Μπορεί να άργησα να κάνω το συγκεκριμένο review, δεδομένης της αγάπης που έχει στο "Kuroko no Basuke", όμως δεδομένου πως το υπέροχο αυτό sports theme ταξίδι μου έφτασε στο τέλος του, με άκρως εντυπωσιακό και συγκινητικό τρόπο, αφήνοντας την καρδιά μου γεμάτη συναισθήματα αλλά την ψυχή μου με ένα μικρό κενό επειδή όλο αυτό τελείωσε, έπρεπε να πάρω τον χρόνο μου και να αποστασιοποιηθώ. Και τώρα που το έκανα, ή έτσι πιστεύω τουλάχιστον, ήρθα να ρίξω κι εγώ αυλαία με τον δικό μου τρόπο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ:
Σε σκηνοθεσία Shunsuke Tada και σενάριο Noburo Takagi, η 3η και τελευταία season του "Kuroko no Basuke", ξεκίνησε να προβάλλεται στις 10 Ιανουαρίου 2015 -λίγο νωρίτερα δηλαδή απ' ότι υπολόγιζαν αρχικά τα studios Production I.G- και ολοκληρώθηκε έπειτα από 25 επεισόδια την 1η Ιουλίου 2015. Στην Ιαπωνία η σειρά προβλήθηκε από τα δίκτυα MBS, Tokyo MX, BS11 και Animax, ενώ τα δικαιώματα για την αγγλική γλώσσα απέκτησαν οι Crunchyroll και Daisuki.







