Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, Σοπράνο, συνθέτις και πιανίστα στο χώρο της Avant garde σκηνής, γνωστή για τις τολμηρές ερμηνείες και συνθέσεις της στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, παρουσιάζει μετά το “Strange Fruit” την νέα της συναυλία με τον τίτλο “KALT” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Νοεμβρίου 2015.

Ο τίτλος της συναυλίας είναι και ομώνυμος του εβραιογερμανικού τραγουδιού Yiddish “KALT”. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τον βίαιο αποχωρισμό ενός ζευγαριού στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η συναυλία αυτή θα είναι το απόγειο των πιο τολμηρών και ακραίων φωνητικών αυτοσχεδιασμών της Μαρίκας Κλαμπατσέα. Μέσα από τη γνώριμη χροιά της σοπράνο δραματικής κολορατούρα φωνής της και ιδιαίτερης ερμηνείας της, θα τραγουδήσει άριες σαν το “E lucevan le Stelle” από την “Tosca” του Giacomo Puccini με οδηγό την φωνή και χροιά του Luciano Pavarotti, το “Cold Song” του Henry Purcell “What a Power Art though” από την Όπερα «Βασιλιάς Αρθούρος», το αγαπημένο “Suicido” από την ”Όπερα “Gioconda” του συνθέτη Amilcare Ponchielli που τραγούδησε η Μαρία Κάλλας και που η μουσικός θα αυτοσχεδιάσει. Θα ερμηνεύσει επίσης τραγούδια του Μεσοπολέμου, όπως το Lily Marlene και ακόμη Spirituals, Gospel, Rock blues, μπαλάντες αλλά και έργα της. Στο “KALT” η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα τραγουδήσει αποσπάσματα από το συνθετικό της έργο, μαύρο μιούζικαλ «Η Χιονάτη και οι Εφτά Ουλές». Το έργο αυτό γράφτηκε για την πρώτη έκδοση (1634)του συγγραφέα Giambattista Basile του γνωστού παραμυθιού η «Χιονάτη και οι επτά νάνοι» – των αδελφών Grimm (1812)-που παρουσίασε η Μαρίκα Κλαμπατσέα στην Αγγλία. Το συνθετικό έργο αυτό που είχε την υποστήριξη του Arts Council, σφραγίζει, ανάμεσα και σε άλλα έργα της, την ιδιόμορφη πορεία της στην πρωτοποριακή μουσική και τη σύγχρονη ερμηνεία της μέχρι σήμερα. Στο “KALT” θέμα είναι ο Σπαραγμός και η Ερμηνεία. Ένας κύκλος τραγουδιών, όπως αυτά της Ζωής, του Έρωτα και του Θανάτου, - το “Cold Song” του Henry Purcell , ή «Ο Γάτος» σε στίχους του ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Κώνστα από το έργο του «Τσερνομπίλ». Στο “KALT” θα ακουστούν τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από τις αγαπημένες φωνές της μουσικού, σαν αυτές της Maria Callas, Edith Piaf, Billie Holiday, Janis Joplin, Klaus Nomi, Elvis, Judy Garland, και μελωδίες σαν τις λυρικές «Γυμνοπαιδίες» του Eric Satie. H συναυλία ολοκληρώνεται με απαγορευμένα τραγούδια που γράφτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συγκεντρώθηκαν από μουσικούς μελετητές Το “KALT” πέρα από το ξεκάθαρο μήνυμα της διαφορετικότητας που φαίνεται κι από την επιλογή των έργων διαφορετικού μουσικού ύφους και περιεχομένου, είναι πάνω απ όλα μια καταγγελία απέναντι στην κοινωνική καταπίεση και εξαθλίωση που οδήγησαν στις αμέτρητες αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η συναυλία αφιερώνεται στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Κώνστα.

Θα ακουστούν έργα των Giuseppe Verdi, George Bizet, Giacomo Puccini, Αmilcar Ponchielli, Henry Purcell, Claudio Monteverdi, Cole Porter, Big Brother, Nino Rota, George Gershwin, Eric Satie, Kurt Weill, Νorbert Schultze, David Beigelman, Marek Kulisiewicz, Γιώργου Κώνστα, Μαρίκας Κλαμπατσέα.

Συντελεστές συναυλίας

Μαρίκα Κλαμπατσέα: φωνή, πιάνο
Κώστας Παπαδόπουλος: πιάνο
Παναγιώτης Τσάγκας: κιθάρα
Νίκος Παπαναγιώτου: κρουστά
Νίκος Μπούρας: μπάσο
Νίκος Βεργίτσης: σκηνοθεσία

Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη, Αρτίνα Γκέτση
Διοργάνωση: Ankh ΜΟΥΣΙΚΗ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