Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αιχμηρά αντικείμενα, κοφτερές λέξεις, ιλιγγιώδης ρυθμός. Η πρωτοεμφανιζόμενη Τζίλιαν Φλιν στήνει ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ που της χάρισε τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger καθώς και διθυραμβικές κριτικές. Εθιστικό ως την τελευταία του σελίδα, παγιδεύει τον αναγνώστη μέσα στο λαβύρινθο των σχέσεων μιας οικογένειας καθώς και το πλέγμα των δεσμών μεταξύ των κατοίκων μιας αμερικανικής επαρχιακής πόλης. Η πρωταγωνίστριά του Καμίλ Πρίκερ, δημοσιογράφος, επιστρέφει ύστερα από χρόνια στη γενέτειρά της με αφορμή τους φόνους δύο νεαρών κοριτσιών την εξιχνίαση των οποίων καλείται να καλύψει για λογαριασμό της εφημερίδας της. Η επιστροφή της θα την αναγκάσει να έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της από την οποία έχει αποξενωθεί και θα ξαναξυπνήσει τις μνήμες της οικογενειακής τραγωδίας που βαραίνουν το παρελθόν της. Παράλληλα η αστυνομική έρευνα που διενεργείται μοιάζει αδιέξοδη και η μόνη λύση για να λυθεί το παζλ των φόνων είναι η κατάδυση της Καμίλ στην προσωπική της κόλαση.

Προσωπική άποψη:
Η Gillian Flynn είναι δημοσιογράφος και παράλληλα, ένα από τα πιο καυτά και πολυσυζητημένα σήμερα, ονόματα στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο, "Αιχμηρά Αντικείμενα", είναι από τα ξεχωριστά και σπάνια δείγματα του είδους και δεν είναι διόλου τυχαίο που όχι μόνο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές αλλά, της χάρισε τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger. Και πως να μην κάνει άλλωστε επιτυχία όταν το βιβλίο αυτό, δεν είναι απλά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά, ένα ψυχολογικό θρίλερ χαρακτήρων από αυτά που σπανίζουν στις μέρες μας και όταν τελικά φτάνουν στα χέρια μας, μας κάνουν να ριγούμε και να ανατριχιάζουμε, σκεπτόμενοι πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι το ανθρώπινο μυαλό και πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε κατευθυνόμενοι από τα πάθη, τις εμμονές και τις φοβίες μας.

Ακολουθώντας στην αρχή ένα συμβατικό μοτίβο, η ιστορία μας μεταφέρει σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής όπου μέσα σε διάστημα 9 μηνών, δύο ανήλικα κορίτσια εξαφανίζονται για να βρεθούν λίγο αργότερα νεκρά, με όλα τους τα δόντια να έχουν αφαιρεθεί. Η Καμίλ Πάρκερ, μια 30χρονη δημοσιογράφος που κατάγεται από την ίδια πόλη με τα θύματα, μια γυναίκα με προβλήματα αλκοολισμού που στο παρελθόν χάραζε η ίδια το σώμα της με αιχμηρά αντικείμενα, σαφέστατα επηρεασμένη από τις τραυματικές αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας, επιστρέφει στη γενέτηρά της προκειμένου να καλύψει το θέμα για λογαριασμό της εφημερίδας που εργάζεται στο Σικάγο. Το να κάνει την δουλειά της όμως αποδεικνύεται πολύ δύσκολο καθώς, η τοπική κοινωνία την αντιμετωπίζει σαν ένα αρπακτικό που μοναδικό του στόχο έχει να εκμεταλλευτεί τον πόνο τους. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά προβλημάτων καθώς, αναγκασμένη να εγκατασταθεί στο πατρικό της σπίτι, έρχεται ξανά αντιμέτωπη με την δυσλειτουργική οικογένειά της αλλά και με τις αναμνήσεις ενός παρελθόντος που την εξώθησαν στις προαναφερόμενες, ακραίες συμπεριφορές.

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα και ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την ιστορία της Flynn, είναι το ψυχολογικό προφίλ των εμπλεκόμενων σε αυτή. Η Άντορα, η μητέρα της Καμίλ, είναι μια γυναίκα που ζει με την ψυχαναγκαστική ανάγκη να έχει τον έλεγχο πάνω στα παιδιά της, να μπορεί να τα φροντίζει και να δίνεται σε αυτά αλλά μονάχα όταν εκείνα είναι άρρωστα και εξαρτώνται ολοκληρωτικά από εκείνη. Η ίδια η Καμίλ, αυτοτιμωρεί τον εαυτό της εξαιτίας των διάφορων επιλογών που έκανε στη ζωή της ως παιδί και αργότερα ως έφηβη, ενώ ενδόμυχα ζηλεύει την αγάπη της μητέρας της απέναντι στη νεκρή αδερφή της, μια αγάπη που ποτέ η ίδια δεν βίωσε χωρίς να είναι σίγουρη αν φταίει εκείνη που ήταν αντιδραστική. Το οικογενειακό παζλ συμπληρώνεται από την φιγούρα ενός αδιάφορου, φορώντας παρωπίδες πατριού αλλά και μιας μικρότερης ετεροθαλούς αδελφής με ακραίες συμπεριφορές και ξεσπάσματα βίας η οποία έχει μια επίσης ψυχαναγκαστική ανάγκη να την αγαπούν και να αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής και της φροντίδας, με όποιο μέσο και όποιο κόστος.

