Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Χειμώνας 1967.
Μια αρκτική θύελλα παγιδεύει τρεις στρατιώτες σε μια μυστική αμερικανική βάση κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας. Όταν η ομάδα διάσωσης επιτέλους τους προσεγγίζει, οι δύο στρατιώτες έχουν απανθρακωθεί σε μια πυρκαγιά που φαίνεται να ξεκίνησε κατά λάθος και ο τρίτος, ο στρατιώτης Κόνορ Μέρφι, έχει επιβιώσει με σοβαρά εγκαύματα – αλλά δεν θυμάται τίποτα από τις τελευταίες επτά ημέρες.
Ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος –και εξωτερικός σύμβουλος της CIA– Τζακ Μίλερ αναλαμβάνει να βοηθήσει τον Μέρφι να ανακτήσει τη μνήμη του. Κουβαλώντας τις δικές του πληγές από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μίλερ νιώθει ότι έχει αρκετά κοινά με τον παραμορφωμένο νεαρό στρατιώτη και προσπαθεί υπομονετικά να τον βοηθήσει να θυμηθεί τα γεγονότα της φονικής θύελλας.
Όμως η CIA δεν αναθέτει στον Μίλερ μόνο να επαναφέρει τη μνήμη του Μέρφι, τον ενημερώνει επιπλέον ότι ένας από τους τρεις στρατιώτες ήταν πράκτορας των Σοβιετικών – και εκείνος πρέπει να τον ανακαλύψει. Καθώς ο Μίλερ ερευνά το παρελθόν των άλλων δύο στρατιωτών και την ιστορία της απομονωμένης βάσης, σύντομα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Προσωπική άποψη:
Το πρώτο βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Simon Mockler, "Το σκοτάδι δεν κοιμάται ποτέ", ένα ιδιαίτερο θρίλερ μυστηρίου, μα κι ένα μυθιστόρημα με έντονα ιστορικά στοιχεία, έφεραν στην Ελλάδα οι εκδόσεις Κλειδάριθμος πριν από λίγες εβδομάδες, προσφέροντάς μας ένα ανατριχιαστικό κι ανατρεπετικό αναγνωστικό ταξίδι, που αν μη τι άλλο ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και τετριμμένα αφηγήματα, επιχειρώντας να "παίξει" με το μυαλό μας σε μια διαφορετική βάση, καθιστώντας την περιπέτειά μας αυτή απολαυστική σε όλα τα επίπεδα.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε μία στρατιωτική βάση στην παγωμένη Γροιλανδία, έπειτα από μια αρκτική θύελλα που αφήνει πίσω της δύο νεκρούς στρατιώτες και έναν ακόμη με σοβαρά εγκαύματα. Ο ντετέκτιβ Τζακ Μίλερ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση και ν' ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη, βοηθώντας τον επιζήσαντα Κόνορ Μέρφι ν' ανακτήσει τη μνήμη του, γιατί όσο δεν μπορεί να θυμηθεί τα γεγονότα, δεν μπορούν να λάβουν τις απαντήσεις που χρειάζονται. Η πιο σημαντική απ' όλες, όμως, είναι αυτή που αναζητά η CIA, αφού ένας απ' τους τρεις στρατιώτες ήταν πράκτορας των Σοβιετικών.

Ο Mockler έχει επιλέξει ως κέντρο εξέλιξης της δράσης της ιστορίας του μια απομονωμένη στρατιωτική βάση, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, μια επιλογή που έχει δύο αποτελέσματα. Το πρώτο αφορά την ύπαρξη ενός κλειστοφοβικού σχεδόν περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα και που καταφέρνουν να μας δημιουργήσουν ένα αίσθημα "ασφυξίας", περιορίζοντας τους τρόπους "διαφυγής" από αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ιστορικές βάσεις πάνω στις οποίες δομείται η όλη αφήγηση, που με τη σειρά τους καταφέρνουν ν' αυξήσουν το ενδιαφέρον μας, ως αναγνώστες, προσφέροντάς μας πληροφορίες που καθιστούν την αφήγηση πολύ πιο ρεαλιστική, μπλέκοντας μεταξύ τους τα όρια της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας και παρασύροντάς μας σε μια περιπέτεια που θα μπορούσε πράγματι να είναι αληθινή.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ακόμη στερεοτυπική αστυνομική περιπέτεια, με τον τόπο και τον χρόνο να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό, επιτρέποντας παράλληλα σε κυβερνητικές συνωμοσίες να μετατραπούν σε θρίλερ, με όλη τη σημασία της έννοιας. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να αναβιώσει μία πολύ σκοτεινή, άγρια και βίαιη εποχή, δίνοντας σημασία ακόμα και στις μικρές εκείνες λεπτομέρειες, που αν και φαντάζουν ασήμαντες τελικά κάνουν τη διαφορά, αποτυπώνοντας εξαιρετικά θα μπορούσε να πει κανείς ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας, που σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτηρίζαμε ως αξιέπαινο, αλλά που σίγουρα αναδεικνύει τη δυναμική της με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Η αφήγηση ξεκινάει έχοντας μια διάθεση αργής καύσης, όμως πολύ σύντομα η διάθεσή της αλλάζει, με την αγωνία και τη δράση να κορυφώνονται όλο και περισσότερο όσο οι σελίδες διαδέχονται η μία την άλλη, με τον συγγραφέα να μας προσφέρει μια σειρά από καλοδουλεμένες ανατροπές τις οποίες, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, δεν θα έλεγα ότι κατάφερα να δω να έρχονται, γεγονός που με ξάφνιασε ευχάριστα, αλλά και κατέστησε την όλη ανάγνωση πολύ πιο ενδιαφέρουσα και καθηλωτική. Πολλά κι αντικρουόμενα συναισθήματα, σκοτεινά μυστικά που προσπαθούν πολύ σκληρά να μην βγουν στο φως, ένας αγώνας επιβίωσης εν καιρώ πολέμου, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και που αν θες να επιβιώσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι το να αμφισβητείς τα πάντα και τους πάντες.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Simon Mockler
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-645-493-6