Με αφορμή την χθεσινοβραδινή απονομή των 88ων βραβείων Oscar, και την υπέροχη ομιλία του Leonadro DiCaprio, σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να θυμηθούμε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ομιλίες στα χρονικά του θεσμού. Άλλες έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μας επειδή ήταν αστείες, άλλες γιατί ήταν συγκινητικές, και ορισμένες από αυτές, επειδή είχαν κάτι περισσότερο να πουν.

1972 και ο Charlie Chaplin τιμάται από την Ακαδημία, για πρώτη και τελευταία φορά, με Oscar για το σύνολο της καριέρας του. Πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να πούμε για τον -ίσως- σπουδαιότερο κωμικό όλων των εποχών, αλλά θα κρατήσω μία φράση του και μόνο. "More than machinery we need humanity", και πόσο αληθινό είναι μέχρι και σήμερα.



1973 και ο Marlon Brandon κερδίζει το Oscar Α' Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο "The Godfather". Ένα Oscar που ο ίδιος αρνήθηκε να δεχτεί εξαιτίας του τρόπου που αντιμετωπίζονταν οι Ινδιάνοι από την κινηματογραφική βιομηχανία. Στη θέση του, λοιπόν, έστειλε την Sacheen Littlefeather, εκπρόσωπο της φυλής των Απάτσι, τα λίγα λόγια της οποίας θα θυμόμαστε όσα χρόνια κι αν περάσουν.



1994 και ο Tom Hanks κερδίζει το Oscar Α' Αντρικού Ρόλου για τον ρόλο του οροθετικού ομοφυλόφυλου στην ταινία "Philadelphia", με μια ομιλία συγκινητική και ουσιαστική για την οποία δεν θα ήθελα να πω πολλά, πέραν του ότι όλοι μας θα έπρεπε να την ακούσουμε, να της δώσουμε βάση και να μάθουμε να σεβόμαστε τις ζωές των άλλων.



1997 και ο Cuba Gooding Jr. κερδίζει το Oscar Β' Αντρικού Ρόλου για την συμμετοχή του στην ταινία "Jerry Maguire". Το βίντεο μιλάει από μόνο του, με τη χαρά, την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του να μην κρύβονται, ακόμα και όταν οι υπεύθυνοι της τελετής δίνουν το δικό τους σήμα πως ο χρόνος του τελείωσε.



1998 και ο λατρεμένος Robin Williams κερδίζει το Oscar Β' Αντρικού Ρόλου για το "Good Will Hunting", ένας ρόλος πίσω από τον οποίο κρύβονταν πολύ περισσότερα από μία εξαιρετική ερμηνεία. Ήταν ένας ρόλος ζωής, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος που δεν δίσταζε να παραδεχτεί τις αδυναμίες του, και που κατάφερε να δώσει μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία, ξεπερνώντας μία από τις πολλές, δύσκολες περιόδους της ζωής του. Μας λείπει... πολύ...



2002 και η Halle Berry κερδίζει το Oscar Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία "Monster's Ball", και δεν μπορεί να το πιστέψει. Απίστευτα συγκινημένη, και μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, μας χάρισε μία από τις πιο συγκινητικές και αληθινές ομιλίες στα χρονικά του θεσμού.



2014 και δύο είναι πολύ συγκινητικές στιγμές της βραδιές, ή τουλάχιστον, οι πιο συγκινητές. Εκείνες που παραλαμβάνουν το Oscar Β' Γυναικείου και Αντρικού Ρόλου αντίστοιχα, η Lupita Nyong'o για το "12 Years Slave" και ο Jared Leto για το "Dallas Buyers Club". Δύο ομιλίες που μιλάνε για αγάπη, για σεβασμό, για ανθρωπιά...





2015 και ο Graham Moore κερδίζει το Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το "The Imitation Game", αποκαλύπτοντας μέσα σε όλα τα άλλα πως είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει όταν ήταν 16 ετών, τονίζοντας στο κοινό πως αυτό που πρέπει να κάνουμε, τελικά, είναι το να "παραμείνουμε περίεργοι", να "παραμείνουμε διαφορετικοί". Την ίδια χρονιά η Patricia Arquette κερδίζει το Oscar Β' Γυναικείου Ρόλου για το "Boyhood", στέλνοντας το δικό της ηχηρό μήνυμα σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών.





2016 και -επιτέλους- ήρθε η στιγμή για τον Leonardo DiCaprio να κρατήσει στα χέρια του το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι Α' Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο "The Revenant". Μην λέμε ό,τι θέλουμε... του άξιζε! Όπως και να 'χει, η ομιλία του Leo ήταν μοναδική και δυναμική, μιλώντας για ένα θέμα που όχι μόνο αφορά τον ίδιο, εξαιτίας της ακτιβιστικής του δράσης, αλλά που θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους.


Άντε... να 'μαστε καλά, να επιστρέψουμε του χρόνου για να συζητήσουμε για ακόμα περισσότερα σε σχέση με τα Oscars, με την ελπίδα ότι το 2016 θα μας προσφέρει αξιόλογες ταινίες.