Έχω την αίσθηση πως τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ξεκάθαρο, στο τέλος κάθε season, ποιες σειρές είναι εκείνες που ξεχώρισαν στην συνείδηση του κοινού. Μάλιστα, όσο ο καιρός περνάει, νομίζω πως οι διάφορες απόψεις, στο σύνολό τους συγκλίνουν ακόμα περισσότερο, κάτι που μάλλον είναι καλό αφού έχουμε πιο αντικειμενικά αποτελέσματα. Φέτος, λοιπόν, στην πρώτη τριάδα της καλοκαιρινής season, νομίζω πως βρίσκεται το δίχως άλλο το "Akagami no Shirayuki-hime", ένα shoujo παραμύθι εποχής που μετά το λατρεμένο "Akatsuki no Yona" της περασμένης season, με τρομοκράτησε με την κοκκινομάλλα, ξεχωριστή πρωταγωνίστριά του, που με έκανε να σκεφτώ πως θα δω ακόμα μία αντιγραφή. Κι όμως, η πραγματικότητα, ουδεμία σχέση είχε και το λάτρεψα από τα πρώτα κιόλας λεπτά της θέασής του.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Akagami no Shirayukihime", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Snow White with the Red Hair" είναι Ιαπωνική σειρά shoujo manga με την υπογραφή της Sorata Akizuki. Η σειρά ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε συνέχειες στις 10 Αυγούστου 2006 στο περιοδικό "LaLa DX" ενώ αργότερα μέχρι και σήμερα η κυκλοφορία του μεταφέρθηκε στο περιοδικό "LaLa", πάντα των εκδόσεων Hakusensha που στην συνέχεια προχώρησαν και στην έκδοση ολοκληρωμένων τόμος. Συγκεκριμένα, ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε στις 05 Δεκεμβρίου 2007 και ο 14ος και τελευταίος μέχρι στιγμής στην αγορά, στις 03 Ιουλίου 2015. Έχει ήδη ανακοινωθεί και η κυκλοφορία του 15ου τόμου τόμου που αναμένεται στις 05 Ιανουαρίου 2016.






ΤΟ ANIME:
Τα δικαιώματα για την μεταφορά του anime στην μικρή οθόνη αποκτήθηκαν από κοινού από την Warner Entertainment Japan και το Studio Bones, ενώ την σκηνοθεσία, το σενάριο και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων ανέλαβαν αντίστοιχα οι Masahiro Andō, Deko Akao και Kumiko Takahashi. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στος 06 Ιουλίου 2015 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της έπειτα από 12 επεισόδια στις 21 Σεπτεμβρίου 2015, όπου και ανακοινώθηκε επίσημα ότι πήρε το πράσινο φως για μία ακόμα season. Η προβολή της στην Ιαπωνία έγινε μέσω των δικτύων Tokyo MX, ytv, TVA, BS Fuji και Animax. Για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τα δικαιώματα πήγαν στην Madman Entertainment, για τη Βόρειο Αμερική στην Funimation και για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Viewster.




