Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Την λένε Εύα Κονταξή, μόλις δεκαεννιά Αυγούστων, σπουδάζει στα ρομαντικά Ιωάννινα και η καταγωγή της είναι από τα μαγευτικά Σύβοτα. Αθεράπευτα ρομαντική και σε αναμονή του έρωτα…
Τον λένε Στέφανο Παπαδόπουλο, ετών τριάντα δύο, υψηλόβαθμο στέλεχος ναυτιλιακής. Ζει και εργάζεται στο σικ Λονδίνο, η καταγωγή του από Αθήνα. Ασυγχώρητα και αμαρτωλά ωραίος!
Συναντιούνται στον γάμο του Δημήτρη και της Χριστίνας, στα Σύβοτα. Σε μια στιγμή αλλάζουν όλα, εκείνη την στιγμή που συνάντησε ο ένας τον άλλον. Η Εύα τον ερωτεύτηκε αμετανόητα και ο Στέφανος, παρά την φιλία που τον ενώνει με τον αδελφό της, δεν κατάφερε να κρατηθεί μακριά της.
Δυο κόσμοι διαφορετικοί. Μεγαλωμένοι σε οικογένειες με διαφορετικά ερεθίσματα και πρότυπα. Η αθωότητα και η σαγήνη της, τον κάνουν να λοξοδρομήσει, ενώ παράλληλα την τραβά σε έναν δρόμο που ξημερώνει, άθελά τους, δυσκολίες και συγκρούσεις συμφερόντων. Μια ιστορία αγάπης και έρωτα, που οι νεράιδες καλούνται να αποδείξουν αν το καλό νικά πάντα το κακό… Αν τα όνειρα κοστίζουν και αν οι ελπίδες χάνονται…

Προσωπική άποψη:
Για το βιβλίο της Θεώνης Μπριλή, που αποτελεί και το παρθενικό της έργο, είχα ακούσει πάρα πολλά και ποικίλα σχόλια, με την πλειοψηφία αυτών να είναι εξαιρετικά καλά γεγονός που μου προκαλούσε -μέχρι που το διάβασα κι εγώ- ανάμεικτα συναισθήματα. Το "όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι" είναι μία από τις παροιμίες που ο σοφός μας ο λαός είχε έμπνευση όταν την έπλασε και δεν είναι λίγες οι φορές που στον κόσμο της λογοτεχνίας, η ουσία της φράσης αυτής αποτυπώνεται σε έργα που τελικά δεν σε γεμίζουν και δεν σε αγγίζουν. Βέβαια, το "Τι είναι έρωτας ζητάς να μάθεις" -ευτυχώς- δεν ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις, καταφέρνοντας δικαιολογημένα να κερδίσει το ρομαντικό αναγνωστικό κοινό, που ψάχνει στα βιβλία που διαβάζει κάτι από τον εαυτό του ή το όνειρο εκείνο που ήθελε αλλά δεν μπόρεσε να ζήσει.

Η Εύα είναι δεκαεννιά ετών, σπουδάζει στα Ιωάννινα κι έχει επιστρέψει στα Σύβοτα για την περίοδο των καλοκαιρινών της διακοπών. Το διάστημα εκείνο, ο αδερφός της, παντρεύεται στον τόπο τους τη γυναίκα της ζωής του και η ευτυχία του μοιάζει να έχει αγγίξει τους πάντες. Η Εύα είναι πολύ χαρούμενη για τον αδερφό της και ονειρεύεται τη μέρα που θα μπορέσει να ζήσει κι εκείνη τον μεγάλο έρωτα. Και εκείνος, σαν να νιώθει τις επιθυμίες της, τής χτυπά απρόσμενα την πόρτα. Ο Στέφανος, επιτυχημένος επαγγελματίας που ζει μόνιμα στο Λονδίνο, δεκατρία χρόνια μεγαλύτερός της -και ο καλύτερος φίλος του αδερφού της- εμφανίζεται στο γάμο και όλα αλλάζουν, τόσο για εκείνον όσο και για την Εύα. Δύο άνθρωποι διαφορετικοί, δύο ζωές που προχωρούν σε παράλληλες γραμμές αλλά που δεν μπορούν να συναντηθούν, κι ένας έρωτας που είναι αποφασισμένος να πάει κόντρα σε όλα.

Το βιβλίο αυτό είναι απόλυτα νεανικό και σύγχρονο. Ένα μυθιστόρημα που χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σήμερα, χωρίς περίπλοκες τεχνικές ή υπερβολικές γλαφυρότητες, αλλά που στοχεύει στο να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη και να προκαλέσει το συναίσθημά του. Η Εύα και ο Στέφανος, ως χαρακτήρες, είναι καλοδουλεμένοι και ως προς την προσέγγιση του εσωτερικού τους κόσμου, υπάρχει αρκετά μεγάλη εμβάθυνση, χωρίς ωστόσο να καταφεύγει η συγγραφέας σε υπερβολικά μελό επιλογές προκειμένου να εκβιάσει πιο εύκολα το αναγνωστικό συναίσθημα, κάτι που πιθανότατα -στην προκειμένη περίπτωση- να είχε και εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Επί της ουσίας, εκεί που βασίζεται, είναι στην ταύτιση που μπορεί να νιώσει ο καθένας μας με έναν από τους δύο ήρωες, έτσι που να γίνει μέρος της ιστορίας τους και να ζήσει μαζί τους το παραμύθι αυτό βήμα προς βήμα.

Ο έρωτας της Εύας και του Στέφανου είναι από εκείνους τους μεγάλους, τους ανυπέρβλητους, τους ολοκληρωτικούς, από εκείνους που ίσως και να μην συναντήσεις ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή σου και που αν το κάνεις, όσα βάσανα και αν τον συνοδεύουν, θα είσαι ευλογημένος επειδή κατάφερες να ζήσεις και να βιώσεις κάτι τόσο μεγαλειώδες. Χωρισμένο σε τρία ίσα μέρη, το καθένα με τις δικές του ανατροπές και συναισθηματικές αναταράξεις, η Θεώνη Μπριλή δημιουργεί ένα μοντέρνο παραμύθι που διατηρεί ορισμένες κλασσικές πινελιές, μια ερωτική ιστορία στην οποία ο καθένας μπορεί -ή θέλει- να βρει κομμάτια του εαυτού του, ένα μυθιστόρημα με ζωηρή αφήγηση, έντονο συναίσθημα και χιούμορ, που παρά τις όποιες ακραίες καταστάσεις τους, μιλάει για τη ζωή και τον έρωτα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μπριλή Θεώνη
Εκδόσεις: Δυάς
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 670
ISBN: 978-618-81381-7-9