"Οι Φωτεινοί 1: Οψιδιανός" της Jennifer Armentrout

Όταν μετακομίσαμε στη Γουέστ Βιρτζίνια λίγο πριν από την αποφοίτησή μου, αναγκάστηκα να συμβιβαστώ με τη βαριά προφορά, τη δύσκολη πρόσβαση στο ίντερνετ και ένα σωρό άλλες βαρετές καταστάσεις μέχρι που… εντόπισα τον πανύψηλο γείτονά μου με τα καταπράσινα μάτια. Τα πράγματα έδειχναν ότι θα εξελιχθούν καλά.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ
Ο Ντίμον είναι εξοργιστικός. Αλαζόνας. Δεν τα πάμε καλά. Καθόλου. Αλλά όταν ένας ξένος μου επιτίθεται και ο Ντίμον παγώνει κυριολεκτικά τον χρόνο με ένα κούνημα του χεριού του, κάτι απίστευτο συμβαίνει.
Ο ΚΑΥΤΟΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ
Καλά ακούσατε. Εξωγήινος. Ο Ντίμον και η αδελφή του έχουν ένα σωρό εχθρούς που επιδιώκουν να κλέψουν τις δυνάμεις τους. Ο μόνος τρόπος να βγω ζωντανή από όλο αυτό είναι να μείνω όσο πιο κοντά στον Ντίμον γίνεται.
ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΩ ΕΓΩ ΠΡΩΤΗ

"Οι Φωτεινοί 2: Όνυχας" της Jennifer Armentrout

Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΙΜΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΣΙΑ
Χάρη στο εξωγήινο χάρισμά του, ο Ντίμον είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι τα συναισθήματά του για μένα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια παρενέργεια της περίεργης σχέσης μας. Τον αποφεύγω όσο μπορώ αν και έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα που μας απασχολούν.
ΚΑΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Στελέχη του υπουργείου Αμύνης έχουν κατακλύσει την πόλη. Αν μάθουν για τον Ντίμον, τα πράγματα θα είναι άσχημα και για τους δυο μας. Και είναι κι αυτό το καινούργιο αγόρι στο σχολείο που έχει ένα δικό του μυστικό. Ξέρει τι μου έχει συμβεί και μπορεί να βοηθήσει αλλά θα πρέπει να απομακρυνθώ από τον Ντίμον. Και δεν μπορώ. Γιατί ενάντιο σε κάθε λογική αρχίζω να τον ερωτεύομαι.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Βλέπω κάποιον που δε θα έπρεπε να είναι ζωντανός. Και πρέπει να το αποκαλύψω στον Ντίμον που δε θα σταματήσει να ψάχνει μέχρι να βρει την αλήθεια. Τι συνέβη στον αδελφό του; Ποιος τον πρόδωσε;
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ

"Σχέσεις απιστίας" της Μάρως Κερασιώτη

«Κάθε αυγή στριφογυρίζω στη μήτρα της μάνας μου. Σε μια υπέρβαση, ανάμεσα στον ύπνο και στο ξύπνημα, επιθυμώ να ξαναγεννηθώ με τους ρόλους αναποδογυρισμένους. Επιθυμώ –εγώ στον ρόλο της– να της δείξω πώς μια μάνα μεγαλώνει την κόρη της: μακριά από «πρέπει» και την ξεπερασμένη τακτική των αποστάσεων που κι οι δυο πια ξέρουμε πόσο γρήγορα μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου.
Εκτός απο τις απαγορεύσεις και τα «μη», υπάρχει και η αγάπη, θέλω να της πω. Υπάρχει το χάδι κι ο καλός λόγος. Υπάρχει η ειλικρίνεια κι η κατανόηση. Ακόμη και κάποια μικρή ανοχή θα τη δεχόμουν σαν δώρο. Δεν είναι λογικό από εσένα, τη μάνα μου, να έχω μάθει μόνο τι να μην κάνω, για να μεγαλώσω σωστά τα παιδιά μου...»
Στην Αθήνα του σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στην Ηλέκτρα, την κόρη της Διδώ, τον σύζυγό της γνωστό ποινικολόγο και βουλευτή Σταύρο Ματθαίου αλλά και της πολυμελούς οικογένειας τους μοιάζουν με καζάνι που βράζει. Με αφορμή τον θάνατο ενός αγαπητού προσώπου, η αναπόφευκτη έκρηξη φέρνει στο φως απιστίες και ψέματα που για χρόνια οι ήρωες έκρυβαν κάτω από το χαλί της καθημερινότητας.
Οι δρόμοι γκρεμίζονται και κανείς πια δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Μήπως είναι καιρός ο καθένας να διεκδικήσει για τον εαυτό του ένα όνειρο;

