Μαθηματικά μέσα από την τέχνη
Τετάρτη 04 Νοεμβρίου 2015, στις 19.00μ.μ.
Ημερίδα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή την ομότιτλη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη

Τα μαθηματικά συγκαταλέγονται για πολλούς ανάμεσα στα πιο δύσκολα μαθήματα. Η διδασκαλία τους είναι πρόκληση για τον εκπαιδευτικό όχι μόνο γιατί καλείται να μεταδώσει με σαφήνεια δυσνόητες έννοιες, αλλά κυρίως διότι θα πρέπει να τις καταστήσει ενδιαφέρουσες ακόμα και για πολύ νεαρούς μαθητές και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τη χρησιμότητα, την ομορφιά τους και κυρίως την καθημερινή πρακτική τους. Παράλληλα, το σχολικό πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες του παραμελεί την καλλιτεχνική εκπαίδευση ειδικότερα σε σχέση με τις εικαστικές τέχνες, με συνέπεια η συστηματικότητα και η επιστημονικότητα που απαιτεί η καλλιτεχνική δημιουργία να μην μπορεί να γίνουν αντιληπτές.

Με αφορμή τη σειρά βιβλίων του «Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη» ο Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών Δημήτρης Χασάπης θα αναζητήσει κοινούς τόπους στη διδασκαλία των μαθηματικών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός γόνιμου εκπαιδευτικού διαλόγου που θα συντελέσει στη σφαιρική μόρφωση των μαθητών. Με σημείο αναφοράς το έργο πρωτοπόρων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα –και συγκεκριμένα του Μάουριτς Κορνέλις Έσερ, του Βασίλι Καντίνσκι, του Κάζιμιρ Μαλέβιτς, του Πίιτ Μοντριάν–, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης μεγάλων ζωγράφων και εξοικειώνονται με τις μαθηματικές έννοιες που διδάσκονται στο σχολείο, τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Την εισήγηση του κ. Χασάπη θα ακολουθήσει βιωματική δραστηριότητα με θέμα Ζωγραφίζω όπως ο Μαλέβιτς και μαθαίνω για τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα από την Ελένη Γιαννακοπούλου, Καθηγήτρια-Σύμβουλο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έτσι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να αντιληφθούν μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τον τρόπο με τον οποίο βασικές γεωμετρικές έννοιες όπως τα είδη και οι ιδιότητες των τετράπλευρων σχημάτων μπορούν να διδαχθούν δημιουργικά μέσα από την Τέχνη.

Η ημερίδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά ενός από τα τέσσερα βιβλία της σειράς (Ζωγραφίζω όπως ο Μοντριάν, Ζωγραφίζω όπως ο Καντίνσκι, Ζωγραφίζω όπως ο Μαλέβιτς, Ζωγραφίζω όπως ο Έσερ, λιανική τιμή: 4,38€ το καθένα) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.