Στον νέο χώρο του Ilion Plus δημιουργείται μια ζεστή σκηνή με μουσικές του κόσμου, κάθε Τετάρτη, με έναρξη στις 11 Νοεμβρίου.

Μουσικά σχήματα, σολίστες, αλλά και ταλαντούχοι νεότεροι εκπρόσωποι της jazz & world μουσικής θα βρίσκονται κοντά μας κάθε βδομάδα, για να μας ταξιδέψουν σε μουσικές του κόσμου, σε jazz μονοπάτια και να μας χαρίσουν αφιερώματα σε σημαντικές μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015
Yiorgos Psihoyios & Andre Maia
“The latin side of melancholy”

Ο μοναδικός σολίστας αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός θα βρεθεί επί σκηνής με τον με τον εντυπωσιακό πορτογάλο ερμηνευτή Andre Maia, που ζει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σε ένα πρόγραμμα για πιάνο φωνή, θα ακούσουμε ιδιαίτερα κομμάτια από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, Fados, αλλά και αναπάντεχα τραγούδια της διεθνούς σκηνής, που θα ενορχηστρωθούν από τον Γιώργο Ψυχογιό ειδικά για την παράσταση στο Ilion Plus.

Ο Γιώργος Ψυχογιός θεωρείται από τους σημαντικότερους έλληνες σολίστες στο πιάνο και στο ακορντεόν. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού, με ιδιαίτερη αναγνώριση από κριτικούς και κοινό και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και ορχήστρες. Εμφανίζεται σε φεστιβάλ και Θέατρα σε όλη την Ελλάδα και ταξιδεύει στο εξωτερικό σε επιλεγμένα ρεσιτάλ.

Έχει τέσσερα πετυχημένα cd στο ενεργητικό του, που όλα έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές, ενώ τώρα ετοιμάζει το cd του από την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «Από την Τζαζ στο Ρεμπέτικο» που περιλαμβάνει εξαιρετικές τζαζ διασκευές σε κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων συνθετών του Ρεμπέτικου, με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών, της Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή και της Χριστίνας Μαξούρη στο τραγούδι.

To 2014 επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο cd της EBU με τίτλο “Tune in Jazz” που κυκλοφορεί διεθνώς.

O Andre Maia ήρθε από την Πορτογαλία στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια. Ηθοποιός και τραγουδιστής, μετέφερε στο ελληνικό κοινό το συναίσθημα και την αλήθεια των φάδο. Ο ίδιος είχε αγαπήσει την Ελλάδα πολύ πριν μετακομίσει στην Αθήνα, διαβάζοντας βιβλία για την ελληνική γλυπτική και αρχιτεκτονική. Κατά σύμπτωση ο πρώτος του ρόλος στον κινηματογράφο ήταν δίπλα στην Ειρήνη Παππά, ενώ είχε την τύχη να συναντήσει τον Μάνο Χατζηδάκι. Έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κοινό στη χώρα μας, που τον ακολουθεί παντού.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015
Altribe
“Out of the BLUES”

Οι ALTRIBE σε μια OUT OF THE BLUES οπτικοακουστική παράσταση, με βάση το blues αλλά και έξω από αυτό. Η Fiona Lambrides στη φωνή και την ακουστική κιθάρα. Μια φωνή που παραπέμπει στις παλιές, ζεστές, γεμάτες, δωρικές μαύρες φωνές των blues. Ο Απόστολος Καρατζάς στην ηλεκτρική κιθάρα, ένας κιθαρίστας της νέας γενιάς, με προσωπικό ύφος και ήχο που αναδεικνύει τις ροκ-ψυχεδελικές πλευρές του συγκροτήματος. Ο Δημήτρης Μπίλλιας στο ηλεκτρικό μπάσο. Συνδυάζει με ιδιαίτερη άνεση την μελωδικότητα με το groove. Στα τύμπανα και κρουστά ο Albert Panagiotopoulos, ένας ντράμερ που εκφράζει απόλυτα, την εμπειρία της τεχνικής, την εκρηκτικότητα αλλά και αισθητική απλότητα που χαρακτηρίζει τους ALTRIBE.

Έχουν λάβει άδεια επανεκτέλεσης από την εταιρεία των Rolling Stones, για την επιτυχημένη προσαρμογή στο τραγούδι Gimme Shelter. Έχουν τιμηθεί με platinum awards από εταιρείες A&R της Αμερικής (uPlaya, Taxi), βρέθηκαν στην Νο1 θέση στο top10 (Οκτώβριος 2013) της διεθνούς πλατφόρμας συγκροτημάτων ReverbΝation, ενώ το βρετανικό περιοδικό Stencil Magazine έχει κάνει εκτενή παρουσίαση του group.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου
George Kontrafouris piano trio

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της jazz της χώρας μας, σε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για piano trio, μαζί με τον Αλέξη Δελή στο μπάσο και τον Γιάννη Παπαδούλη στα τύμπανα.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Σε ηλικία 16 χρονών στράφηκε προς την τζαζ που τον εμπνέει και του χαρίζει συνεχή επιτυχία. Ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος "Page One" και ενεργό μέλος του "EXIT" και του "Houston Pearson Quartet" έχει συνεργαστεί σε πολλές ηχογραφήσεις με κορυφαίους διεθνείς μουσικούς Arild Andersen, Carey Bell, Bob Brozman, Carla Cook, Keith Copeland, Wayne Dockery, Stepko Gut, Marc McDonald, Markus Stockhausen, Louisiana Red, Andy Shepard κ.α., ενώ έχει ηχογρραφήσει τρία προσωπικά CD. Εργάστηκε ως καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Athenaeum και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, ενώ έχει δώσει σεμινάρια στην Ελλάδα, στη Φινλανδία, στην Εσθονία και στην Ινδονησία.

Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2015
Fenia Christou Quartet

"Μία  μουσική παράσταση αφιερωμένη στα πάθη του ανθρώπου,στις ακραίες του εκφράσεις,στον έρωτα... Ολοκληρωμένες συνθέσεις της ίδιας της δημιουργού πρωταγωνιστούν καθώς και ιδιαίτερες διασκευές από την wolrd και την ελληνική σκηνή, ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα μέσα σε μία θύελλα φωνητικών αυτοσχεδιασμών. Η Φένια Χρήστου σε συνεργασία με τρεις εξαιρετικές μουσικές προσωπικότητες πειραματίζεται, προσαρμόζοντας στον προσωπικό της ήχο μία ποικιλία από εποχές και μουσικές ατμόσφαιρες  με αναφορές στην κλασική δυτική κουλτούρα  και τον αυτοσχεδιασμό… Ιδιαίτερα guest εκπλήσσουν την βραδιά.

Φένια Χρήστου: πιάνο – τραγούδι
Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος: πλήκτρα/πιάνο/ακορντεόν
Χάρης Κωνσταντόπουλος: Κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλάουτο
Σταύρος Παργινός: Tσέλο

Η Φένια Χρήστου είναι μουσικός, τραγουδίστρια, συνθέτης και δημιουργός. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Με υποτροφία του Ωδείου Αθηνών σπουδάζει στην τάξη της φυγής (fugue) δίπλα στον διακεκριμένο συνθέτη Νίκο Ξανθούλη ενώ παράλληλα μελετά κλασσικό τραγούδι κοντά στον καταξιωμένο βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου.

Μία σημαντική στιγμή στην καριέρα της είναι το Α' Βραβείο σύνθεσης τραγουδιού 2014 που έλαβε χώρα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με το έργο "Μοίρα μου και πεπρωμένο" σε στίχους/μουσική/ενορχήστρωση και ερμηνεία της ίδιας. Την κριτική επιτροπή διετέλεσαν διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών με επικεφαλής τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το ίδιο διάστημα κυκλοφορεί από την δισκογραφική ΧΑΡΤΗΣ το πρώτο cd-single της, που περιέχει δύο τραγούδια και φέρει τον τίτλο ''Σήμερα φεύγεις".

Παράλληλα, δραστηριοποιείται ως ενορχηστρωτής, συνθέτης θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών καθώς και ως εκπαιδευτικός της μουσικής.

Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015
Yannis Kassetas trio
presents “The music of Sonny Rollins”

Ο γνωστός σαξοφωνίστας παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα αφιέρωμα στον θρύλο της τζαζ Sonny Rollins. Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη των 50's που με την βοήθεια των βιρτουόζων μουσικών Περικλή Τριβόλη στο κοντραμπάσο και Δημήτρη Κλώνη στα ντραμς θα μαγέψει όλους τους λάτρεις αυτής της εμπνευσμένης περιόδου της μουσικής.

Ο Γιάννης Κασέτας θεωρείται ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους συνθέτες και σαξοφωνίστες στην Ελλαδα. Ήταν παμψηφεί νικητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού για το Πανευρωπαϊκό Φεστιβαλ Τζαζ 2009. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Berklee College of Music [Boston U.S.A.] και έχει συνεργαστεί με μουσικούς της παγκόσμιας τζαζ σκηνής. Παράλληλα, είναι ο νεότερος μουσικός στην ελληνική τζαζ σκηνή που έχει στο ενεργητικό του τρεις προσωπικούς δίσκους.

Συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες: Γιώργος Κοντραφούρης, Δημήτρης Βασιλάκης, Γιώργος Φακανάς, Αλέκα Κανελλίδου, Απούριμακ κ.α. Συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες: Clarence Penn, Miles Griffith, Ulysses Owens, Jason Yarde κ.ά.

Συνεργασίες ως συνθέτης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (σύνθεση για το project 'Η δημιουργία του Σύμπαντος'), ενορχήστρωση για την Ελληνοαμερικανική ταινία 'A sea apart'.

Ο Γιάννης Κασέτας έχει εμφανιστεί στα περισσότερα τζαζ φεστιβάλ και κλαμπ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο τέταρτος δίσκος του έχει ηχογραφηθεί στη Νέα Υόρκη με μερικούς από τους καλύτερους νέους μουσικούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Τatum Greenblatt, Ullysses Owens,Adam Birbaum,Miles Griffith κ.α.)