"Ζωές του ανέμου" του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Αθήνα, 1967
Η χρονιά των σκιών.
Χούντα, κυνηγητά, φυλακίσεις, εξορίες.
Σε μια λαϊκή γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη, οι απλοί, συνηθισμένοι άνθρωποι ζουν με μόχθο την κάθε μέρα τους και υφαίνουν με ελπίδες τα όνειρά τους. Ο αφελής φοιτητής Λουκάς, η άτυχη εργάτρια Αργυρώ, ο ξεπεσμένος ιδιοκτήτης Κόμης, η σκοτεινή θεατρίνα Λόλα, ο γοητευτικός νοικάρης Αλέκος. Μέσα σε μια νύχτα, το κατακλυσμιαίο πέρασμα της Ιστορίας θα σαρώσει τις ζωές τους. Η επιφυλακτική Άννα, στιγματισμένη απ’ τον καταδικασμένο αντάρτη πατέρα της, θα ζήσει τον φλογερό έρωτα που πάντα ονειρευόταν μα είχε πάψει να καρτερά, θα βιώσει απόλυτα την πίστη και τη θυσία και θα παλέψει με νύχια και δόντια για να κρατήσει το παιδί που βλασταίνει μέσα της.
Οι «Ζωές του Ανέμου» είναι η γλυκόπικρη αναπαράσταση μιας ολόκληρης εποχής και το πορτρέτο μιας κυνηγημένης γενιάς. Μα πάνω απ’ όλα είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και την αγάπη.

"Η δικηγόρος" της Μάρως Βαμβουνάκη

Δε γνωρίζουμε με ακρίβεια ολόκληρη τη ζωή του άλλου που νομίζουμε πως γνωρίζουμε, ούτε του πιο κοντινού μας. Και η γυναίκα που έφτασε, μετά από εικοσιπέντε χρόνια, στην πόλη όπου γεννήθηκε για να εργαστεί ως δικηγόρος κρύβει το δικό της μυθιστόρημα. Μάταια η κοινωνία γύρω της θα αναρωτιέται, ποια ακριβώς είναι, γιατί επέστρεψε, τι και ποιον ζητά; Τι συνέβη αφότου σαν κυνηγημένη ένα βράδυ έφυγε απ’ τη Σούδα με το πλοίο Αγγέλικα και μια μικρή βαλίτσα; Για να χαθεί στο βολικό χάος της πρωτεύουσας και να μεταμορφωθεί σε άλλη! Σε ποια; Για πόσο; Τι τη γυρίζει στο παρελθόν; Κάτι να απαιτήσει; Κάτι να ξεπληρώσει; Να εκδικηθεί; Να διαγράψει; Ένας παλιός έρωτας; Έρωτας που είναι πάντα δώρο και τίμημα. Περισσότερο τίμημα...
Όταν ένας συγγραφέας τα ξέρει εξ αρχής όλα για τους ήρωές του, δεν είναι καλός συγγραφέας. Δεν μπορεί δηλαδή να υποταχτεί στις εκπλήξεις των προσώπων, αναγκαίο για να ζωντανέψει το κείμενο. Όσο για τις δυο πόλεις όπου συμβαίνει τούτο το βιβλίο, τι να πεις; Κάθε πόλη που ζήσαμε είναι η αντανάκλασή μας, η προβολή του προσώπου μας. Πάντα θα απορούν οι στοχαστές: Είναι η πόλη που επηρεάζει τους ανθρώπους της, ή οι άνθρωποι που της δίνουν τα χαρακτηριστικά τους;  

