Από τις 03 Οκτώβριου έως τις 18 Νοεμβρίου 2015, η Liza’s Krügermeier Gallery στο Stege – Møn  της Δανίας, παρουσιάζει την σειρά με γενικό τίτλο ‘The Unknown Land’, του ζωγράφου Βασίλη Καρακατσάνη.

Τα έργα αυτά καλύπτουν την χρονική περίοδο από το 2006 έως σήμερα και διηγούνται την εικαστική έρευνα του καλλιτέχνη, τα τελευταία χρόνια.

Ο Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα & Βαρκελώνη, συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στη Βενετία, με υποτροφίες του ΙΚΥ & της Ισπανικής Κυβέρνησης.

Στα πρώτα του έργα (νεκρές φύσεις, συνθέσεις εσωτερικού χώρου με γυμνά, τοπία κ.ά.) εφαρμόζει τις αφομοιωμένες διδαχές της εικαστικής του παιδείας που προσανατολίζονται προς τις συνθετικές διατάξεις του κυβισμού και τις χρωματικές επιλογές του φωβισμού.

Διαμορφώνει το προσωπικό του λεξιλόγιο εξελικτικά μέσα από τη χρήση μικτής τεχνικής και σταδιακά αρχίζει να ενσωματώνει στη ζωγραφική επιφάνεια το τρισδιάστατο αντικείμενο.

Από το 1985 και μετά εργάζεται κυρίως σε θεματικές ενότητες (Τσάντες 1986, Ρούχα 1989, Χαλιά 1991, Σημαίες 1992, Σπίτια 1994 κ.ά.) όπου ατόφια ενδυματολογικά υλικά παρουσιάζονται ενσωματωμένα στα έργα του. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια & καθαρή χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.

Είναι σαφές ότι ο Καρακατσάνης δεν αφορμάται απόλυτα από το κλίμα του νέου ρεαλισμού ή της ποπ, όσο είναι σαφές επίσης ότι με αυτά τα υλικά (υφάσματα, ρούχα, κ.λ.π.)  έχει  σαφώς προσωπική & βιωματική σχέση.

Η συνεργασία του με σχεδιαστές ρούχων (Ασλάνης, Βαλέντε, Τσόκλη) (Χαλιά 1991, Sarong 1998), ήταν ο ποιο εμφανής τρόπος ανάγκης του, από τα πλαίσια του τελάρου,  να ‘βγει’ στο χώρο η δουλειά του, παίρνοντας κίνηση & ζωή, ενώ το αποκορύφωμα της σκηνογραφικής προσέγγισης της ζωγραφικής του & εμβάθυνσης στην παρατήρηση & καταγραφή του αστικού μοντέλου του πολιτισμού μας,  φάνηκε από το 1996 & μετά (Πάρτυ 1996, Αστικά Υλικά 2005, Αστικές Συμπεριφορές 2008 & Αλκοόλ 2010).

Έχει εκθέσει (ατομικές εκθέσεις) στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Δανία, Τουρκία & Γερμανία, ενώ για την δουλειά του έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι Β. Σπηλιάδη, Ν. Γρηγοράκης, Χ. Καμπουρίδης, Αγγ. Ταμβάκη, Al. Tosi, Cl. Hughes, P. Serra y Bauzá, J. Mir & R. Araujo.

Η σειρά ‘The Unknown Land’, έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα & Λεμεσό (2006), 27th Stockholm Art Fair (2007), 11th Art Innsbruck (2007), Λευκωσία (2007), Αλεξανδρούπολη (2009), Κατερίνη (2011), Shanghai (2013), Houston/Texas (2014).