Όταν οι fans της "Sailor Moon" -αγόρια... δεν θέλω περιττά γελάκια- ακούσαμε πως πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα reboot της σειράς με αφορμή την 20η επέτειό της, ήμασταν σε μια κατάσταση ανάμεσα στο να ενθουσιαστούμε που τα παιδικά μας χρόνια θα αναβίωναν και πάλι με έναν τρόπο σύγχρονο, και ανάμεσα στο να πανικοβληθούμε αφού το να απογοητευτούμε και να καταστραφούν οι μνήμες μας ήταν πολύ πιθανόν. Παρ' όλα ταύτα, όποιο συναίσθημα κι αν υπερίσχυσε σε κάθε περίπτωση, το να αντισταθούμε σε μια τέτοια πρόκληση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση και προσωπικά δεν μπόρεσα να το κάνω -όχι πως προσπάθησα ιδιαίτερα. Και να που σήμερα καλούμαι να πω την άποψή μου και αναρωτιέμαι... πρέπει να μιλήσω ως αρχαία fan ή να προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική; Όπως και να 'χει, κι επειδή τα έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, θα αποφύγω τις εκτενείς αναφορές στο αρχικό υλικό, αλλά και στο story, αφού το έχουμε ξαναδεί.

ΤΟ ANIME:
Το "Sailor Moon Crystal", όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι reboot της γνωστής σειράς που αγαπήσαμε όλοι μας στα 90's, και σκοπός τη ςπαραγωγής ήταν να γιορτάσει τα 20 χρόνια του manga πάνω στο οποίο βασίστηκε το όλο concept, τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα. Η παραγωγή της σειράς έγινε για μία ακόμη φορά από την Toei Animation, ενώ η σκηνοθεσία ήταν δια χειρός Munehisa Sakai, με την σειρά να κάνει πρεμιέρα στις 05 Ιουλίου 2014 μέσω της Niconico (ενώ στις 06 Απριλίου 2015 ξεκίνησε να προβάλλεται και στο Tokyo M) ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 18 Ιουλίου 2015, έπειτα από έναν χρόνο δηλαδή, και 26 επεισόδια, αφού επί της ουσίας προβάλλονταν 2 επεισόδια το μήνα. Η King Records έχει αναλάβει την κυκλοφορία όλων των επεισοδίων του reboot σε 13 DVD και Blu-ray -2 επεισόδια ανά δίσκο-, με τον πρώτο να έχει κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου 2014 ενώ ο τελευταίος αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 07 Οκτωβρίου 2015.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς πήγε στραβά με το reboot αυτό και δεν είμαι σίγουρη από που πρέπει να ξεκινήσω να σας εξηγώ. Αλλά ας κάνω μια προσπάθεια και ας ορίσω ως αφετηρία το art. Λόγω της επετειακής διάθεσης των παραγωγών, η σειρά γυρίστηκε χρησιμοποιώντας 3D μοντέλα χαρακτήρων, μια τεχνική που σε μια 3D Blu-ray προβολή της σειράς μπορεί να αποδίδει -δεν το ξέρω αυτό- αλλά στην συμβατική τηλεοπτική προβολή απλά φαντάζει αφελής, μην επιτρέποντας στους χαρακτήρες να προσαρμοστούν με το περιβάλλον τους, ούτε να έχουν φυσική κίνηση. Με απλά λόγια, οι ήρωες (ηρωίδες βασικά, αλλά τέλος πάντων) μοιάζουν εντελώς μονόπαντοι, σαν να μην έχουν κίνηση ή έστω, σαν να μην μπορούν να ακολουθήσουν άλλη κατεύθυνση παρά εκείνη της γραμμικής πορείας.
- Εντάξει, το ομολογώ, οπτικά οι χαρακτήρες είναι πολύ πιο όμορφοι, αλλά αλίμονο αν δεν ίσχυε αυτό
μετά από τόσα χρόνια που μεσολάβησαν από την μία παραγωγή στην άλλη. Όμως μια όμορφη -και υπέρ του δέοντος λαμπερή κατά συνθήκες- εικόνα δεν είναι πάντα αρκετή για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Μπορεί να σε μαγεύει στιγμιαία, δεν μπορεί όμως να σε αποπροσανατολίσει στο σύνολο. Οπότε, ναι, μπορεί τεχνικά και σχεδιαστικά να χρησιμοποιούνται καλύτερα και πιο σύγχρονα μέσα, αλλά αυτό είναι φυσικό επόμενο και από μόνο του, σε καμία περίπτωση αρκετό για να κερδίσει τις εντυπώσεις.
- Και πάμε σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα αυτού του reboot. Οι αλλαγές στην προσωπικότητα των χαρακτήρων. Ένα από τα βασικά στοιχεία που αγαπούσαμε στην "Sailor Moon" ήταν οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες των εκάστοτε ηρώων της σειράς, η υπερβολική αφέλεια και χαζομάρα της Usagi, οι κόντρες που είχε με την Rei, το σκαμπανευάσματα στην σχέση της με τον Mamoru μέχρι να φτάσουν στο σημείο να είναι επιτέλους μαζί και πολλά, πολλά άλλα. Όλα αυτά έχουν πάει περίπατο! Ναι μεν η Usagi είναι κάπως κλαψιάρα, αλλά όχι τόσο δειλή και τραγελαφικά υπερβολική όπως την γνωρίζαμε. Οι σχέσεις ανάμεσα στις πολεμίστριες Sailors είναι σχεδόν ιδανικές και αυτό κατέληξε να είναι κάπως ενοχλητικό. Ο κυνισμός του Mamoru έχει πάει για βρούβες και εμείς αισθανόμαστε σαν να συστηνόμαστε με νέους χαρακτήρες από την αρχή.
- Πάμε στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που είναι η ίδια η ιστορία. Εντάξει... το ομολογώ... Μου άρεσε
που υπήρχε πιο έντονο romance στοιχείο και που η σχέση Mamoru-Usagi ήταν πιο ξεκάθαρη, όπως και το θέμα των μετενσαρκώσεων και πως αυτό το πάντρεψαν με τις αλλαγές στο σενάριο που συνδέουν τις σχέσης ηρώων-κακών, Γης-φεγγαριού, αλλά κάπου εκεί τελειώνει η καλή μου διάθεση αφού δεν μπορώ να εθελοτυφλώ. Μέσα σε 26 επεισόδια προσπάθησαν να στριμώξουν 2 ολόκληρες seasons της αυθεντικής εκδοχής της ιστορίας. Δηλαδή, προσπάθησαν να συρρικνώσουν 76 επεισόδια σε 26! Συγνώμη, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν γίνεται. Όχι χωρίς να αλλοιωθεί η κεντρική ιδέα των δύο υποϊστοριών, όχι χωρίς να υπάρξει διάβρωση στους χαρακτήρες, στον χρόνο που αναλογεί στον καθένα, αλλά και στις μικρές ή μεγάλες στιγμές που πετσοκόπηκαν και που στο παρελθόν μας χάρισαν γέλιο ή συγκίνηση.
- Τέλος, κι ας γίνομαι κάπως υπερβολική σε αυτή τη φάση, τα reboot, ειδικά όταν έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η σειρά είδε το φως του τηλεοπτικού δέκτη, κρύβουν έναν ακόμα κίνδυνο. Το να μην ταιριάζουν πλέον οι voice actors στους παλιούς τους ρόλους είναι κάτι που αποτελεί μια μεγάλη πιθανότητα που τα εκάστοτε studios οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους σε αυτές τις περιστάσεις. Αυτό συνέβη κι εδώ και είναι ίσως πιο έντονο απ' ότι σε άλλες περιπτώσεις, αφού οι γυναικείες φωνές αλλοιώνονται πιο εύκολα μες το πέρασμα του χρόνου απ' ότι οι αντρικές. Καλώς ή κακώς, το να υποδύεσαι μία 14χρονη δεν είναι εφικτό μέχρι τα βαθιά σου γεράματα, έστω κι αν ως Γιαπωνέζα γερνάς με πιο αργούς ρυθμούς.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Η μουσική της σειράς είναι σε σύνθεση του εξαιρετικά δημοφιλούς μουσικού και συνθέτη, Yasuharu Takanashi. Η Toei Animation κυκλοφόρησε ένα διπλό CD με το original soundtrack του "Sailor Moon Crystal", αποτελούμενο συνολικά από 54 μουσικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των opening και ending. Όσον αφορά το opening theme, έχει τίτλο "Moon Pride", ενώ το ending theme είναι το "Gekkō", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Moon Rainbow", όπου και τα δύο είναι ερμηνευμένο από τους Momoiro Clover Z.