"Ατελείωτη νύχτα" του Ahmet Altan

Ήξεραν καλά ότι είχαν βρεθεί στη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσαν να βρεθούν δύο άνθρωποι που ήταν ερωτευμένοι. Η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή που φαινόταν ότι δε θα έσβηνε ποτέ, ωστόσο η σχέση τους είχε σαπίσει και καταρρεύσει σαν μια παλιά γέφυρα. Είχαν μείνει στις δύο αντικριστές όχθες του ποταμού. Έβλεπαν ο ένας τον άλλον, μιλούσαν ο ένας στον άλλον μολονότι γνώριζαν πως το βουητό του ανέμου έπνιγε πολλές λέξεις, αλλά δεν επιχειρούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον. Ο Σελίμ, παρά τα όσα αισθανόταν, πίστευε ότι η γέφυρα δε θα μπορούσε να χτιστεί ξανά, δεν είχε πλέον δυνάμεις ούτε καν να δοκιμάσει να την ξαναχτίσει. Οι συγκρούσεις, οι ζήλιες, οι υποψίες που δεν έλεγαν να τελειώσουν, είχαν αρρωστήσει την ψυχή τους. Ποτέ δεν μπόρεσε να φανερώσει στη Γελντά εκείνη τη φοβερή νοσταλγία που τον κυρίευσε μέσα στο αμάξι, να της εξηγήσει πώς σταμάτησε στην άκρη του δρόμου, πώς ένιωσε την ανάσα του να κόβεται από την ένταση. Και η Γελντά ποτέ δεν έμαθε πως κάποιος τη νοστάλγησε τόσο βαθιά. 

"Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού" του Jorhe Galan

Παρ’ όλο που είχε υποταγεί εντελώς στο ασυνείδητο της ηδονής, κατάλαβε τι έμελλε να του συμβεί, αλλά δε θέλησε να σταματήσει. Συνέχισε. Συνέχισε με άκρατη ευχαρίστηση, ώσπου τίναξε από μέσα του αυτό που τον έκανε άντρα: το σπέρμα του, την ίδια στιγμή που απ’ το λαρύγγι του άφηνε να βγει αυτό που τον έκανε άνθρωπο: η ψυχή του.
Το μόνο που έμεινε μετά ήταν ένα σώμα κορεσμένο, άδειο. Ο άντρας της κραυγής ήταν νεκρός. Ο άντρας της κραυγής ήταν ένας άνθρωπος που βάδιζε και είχε κάνει μια στάση μετά από σχεδόν έναν αιώνα αδιάκοπο περπάτημα. Ήταν ενενήντα εννέα χρονών και πέθανε γνωρίζοντας πως θα γινόταν πατέρας για τρίτη φορά. Η γυναίκα του θα το μάθαινε λίγες εβδομάδες αργότερα.
Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού, στην παράδοση του Χουάν Ρούλφο και του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.  

"Τα κύματα της νοσταλγίας" της Έλσης Τσουκαράκη

Η ζωή του γιατρού Πέτρου Εμμανουήλ αλλάζει ολοκληρωτικά όταν γίνεται υπαίτιος για τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού.
Ύστερα από μια συγκλονιστική αποκάλυψη που ανατρέπει τα πάντα, αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογένεια και τον τόπο του, χωρίς να υποψιάζεται το παράδοξο παιχνίδι που του έστησε χαιρέκακα η μοίρα. Μόνο ο αληθινός έρωτας κατορθώνει κάποια στιγμή ν’ απαλύνει τις πληγές του, να τον λυτρώσει από τον ίδιο του τον εαυτό και να τον βοηθήσει να ξαναστήσει τη ζωή του στη μακρινή Νέα Ζηλανδία!
Το αναπάντεχο τηλεφώνημα της κόρης του, ύστερα από είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια, τον αναγκάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να έρθει αντιμέτωπος με όλα όσα διαδραματίστηκαν στην οικογένειά του όσο αυτός ήταν απών.
Άσβεστα μίση, άδηλα μυστικά, φλογεροί έρωτες και ταξίδια στα πέρατα ενός εξωτικού κόσμου αποτελούν τις ψηφίδες ζωής του Πέτρου, σαν χάρτες αυτογνωσίας και κάθαρσης στην ατομική διαδρομή του! Και καταλήγουν να αποδείξουν ότι η σύγκρουση του ανθρώπου με το πεπρωμένο και τη δική του βαθιά κρυμμένη αλήθεια σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή της λύτρωσής του.