ΤΟ STORY ΤΗΣ 1ης SEASON:
Η Shirayuki είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι, κάτοικος του βασιλείου της Tanbarun, με ένα ασυνήθιστο κόκκινο χρώμα μαλλιών που προκαλεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον του κόσμου. Όταν ο πρώτος πρίγκιπας του Tanbarun, Raji, την διατάζει να πάει να τον βρει για να γίνει σύντροφός του, εκείνη αποφασίζει να δραπετεύσει από τη ζωή που θέλουν να της επιβάλλον, κόβοντας και αφήνοντας πίσω τα μαλλιά της, και κατευθυνόμενη στο γειτονικό βασίλειο της Clarines. Στο δρόμο της για εκεί, θα συναντήσει τον πρίγκιπα Zen και τους δύο μόνιμους συντρόφους και συνοδοιπόρους του. Η συμπάθεια ανάμεσα στον Zen και στην Shirayuki θα είναι άμεση και αμοιβαία, και ένα όχι τόσο τυχαίο και ευχάριστο περιστατικό, θα τους φέρει πιο κοντά, με την Shirayuki να παίρνει την οριστική απόφαση να ορίσει τη μοίρα της και να φτιάξει μια νέα ζωή στην Clarines, όπου και σκοπεύει να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο ως θεραπεύτρια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 1η SEASON:
- Το "Akagami no Shirayuki-hime" θα έλεγε κανείς πως έχει όλα εκείνα τα στερεοτυπικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε fantasy shoujo anime. Αυτό μπορεί να ήταν κακό, αν κι εφόσον δεν κατάφερνε να πετύχει να μας αγγίξει σε συναισθηματικό επίπεδο, κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Αντίθετα, πρόκειται για μια σειρά που παίρνει όλα αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδειχτούν καταστροφικά και τα μετατρέπει σε προτερήματα, κερδίζοντάς μας σχεδόν από τις πρώτες κιόλας στιγμές. Άλλωστε, όλοι μας αγαπάμε τα παραμύθια, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε ανοιχτά, και ειδικά όταν μας προσφέρονται με τόσο όμορφο και τρυφερό τρόπο, δεν γίνεται να τους αντισταθούμε.
- Επειδή αναφέρθηκα στον όρο παραμύθι, όπως ήδη ειπώθηκε και παραπάνω, αρχικά ένιωσα μεγάλη
ανησυχία διαβάζοντας τον αγγλικό τίτλο της σειράς. Το μυαλό μου ανέτρεξε στα παιδικά μου χρόνια και στην τότε anime παραγωγή της Χιονάτης, και φοβόμουν μήπως παρακολουθήσω μία παραλλαγή της. Κι όμως, παρά τον τίτλο της, η ιστορία της Shirayuki δεν έχει κανένα κοινό στοιχείο με εκείνη της Χιονάτης, πέραν του ότι γνωρίζει τον πρίγκιπά της σε ένα δάσος και πως υπάρχει κι ένα δηλητηριασμένο μήλο που με τρόπο παράδοξο τους φέρνει ακόμα πιο κοντά. Αυτός δεν είναι ο πυρήνας της ιστορίας παρά μονάχα η αρχή της, και το ταξίδι που ακολουθεί είναι ίσως πιο γοητευτικό από εκείνο του κλασσικού παραμυθιού. Ίσως, πάλι, ακόμα και το κλασσικό να χρειάζεται μια κάποια ανανέωση.
- Η Shirayuki είναι ένας χαρακτήρας που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις. Χωρίς να είναι εξαιρετικά όμορφη, καταφέρνει να κερδίσει τους πάντες -μαζί και τους θεατές- με την ομορφιά της ψυχής της. Και το γεγονός πως η εξωτερική της εμφάνιση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάνει τα αισθήματα όσων βρίσκονται γύρω της πολύ πιο αληθινά και ειλικρινή ενώ την ίδια στιγμή, μας αγγίζουν περισσότερο και γεννάνε μέσα μας ακόμα μεγαλύτερη τρυφερότητα για την ίδια. Πιθανότατα η εξωτερική απεικόνισή της να είναι επιτηδευμένη, στοχεύοντας ακριβώς σε όλα τα παραπάνω, αλλά ποσώς μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο εφόσον ο στόχος επιτυγχάνεται και μάλιστα, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Παράλληλα, βοηθάει στο να γίνει ο Zen ακόμα πιο συμπαθής, αφού αναμφίβολα δεν ερωτεύεται την εμφάνιση ή την τάξη της, αλλά το είναι της.
- Και μιας και ανέφερα τον Zen... Ναι, είναι ο κλασσικός πρίγκιπας που διαθέτει γοητεία και μια κάποια
παιδιάστικη αφέλεια που όμως λατρεύουμε. Ναι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεκλέψει χρόνο για τον ίδιο, όταν όμως το καθήκον του τον καλεί είναι αξιόπιστος και ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με σοβαρότητα και που σε εμπνέει να στηριχτείς πάνω του. Και παρά τα όποια κλισέ ελαττώματά του, είναι ένας χαρακτήρας που επιθυμεί να φέρει αλλαγές για τον τόπο του, προς το καλύτερο, και που δεν βάζει το εγώ του πάνω από το σύνολο. Είναι ένας χαρακτήρας που μπορεί ορισμένες φορές να είναι άνευρος ή και κάπως βαριεστημένος, έχει όμως απόλυτη συνείδηση του εαυτού, των θέλω του, αλλά και του τι περιμένουν οι γύρω του από εκείνον, και δεν παύει στιγμή να προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και να βελτιωθεί.
- Βέβαια, αξίζει να αναφερθούμε και στους δεύτερους ρόλους, που ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο βοηθάει όχι μονάχα στην εξέλιξη της πλοκής, αλλά τοποθετεί και το προσωπικό του λιθαράκι στην ιστορία αυτή. Άλλωστε χάρη σε ορισμένους από αυτούς ανακαλύπτουμε πράγματα και από το παρελθόν που παίζουν τον δικό τους ρόλο. Παράλληλα, είναι εκείνοι που βοηθάνε έτσι ώστε να έχουμε κάποιες μικρές κωμικές στιγμές, που ναι μεν είναι ισορροπημένες έτσι ώστε να μην φτάνουν τα όρια της σάτιρας, αλλά που προκαλούν αβίαστα το γέλιο μας και το πονηρό μας χαμόγελο, κάνοντας συνολικά την εμπειρία της θέασης απολαυστική σε ακόμα περισσότερα επίπεδα.
- Το art είναι με μία λέξη, εντυπωσιακό! Ο σχεδιασμός είναι πανέμορφος, τα χρώματα άκρως ζωντανά
και ζεστά, η αποτύπωση των συναισθημάτων και των εκφράσεων των ηρώων ρεαλιστική. Έχει δοθεί έμφαση ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, και δεδομένου ότι μιλάμε για μια ιστορία που τοποθετείται σε πολλά μέρη που η απόδοσή τους στο πανί είναι απαιτητική, αξίζουν κάποια εύσημα παραπάνω. Επιπλέον, κι επειδή όπως ήδη έχουμε πει, μιλάμε για ένα παραμύθι, δεν έχει παραληφθεί ο αέρας μιας κάποιας κλασσικότητας που αυτά επιβάλλουν, αλλά κι ένα ρεύμα ρομαντισμού που κάνει το σύνολο ονειρικό, ίσως και κάπως ονειροπόλο -αν το συνδυάσουμε με τον ήχο-, ανάλογα με το πόσο συναισθηματίες μπορεί να γίνουμε.