ΤΟ STORY ΤΗΣ 3ης SEASON:
Αφού κέρδισαν τον εξαιρετικά απαιτητικό αγώνα ενάντια στην ομάδα του Yosen, η ομάδα του Seirin κατάφερε να περάσει στους ημιτελικούς του Winter Cup. Η πορεία τους όμως προς τον τελικό προβλέπεται να είναι μακριά και δύσκολη, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν την ομάδα του Kise, που θέλει να πάρει το αίμα της πίσω, ενώ αν καταφέρουν να περάσουν στον τελικό, θα έρθουν αντιμέτωποι είτε με την ομάδα του Midorima -με την οποία επίσης έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς-, είτε ακόμα χειρότερα, με την ομάδα του Akashi την οποία κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να την νικήσει.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 3η SEASON:
- Αυτή η season ήταν τόσο επική, που δεν ξέρω από που να αρχίσω. Παρ' όλα ταύτα, θα κάνω μια προσπάθεια. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το story plot και την ανάπτυξή του. Δεδομένου ότι η season εξελίσσεται σε μια φουλ αγωνιστική περίοδο που δεν επιδέχεται διακοπές, δεν μπορεί να έχει τα μικρά κενά διαστήματα ανά μερικά επεισόδια, προκειμένου να μας αφήσει να πάρουμε μια ανάσα. Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Των ημιτελικών, του τελικού και μιας ενδιάμεσης περιόδου που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και στο πως ξεκίνησε η generation of Miracles την πορεία της. Αυτό βοηθάει όχι μόνο στο να χαλαρώσουμε λιγάκι, κάτι που την περίοδο που έρχεται το χρειαζόμαστε, αλλά συμβάλλει στο να μάθουμε όλη την αλήθεια, της οποίας μέχρι τώρα είχαμε εισπράξει μοναχά μεμονωμένα κομμάτια. Και πιστέψτε με, έχει ενδιαφέρον η υπόθεση.
- Παρά που ανήκω σε εκείνους που έχουν διαβάσει τα manga, άρα ήξερα πως θα εξελισσόντουσαν τα
γεγονότα -αν και λίγο πολύ, όλοι μας φανταζόμασταν που θα κατέληγε όλο αυτό ώστε να έχει και νόημα-, έπιασα τον εαυτό μου να παρακολουθεί με την ίδια αγωνία και το ίδιο αρρωστημένο και εμμονικό ενδιαφέρον, σαν να μην είχα ιδέα στην πραγματικότητα. Μπορεί αυτό να μην σας λέει και πολλά, αν όμως το σκεφτείτε λίγο καλύτερα θα καταλάβετε πόσο σπουδαίο επίτευγμα είναι αυτό για μια σειρά. Βέβαια, στην προκειμένη, βοηθάει το ότι η κινούμενη εικόνα σε ένα sports anime μπορεί να εντείνει όλα τα συναισθήματα και τις αισθήσεις τους θεατή, αλλά παρ' όλα ταύτα θα μπορούσε να το έχει κάνει με πολύ αποτυχημένο τρόπο, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη εδώ, παρά το ακριβώς αντίθετο. Και, ναι, μπορεί να υπάρχει έντονη δόση υπερβολής αλλά... who cares; Αν ήθελα ρεαλισμό, θα έβλεπα NBA. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, ακόμα και μέσα από το πλαίσιο της υπερβολής, δεν παρουσιάζονται πράγματα που είναι γεννημένα στο υπερπέραν, απλά, δίνονται με μια πιο πιπεράτη και θεαματική νότα.
- Συμπληρωματικά με τα παραπάνω θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός πως ο χρόνος της season αλλά και του κάθε παιχνιδιού είναι πολύ καλά μοιρασμένος. Αυτό επιτρέπει σε κάθε περίοδο να αναπτυχθεί σωστά και να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στη δράση αλλά και στην βαθύτερη ουσία των μηνυμάτων που το anime θέλει να περάσει. Και τόσο η δράση όσο και τα μηνύματα αυτά, είναι περισσότερα, πιο έντονα και πιο ουσιαστικά από κάθε άλλη season. Πραγματικά, θεωρώ πολύ δύσκολο να μην συγκινηθεί κάποιος -και όχι μόνο μια και δυο φορές κατά την διάρκεια των 25 αυτών επεισοδίων, αλλά περισσότερες-, και ακόμα πιο δύσκολο το να μην εντυπωσιαστεί από τους αγώνες. Ο άντρας μου σκέφτηκε και φέτος να καλέσει το Ψ.Ν.Α. να με μαζέψει, αφού όποτε παρακολουθούσα επεισόδιο φώναζα και πανηγύριζα λες και ήμουν σε πραγματικό γήπεδο (που να μην ήξερα κιόλας την εξέλιξη).
- Θα αφήσω το fangirling mood μου να χτυπήσει κόκκινο αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να με ανεχτείτε
για λίγο. Αν ψάχνετε έναν και μοναδικό λόγο να δείτε την season αυτή, τότε θα τον βρείτε σε ένα και μόνο όνομα. Akashi! Αυτή η season, μας έφερε αυτό που περιμέναμε τις 3 προηγούμενες. Το απόλυτο φρικιό που ναι, το παραδέχομαι, έχω τρελό κόλλημα μαζί του, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Πέραν του ότι το παιχνίδι του είναι κάτι εντελώς διαφορετικός από αυτά που έχουμε δει, πηγαίνοντας τον όρο επιβλητικότητα σε άλλο επίπεδο, είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρον και καλοδουλεμένος χαρακτήρας της σειράς. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν περίεργο και ιδιόρρυθμο άνθρωπο, απόμακρο, εσωστρεφή, αυταρχικό και απόλυτο, που ενώ έχει στοιχεία “κακού” χαρακτήρα, αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι στην πραγματικότητα έτσι τα πράγματα. Και όσο ο καθρέφτης μιας λανθάνουσας εικόνας ραγίζει, τόσο αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο ενός ανθρώπου για τον οποίο θες να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα.
- Πέραν όμως του Akashi υπάρχουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ιστορίας μας, με τους οποίους ναι μεν είχαμε συστηθεί, αλλά με ορισμένους από αυτούς είχαμε αφήσει ορισμένες εκκρεμότητες. Οι εκκρεμότητες αυτές δεν είχαν να κάνουν τόσο με την πλοκή, όσο με την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ίδιων των χαρακτήρων, που σταδιακά καταλαβαίνουν, αισθάνονται, ωριμάζουν, επιστρέφουν σε μια πρότερη κατάσταση για να ξεκινήσουν και πάλι από εκεί που είχαν σταματήσει, όχι επειδή το χρειάζονται για να βελτιωθούν, αλλά επειδή το έχουν ανάγκη και αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο έντονο. Γιατί, καμιά φορά, χρειαζόμαστε μια καλή ώθηση προκειμένου να πάμε μπροστά, και κάποιον να μας ταρακουνήσει έτσι ώστε να δούμε τα λάθη μας. Δεδομένου, λοιπόν, πως το όλο concept, και πολύ περισσότερο σε αυτήν την season, έχει να κάνει με την ομαδικότητα και τα πόσα έχει αυτή να προσφέρει, το συναισθηματικό σκέλος έχει δουλευτεί απίστευτα.
- Για το art δεν έχω να πω και πολλά. Άλλωστε, όταν μια τέτοια παραγωγή γίνεται -συνολικά- σε μικρά
διαστήματα, όχι μεγαλύτερα του ενός έτους, οι εξελίξεις στον χώρο του σχεδίου δεν μπορεί να είναι τεράστιες. Όχι πως στην προκειμένη χρειαζόταν κάποια αλλαγή -αν και ποτέ δεν θα καταλάβω ποιον σκοπό εξυπηρετούν οι γραμμές κάτω από τα πηγούνια όλων. Έτσι μάθαμε το σχέδιο, έτσι το αγαπήσαμε, και το να άλλαζε έστω και λίγο, μάλλον αρνητικό αντίκτυπο θα είχε. Με απλές γραμμές στην απεικόνιση των χαρακτήρων, με έντονες και εντυπωσιακές στην κίνηση των αγώνων. Και στο δεύτερο σκέλος, ο εντυπωσιασμός χτυπάει κόκκινο. Από 'κει κι έπειτα, ο ήχος είναι για μια ακόμη φορά εξαιρετικός και απόλυτα εναρμονισμένος με την εικόνα και κατά έναν περίεργο τρόπο, και με το συναίσθημα.

