Η σύγχρονη ελληνική σκηνή της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού σε ένα τριήμερο φεστιβάλ. Πέντε εξαιρετικά σχήματα, με τους ξένους μουσικούς προσκεκλημένους τους, δίνουν θριαμβευτικά τον τόνο της εξωστρέφειας που αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό και επιδίωξη της διοργάνωσης.

Η συνθετική γκάμα των συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο 5ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ είναι εντυπωσιακή και η φετινή διοργάνωση, όχι μόνο καταγράφει, αλλά και ενθαρρύνει το γόνιμο υφολογικό πλουραλισμό που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό και τροφοδοτεί μια ζωντανή και δυναμική τζαζ σκηνή σαν την ελληνική.

Οι Magnanimus Trio ανοίγουν το πρόγραμμα της πρώτης συναυλιακής βραδιάς. Ο μουσικός κόσμος τους αποτελείται από στοιχεία τροπικής τζαζ, που συνομιλούν με άλλα σύγχρονα και παραδοσιακά, μέσα από μινιμαλιστικές συνθέσεις, τραγούδια και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Ακολουθούν οι BalaRom Triο, με τη συμμετοχή του Βούλγαρου δεξιοτέχνη του kaval, Nedyalko Nedyalkov. Οι BalaRom, δηλαδή ο Παντελής Στόικος στην τρομπέτα και στα πλήκτρα, ο Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι και ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά, επιδίδονται σε μια οργιαστική ηχητική έκρηξη, με την πολύτιμη συνδρομή του Νεντυάλκοφ, και διατρέχουν τα Βαλκάνια με την ταχύτητα του φωτός και την ακρίβεια ενός μάγου που ξέρει να γοητεύει, αλλά και να ξεσηκώνει ενθουσιασμό στο ακροατήριό του.

Τη δεύτερη μέρα του Πανοράματος, το τρίο του Τηλέμαχου Μούσα και ο Λάμπρος Φιλίππου παρουσιάζουν το μουσικό πρότζεκτ με τίτλο World Dog. Από το ροκ στο μπαρόκ και από την τζαζ στα ηπειρώτικα, και τούμπαλιν, ο Μούσας και ο Φιλίππου φτιάχνουν χειροποίητους νέους ήχους, υβρίδια που ανοίγουν δρόμους, αίρουν προκαταλήψεις και προτείνουν ηχητικές ιδιαιτερότητες που ηλεκτρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού. Ακολουθεί το κουαρτέτο του Αλέκου Βρέτου, με προσκεκλημένο τον εντυπωσιακό Αζέρο πιανίστα, Elchin Shirinof. Ο Βρέτος ταξιδεύει με το ούτι σε αχαρτογράφητες περιοχές, αφήνοντας μια έντονη τζαζ γεύση, μαζί με ένα ελαφρύ άρωμα αραβικής μουσικής παράδοσης, μέσα από την τριβή μουσικών από διαφορετικούς κόσμους.

Την τρίτη μέρα του Πανοράματος θα ακουστεί ο ήχος ενός τρίο που έρχεται απευθείας από τη σκηνή της Νέας Υόρκης, με τον Έλληνα ντράμερ Γιώργο Σπανό επικεφαλής και πλάι του δύο –επί χρόνια– συνεργάτες του θρυλικού Rashied Ali: τον Αμερικανό Lawrence Clark στο τενόρο σαξόφωνο και τον Ολλανδό κοντραμπασίστα Joris Teepe. Όλοι μαζί θα βουτήξουν στα βαθιά νερά της αφροαμερικανικής παράδοσης και, μάλιστα, στο πιο δύσκολο αλλά και δημιουργικό της κομμάτι, την αβανγκάρντ της θρυλικής δεκαετίας του 1960.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου

MAGNANIMUS TRIO
Χρήστος Μπάρμπας: πιάνο, νέυ, καβάλ, φωνή
Δημήτρης Τασούδης: τύμπανα, πιάνο, πλήκτρα, μαρίμπα, log drum
Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

BALAROM TRIO
Παντελής Στόικος: τρομπέτα, keyboards
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, ηλεκτρικό ούτι
Λουκάς Μεταξάς: κρουστά
Guest: Nedyalko Nedyalkov: καβάλ

Σάββατο 05 Δεκεμβρίου
WOLRD DOG
Τηλέμαχος Μούσας: 12χορδη κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, theremin, μουσικό πριόνι, αναλογικό συνθεσάιζερ
Λάμπρος Φιλίππου: φωνή
Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο
Πάνος Τζινιόλης: ντραμς

ΑΛΕΚΟΣ ΒΡΕΤΟΣ QUARTET
Αλέκος Βρέτος: ούτι
Δημήτρης Κλωνής: ντραμς
Δημήτρης Χριστόπουλος: μπάσο
Elchin Shirinov: πιάνο

Κυριακή 06 Δεκεμβρίου
GEORGE SPANOS INTERGALACTIC NUCLEUS TRIO
Γιώργος Σπανός: ντραμς, συνθέσεις
Lawrence Clark: τενόρο σαξόφωνο
Joris Teepe: μπάσο