Minuscule: La vallee des fourmis perdues - Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών
Κινούμενα σχέδια
Διάρκεια: 89'

Η περίληψη:
Σε ένα φιλήσυχο δάσος, τα απομεινάρια ενός πικ-νικ γίνονται το έναυσμα για την κήρυξη ενός ανηλεούς πολέμου μεταξύ δύο αποικιών μυρμηγκιών, παθιασμένες για το ίδιο πολύτιμο έπαθλο: ένα κουτί από κύβους ζάχαρης. Ενδιαμέσου της μάχης, μια νεαρή παπαδίτσα βοηθάει ένα από τα μαύρα μυρμήγκια να σώσει τους δικούς του από τα τρομακτικά κόκκινα.



Il racconto dei racconti - Το παραμύθι των Ππραμυθιών
Φαντασίας
Διάρκεια: 125'

Η περίληψη:
Τρεις ιστορίες από την ομώνυμη συλλογή παραμυθιών του 17ου αιώνα, οι οποίες ενώνονται με μια οικογένεια σαλτιμπάγκων. Η μία αφορά τη βασίλισσα του Longtrellis, που η αφόρητη της ζήλεια καταδυναστεύει τη ζωή του συζύγου της. Η δεύτερη μιλάει για έναν βασιλιά που αιχμαλωτίζεται στην παγίδα δύο μυστηριωδών αδελφών. Η δε τρίτη, αφορά έναν βασιλιά παθιασμένο με έναν τεράστιο ψύλλο.



Dheepan - Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα
Δραματική
Διάρκεια: 109'

Η περίληψη:
Ο Dheepan είναι ένας μαχητής ταμίλ στη Σρι Λάνκα, ένας τίγρης. Όταν ο εμφύλιος πλησιάζει στο τέλος του και η ήττα είναι προ των θυρών, ο Dheepan αποφασίζει να φύγει από τη χώρα. Παίρνει τη γυναίκα του και ένα άγνωστο του κοριτσάκι και έχει την πίστη ότι στην Ευρώπη θα μπορέσει να πάρει πολιτικό άσυλο. Φτάνοντας στο Παρίσι, η «οικογένεια» παλεύει με νύχια και με δόντια για επιβίωση, ζώντας σε ένα άσυλο, μέχρι που ο Ντιπάν καταφέρνει να βρει μια δουλειά φροντιστή στα προάστεια της πόλης. Τώρα, η ελπίδα του να φτιάξει ένα αληθινό σπίτι για τους ανθρώπους του είναι ολοζώντανη. Αλλά αυτό που δεν περίμενε, είναι ότι στη νέα του δουλειά θα αντιμετωπίσει βία που θα του θυμίσει της ημέρες που πολεμούσε. Πλέον, πρέπει να αναγεννήσει το ένστικτο του πολεμιστή, για να μπορέσει να επιβιώσει.



The end of the tour - Τέλος διαδρομής
Βιογραφική
Διάρκεια: 106'

Η περίληψη:
Επί πέντε ολόκληρες ημέρες, ο δημοσιογράφος του περιοδικού Rolling Stone, David Lipsky, παίρνει συνέντευξη από τον διάσημο νοβελίστα David Lipsky, μετά την έκδοση του επικού μυθιστορήματος του δεύτερου, Infinite Jest, το 1996. Οι ώρες και οι ημέρες περνούν, μια έντονη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα τους. Ακόμα όμως κι ανταλλάσσουν γέλια και απόκρυφες σκέψεις, ποτέ δεν είναι ορατό το πόσο ειλικρινής είναι ο ένας απέναντι στον άλλον.



Σύμπτωμα - Symptom
Σινεφίλ
Διάρκεια: 87'

Η περίληψη:
Έναν χειμώνα σε ένα απομονωμένο νησί κάνει την εμφάνιση του ένα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του, χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.



The Republic
Πολιτικό θρίλερ
Διάρκεια: 107'

Η περίληψη:
Ο Αχιλλέας είναι ένας φωτογράφος που ζει στην Αθήνα με τον αδελφό του. Για να τα βγάλει πέρα, εργάζεται για τον Μάριο Σφήκα, έναν κατά τα άλλα ευυπόληπτο δημοσιογράφο, που όμως είναι ο εγκέφαλος ενός παράνομου δικτιού εκβιασμών της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας. Όταν ο υπουργός ενέργειας αναθέτει στον Σφήκα τη φύλαξη του Σωκράτη, ενός επιχειρηματία κρίσιμου για τις φυσικές πηγές της Ελλάδας, ο Αχιλλέας θα βρεθεί στη μέση ενός πολιτικού παιχνιδιού, το οποίο θα σκοτώσει τον αδελφό του και θα αφήσει αυτόν σε κώμα. Εβδομάδες μετά, ο Αχιλλέας συνέρχεται ορκισμένος για εκδίκηση και δικαιοσύνη.



Dan Georgakas: Επαναστάτης της Διασποράς - Dan Georgakas: A Diaspora rebel
Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 53'

Η περίληψη:
Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νταν Γεωργακά, ελληνοαμερικανό ποιητή, συγγραφέα, κριτικό κινηματογράφου, καθηγητή και διευθυντή ελληνοαμερικανικών σπουδών στο Queens College της Νέας Υόρκης. Σε μια συνέντευξη-ποταμό, ο Νταν Γεωργακάς εξομολογείται μπροστά στην κάμερα. Με μια γλαφυρή αφήγηση, αναφέρεται στην προσωπική του ιστορία: πώς οι γονείς του και οι παππούδες του έφτασαν στην Αμερική, τις σπουδές και την άνδρωσή του στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ. Η θέση της ελληνικής κοινότητας εκεί και ο ρατσισμός. Τα βιβλία του και κυρίως αυτά που αναφέρονται στους εργαζόμενους Ελληνοαμερικανούς. Μιλά επίσης για τις μαρξιστικές επιρροές και την ακτιβιστική του δράση ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη δικτατορία στην Ελλάδα. Δεν λείπει βέβαια εκτεταμένη αναφορά στον κινηματογράφο -την ιδιαίτερη αγάπη του- όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις κριτικές, τα άρθρα και τις περίφημες συνεντεύξεις του, κυρίως στο περιοδικό Cineaste. Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί ανέκδοτα οπτικά ντοκουμέντα αλλά και σύγχρονες λήψεις οι οποίες αποδεικνύουν, αναδεικνύουν και ενισχύουν τον λόγο. Αυτό που θέλει να αναδείξει, πέρα από το πορτραίτο του Νταν Γεωργακά, είναι μια διαφορετική, ριζοσπαστική θεώρηση της ελληνοαμερικανικής ιστορίας από τις απαρχές της ως σήμερα.