Το Rēs Ratio Network υποδέχεται τον Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζοντας φέτος στο Θέατρο Ροές το έργο Τέφρα και σκιά.

«Θα τον ακολουθούσαν και στον γκρεμό, θά 'πεφταν και στη θάλασσα αν τους το ζητούσε - είπε. Και θα τραγουδούσαν εν χορώ, φτάνει νά 'χαν εκείνον για να τους διευθύνει. Ήταν και πολύ φιλόμουσοι όλοι τους - είπε».

Χάρολντ Πίντερ, Τέφρα και σκιά.

Το έργο Τέφρα και σκιά αποτελεί μια κρυπτογραφημένη παραβολή για την αποδοχή της βίας, την υπακοή στη δύναμη εκείνου που την ασκεί και την ατομική ευθύνη εκείνου που συναινεί. Δυο ηθοποιοί-αφηγητές, που κατοικούν σε έναν τόπο φαινομενικά ασφαλή, σταδιακά αυτό-εγκλωβίζονται, ανασύροντας μνήμες οδυνηρών γεγονότων. Αυτή η επώδυνη διαδικασία καθίσταται συνθήκη αναπόδραστη, που εξωθεί τις δυο φωνές να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τη δραματουργία του Χάρολντ Πίντερ, διερευνώντας τη διαστολή και τη συστολή του χρόνου, εκδιπλώνοντας μια κινησιολογία που εκτείνεται από την ελεγχόμενη πράξη έως την απόλυτη ακινησία, δίνοντας έμφαση στο ρυθμό και στην μουσικότητα του κειμένου, παρεμβάλλοντας σε αυτή τη θεατρική «διφωνία» επιπλέον φωνές, που ορθώνονται ως φορείς και εκφραστές του πόνου της ανθρωπότητας.

Ο Δημήτρης Καραντζάς στις σκηνοθετικές του προτάσεις αναπλάθει το χρόνο, επιτείνοντας εξίσου την ένταση και την νηνεμία, τους πολυποίκιλους χρωματισμούς του θεατρικού λόγου. Ενορχηστρώνει τη δραματουργική δράση ως πολυφωνικό έργο, αναδεικνύοντας τον υφολογικό πλούτο των κειμένων και ξεδιπλώνοντας τα εν πρώτης όψεως αφανή, δομικά στοιχεία στου εκάστοτε έργου.

Το Rēs Ratio Network, επιλέγει να εντάξει στη συνολική πρότασή του για φέτος, τον Δημήτρη Καραντζά, με το έργο του Χάρολντ Πίντερ, Τέφρα και σκιά, εκτιμώντας την ερευνητική διάσταση της εργασίας του και την ευθύβολη σκηνοθετική του αντίληψη.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνογραφία, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Ηχητική δραματουργία: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια σκηνογραφίας: Αδριανός Ζαχαριάς
Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Κλίνης, Ελίνα Ρίζου
Ερμηνευτές: Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου

∆ιάρκεια παράστασης 60'

Φωτογραφίες παράστασης: Δέσποινα Σπύρου

Τοποθεσία: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι

Ημερομηνία: 26 Οκτωβρίου 2015 – 23 Φεβρουάριου 2016
Δευτέρα, Τρίτη 21:00μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 14€
Φοιτητικό, Ανέργων 10€

Προπώληση: Viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload

Πληροφορίες - κρατήσεις: Τηλ.: 210-3474312