Sailor Moon Crystal - Opening



Sailor Moon Crystal - Opening Full Song



Sailor Moon Crystal - Ending



Sailor Moon Crystal - Ending Full Song


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Ας είμαστε ειλικρινείς! Ένα reboot είναι καταδικασμένο σχεδόν από την αρχή -κάθε φορά- ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή που είναι αχρείαστο, με τον θρύλο της Sailor Moon να μην έχει ξεχαστεί παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από τη "γέννησή" της. Όταν μια σειρά, μάλιστα, έχει φανατικούς, χρόνιους αναγνώστες-θεατές, που η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από αυτήν, είναι πολύ πιο δύσκολο να σε κερδίσει από οποιαδήποτε άλλη, πρωτότυπη ιδέα. Και μπορεί το κάθε reboot να υπερισχύει σε κάποια σημεία, όπως και στην προκειμένη, αλλά στο τέλος, επιβεβαιώνεται πως ο παλιός είναι αλλιώς και ας είναι ωραίος ο νέος, και πως οι παλιές αγάπες δεν σβήνουν, δεν χάνονται, δεν ξεχνιούνται, και ακόμα κι αν έχουν αδυναμίες, εμείς θα συνεχίσουμε να τις προτιμάμε γιατί έτσι μάθαμε κι έτσι μας αρέσει.