περάσετε καλά, και κάτι θα κερδίσετε μέσα από το ταξίδι αυτό, την συνέχεια του οποίου περιμένουμε με αγωνία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Holly Smale
Μεταφραστής: Μανιά Χριστίνα
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-960-569-328-2