ΤΟ OST ΤΗΣ 1ης SEASON:
Την μουσική της σειράς υπογράφει η δημοφιλής στην Ιαπωνία -και όχι μόνο- συνθέτρια, Michiru Ōshima, η οποία και δίνει το καλύτερό της εαυτό με ένα ost νοσταλγικό, τρυφερό, ρομαντικό, ονειροπόλο και παραμυθένιο, ακριβώς όπως και η ιστορία που αφηγείται το anime. Κάθε μουσικό κομμάτι που ακούγεται έχει άψογη ορχηστρική αρμονία, αλλά και συναισθηματική, αφού ο ήχος συνάδει άψογα με την εικόνα και την έκφραση αισθήματος των εκάστοτε ηρώων. Το opening theme είναι το "Yasashii Kibou", ή αλλιώς "Ending hopes", από την Saori Hayami, ενώ το ending theme is "Kizuna ni Nosete" από την Eyelis. Απ' όσο μπόρεσα να εντοπίσω, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα κάποιο επίσημο CD με το ost της σειράς, αλλά δεδομένου ότι θα υπάρξει και συνέχεια, υποθέτω πως κάνουν υπομονή για να κυκλοφορήσουν ένα ενιαίο ή, ίσως, κι ένα διπλό CD.

Akagami no Shirayuki-hime - Opening



Akagami no Shirayuki-hime - Opening Full Song



Akagami no Shirayuki-hime - Ending



Akagami no Shirayuki-hime - Ending Full Song


ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ:
Ναι, το "Akagami no Shirayuki-hime" είναι ένα κλασσικό fantasy shoujo anime. Ναι, εμπεριέχει όλα τα κλισέ στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια ρομαντική ιστορία. Ναι, είναι ένα παραμύθι. Και ναι, ακριβώς για τον λόγο αυτό μας άρεσε τόσο πολύ. Γιατί μας θύμισε πως είναι όμορφο να ονειρευόμαστε, πως είναι όμορφο να πιστεύουμε πως ο ρομαντισμός ακόμα υπάρχει, αλλά και γιατί κάθε παραμύθι μας κάνει να αισθανόμαστε και πάλι παιδιά, έστω και για λίγο. Και ναι, ήταν δεδομένο πως θα έχουμε και συνέχεια, όχι μόνο επειδή το manga είναι εξαιρετικά αγαπητό και πουλάει σαν τρελό, αλλά επειδή και η ίδια η σειρά είχε μια τρομακτική απήχηση που ίσως καν να μην περίμεναν τα studios παραγωγής της. Έτσι, λοιπόν, αναμένουμε τον Ιανουάριο του 2016, όπου στις 05 του μήνα θα κυκλοφορήσει ένα εισαγωγικό OVA, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα θα κάνει την έξοδό της και η 2η season που λογικά θα αποτελείται και αυτή από 12 επεισόδια.