ΤΟ OST ΤΗΣ 3ης SEASON:
Η μουσική της 3ης season φέρει την υπογραφή των Tomohiro Ike, Kensho Ono, Old Codex, Granrodeo και Fo'xTails, με τον δίσκο να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμα, οπότε δεν μπορούμε να σας δώσουμε πολλές πληροφορίες. Υπομονή μέχρι τις 29 Ιουλίου 2015, όπου και θα κάνει την επίσημη έξοδό του. Όσον αφορά τα openings και τα endings, είναι 3 έκαστο. Τα opening themes είναι τα "Punky Funky Love" από τους GRANRODEO (επεισόδια 51-62), "ZERO" από τον Kenshō Ono (επεισόδια 63-66) και "Memories" των GRANRODEO (επεισόδια 67-75). Τα ending themes είναι τα "GLITTER DAYS" των Fo'xTails (επεισόδια 51-62), "Ambivalence" των SCREEN mode (επεισόδια 63-66) και "Lantana" των "OLDCODEX" (επεισόδια 67-75), όπου στη σειρά έπαιξε σε 4 διαφορετικές -οπτικές- version.

Kuroko no Basuke Season 3 - 1st Opening



Kuroko no Basuke Season 3 - 1st Opening Full Song



Kuroko no Basuke Season 3 - 1st Ending



Kuroko no Basuke Season 3 - 1st Ending Full Song



Kuroko no Basuke Season 3 - 2nd Opening



Kuroko no Basuke Season 3 - 2nd Opening Full Song



Kuroko no Basuke Season 3 - 2nd Ending



Kuroko no Basuke Season 3 - 2nd Ending Full Song



Kuroko no Basuke Season 3 - 3rd Opening



Kuroko no Basuke Season 3 - 3rd Opening Full Song



Kuroko no Basuke Season 3 - 3rd Ending



Kuroko no Basuke Season 3 - 3rd Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Τώρα που η σειρά έφτασε στο ολοκληρωτικό τέλος της, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν θα άλλαζα τίποτα. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι 3 χρόνων, που μου θύμισε γιατί κάποτε αγαπούσα τα sports anime και με βοήθησε να βρω το συναίσθημα αυτό που κάπου στην πορεία χάθηκε και δεν το έβρισκα. Μια σειρά με αγωνία, δράση, εξελίξεις, ανατροπές και το σημαντικότερο όλων, που προσφέρει δυνατές στιγμές αλλά και μοναδικούς χαρακτήρες, διαφορετικούς μεταξύ τους που όμως, μέσα από την εξέλιξή τους, αποκαλύπτεται πως υπάρχουν πολλά πράγματα που τους δένουν παρά την διαφορετικότητά τους. Και, ναι, σε όλη της την πορεία αλλά και με το τέλος της, η σειρά μας απέδειξε γιατί ο Kuroko ήταν ο πρωταγωνιστής της, γιατί το μπάσκετ που παίζει είναι το καλύτερο αλλά και πως η σκιά μπορεί πολλές φορές να είναι πιο δυνατή και από το φως.