Η Flynn συνθέτει με μαεστρία ένα ψυχολογικό θρίλερ που συνδυάζει το αστυνομικό μυστήριο με το προφίλ των κατά συρροήν δολοφόνων σε μια προσπάθεια να διακηρύξει πως η βία δεν φέρει την αντρική σφραγίδα αλλά ότι αντίθετα, οι γυναίκες μπορούν να γίνουν πολύ πιο σκληρές και βίαιες, κατευθυνόμενες από την ίδια τους την ανασφάλεια. Εξού και η όποια μορφή βίας εμφανίζεται στο βιβλίο δεν έχει να κάνει με τα όποιας φύσης ξεσπάσματα των γυναικών απέναντι στο αντρικό αλλά, στο ίδιο τους το φύλο. Αυτοτραυματίζονται, εθίζονται σε ουσίες, ακολουθούν παραβατικές συμπεριφορές, τραυματίζουν ή μία την άλλη ψυχολογικά, συναισθηματικά και ηθικά και όλα αυτά, κάτω από το πέπλο του καθωσπρεπισμού και την προς τα έξω εικόνα της αγίας και σωστής οικογένειας. Η ανάγκη δε της συγγραφέως να τονίσει όλα τα παραπάνω, φαίνεται από το γεγονός ότι κοινωνικά, οι άντρες βρίσκονται στο περιθώριο και στέκουν ως απλοί παρατηρητές των εξελίξεων των οποίων, οι γυναίκες είναι που κινούν τα νήματα.

Η αφήγηση της Flynn ακολουθεί σχεδόν κινηματογραφικούς ρυθμούς, οδηγώντας μας σταθερά προς τη λύση του μυστηρίου που ακόμα κι όταν δεν αργεί υποσυνείδητα να παρουσιαστεί μπροστά μας, μας καθηλώνει και μας κόβει την ανάσα. Η γλώσσα της είναι μοντέρνα και σύγχρονη, πολλές φορές τολμηρή και ακραία χωρίς όμως να αγγίζει τα όρια του προκλητικού. Υπάρχει μια ωμότητα στον λόγο της η οποία όμως, απλώς προσδίδει ρεαλιστικότητα σε μια ιστορία η εξέλιξη της οποίας, δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει και να όμως που το κάνει. Για να βγει όμως η αλήθεια στο φως πρέπει, τόσο η Καμίλ όσο και οι γύρω της, να βουτήξουν βαθιά στο παρελθόν τους, να αποτινάξουν την ενοχή από πάνω τους και να δουν με καθαρό βλέμμα την καταστροφική αλήθεια που πάντα ήταν εκεί. Και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεσκονίσουν το παρελθόν τους, να βγάλουν τους σκελετούς που βρίσκονται καλά κρυμμένοι στις παιδικές τους ντουλάπες, τότε αυτό πρέπει να κάνουν γιατί μόνο όταν έρθει η συνειδητοποίηση, μπορεί να ακολουθήσει η λύτρωση, έστω κι αν το φορτίο της είναι βαρύ και δύσκολο.

Μια ιστορία βίας και διαστροφής, μια ιστορία για την ψυχαναγκαστική ανάγκη που γεννούν πολλές φορές τα ένστικτά μας, ικανή να μας οδηγήσει στα άκρα. Μια ιστορία για την συγκαλυμμένη οικογενειακή βία που μπορεί να ξεπερνάει τα αυστηρά όρια της άμεσης αντίληψης. Γιατί οι βαθύτερες φοβίες, τα μεγαλύτερα άγχη μας, οι πιο ισχυρές αδυναμίες, συνήθως, βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, γεννιούνται βαθιά μέσα μας για να ριζώσουν και να αναπτυχθούν κατατρώγοντας ότι ανθρώπινο μπορεί να έχει μείνει εκεί μέσα για να μας σώσει. Και αν αμφιβάλλετε ότι μια γυναίκα μπορεί να πράξει τόσο μεγάλα αίσχη, τότε το βιβλίο αυτό είναι η τρανή απόδειξη πως μπορεί, με τη γυναίκα στο μέσο όλων, να κανιβαλίζει απέναντι στην ίδια της τη φύση, είτε είναι μια έφηβη που θεωρεί ότι κάνει την επανάστασή της, είτε είναι μεσήλικη που επιτίθεται σε οποιαδήποτε είναι διαφορετική από εκείνη, είτε είναι μια μητέρα που τρώει τα ίδια της τα παιδιά προκειμένου να ικανοποιήσει τον εγωισμό και την ανάγκη της να δώσει σκοπό στην ύπαρξή της.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Gillian Flynn
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο Pocket
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-960-566-867-9