Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας φαινομενικά ευτυχισμένος γάμος. Ένας όμορφος γιος. Ένα ζεστό σπιτικό. Κι όμως, η Έμιλι Κόουλμαν ξυπνάει ένα πρωί και τα παρατάει όλα –δραπετεύοντας από την ίδια της τη ζωή.
Τι την ώθησε σε αυτό; Πώς θα επιβιώσει; Θα καταφέρει ποτέ, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει, να αποχαιρετήσει οριστικά το παρελθόν της;

Προσωπική άποψη:
Παίρνοντας στα χέρια μου το "Φεύγω" της Tina Seskis, και διαβάζοντας την περίληψή του, σκέφτηκα ευθύς αμέσως πως είχα να κάνω με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, αν και κάτι μου θύμιζε. Ξεκινώντας την ανάγνωση, συνειδητοποίησα πως σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα, το αξιολογήσει για λογαριασμό ενός εκδοτικού οίκου, με το κείμενο να μην μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ωστόσο, θεώρησα σωστό να του δώσω μία ακόμα ευκαιρία, εφόσον κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, έστω και αν η πρώτη του ανάγνωση δεν είχε αποδειχτεί ευχάριστη εμπειρία. Ξαναδιαβάζοντάς το, λοιπόν, θυμήθηκα όλους εκείνους τους λόγους που με είχαν κάνει να μην αγαπήσω το βιβλίο αυτό, αλλά με μια πιο ώριμη και ψύχραιμη, πλέον, ματιά, να αναθεωρήσω ορισμένα πράγματα.

Η Έμιλι είναι μια γυναίκα που μοιάζει να έχει τα πάντα. Έναν ευτυχισμένο γάμο, έναν υπέροχο σύζυγο, έναν αξιολάτρευτο γιο, ενώ περιμένει δεύτερο παιδί. Με άλλα λόγια, έχει μια ήρεμη και αρμονική, πλήρη ζωή, που πολύ θα ζήλευαν. Ξημερώνει, όμως, η μέρα εκείνη που η Έμιλι εγκαταλείπει τα πάντα. Τον άντρα και το παιδί της, το σπίτι και τη ζωή της. Ποιος είναι ο λόγος; Μήπως κατέρρευσε συναισθηματικά; Μήπως οφείλεται σε κάτι που έχει να κάνει με την δίδυμη αδερφή της, την Καρολάιν, με την οποία ποτέ δεν είχαν καλές σχέσεις. Μήπως έχει κάποιο σκοτεινό μυστικό που αφορά το παρελθόν της; Και το σημαντικότερο, θα μπορέσει η Έμιλι να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωή της;

Η κεντρική ιδέα, είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Από άποψη θεματολογίας και μόνο, είναι σίγουρα ένα βιβλίο που προσελκύει την προσοχή και τραβά το ενδιαφέρον σου. Ακόμα και κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, και παρά τα προβλήματα του βιβλίου, θες να διαβάσεις παρακάτω για να μάθεις τι θα γίνει. Η αφήγηση έχει έντονο, γρήγορο ρυθμό, οι εξελίξεις είναι συνεχείς, τα γεγονότα τρέχουν, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης να βρίσκεται σε μια μόνιμη εγρήγορση, παρά τις όποιες προσωπικές του ενστάσεις, που αναπόφευκτα θα υπάρχουν. Αυτό από μόνο του, είναι το μεγαλύτερο ατού του βιβλίου, αφού ακόμα και τις στιγμές που σε ενοχλεί, είναι τόσο εθιστικό που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου.

Βέβαια, και αυτό έχει να κάνει με μένα, υπάρχουν πολλά στοιχεία της ιστορίας, και κυρίως στον χαρακτήρα της Έμιλι, τα οποία με ενόχλησαν, ως γυναίκα, ως σύζυγο και κυρίως, ως μητέρα. Θεωρώ πως το μυστικό που βρίσκεται θαμμένο στο παρελθόν της δεν είναι τόσο τραγικό όσο η ίδια το παρουσιάζει, και πως θα μπορούσε είτε να το έχει διαχειριστεί διαφορετικά, είτε η συγγραφέας να την τοποθετήσει μέσα σε μια πολύ πιο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση. Ωστόσο, οφείλω να αναγνωρίσω πως το ισχύον σενάριο δεν είχε περάσει από το μυαλό μου, ίσως γιατί οι αναγνώστες συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε ό,τι πιο ακραίο χωράει ο ανθρώπινος νους ενώ θα έπρεπε να λειτουργούμε με πιο απλό συλλογισμό.

Για να μην παρεξηγηθώ, το "Φεύγω" δεν είναι ένα κακό βιβλίο. Αντίθετα, είναι ένα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, απλά θεωρώ πως δεν δουλεύτηκε όσο θα έπρεπε ή και όσο θα μπορούσε, προκειμένου να μας προσφέρει μια καθηλωτική αφήγηση που θα οδηγούσε σε ένα συγκλονιστικό φινάλε, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε πως αυτό που δίνεται, εκτός από ξεκάθαρο, είναι και ειλικρινές. Θα ήθελα η σχέση ανάμεσα στις δύο αδερφές να έχει αναπτυχθεί λίγο περισσότερο, ενώ η όλη ιστορία θα μπορούσε να έχει ακόμα πιο έντονο το άρωμα του μυστηρίου, οδηγώντας μας στο να προβληματιστούμε και όχι απλά στο να διαβάσουμε μια ιστορία που ρέει σαν νερό, ενώ διακατέχεται από πάθος -ή και πάθη- και ένταση. Παρ' όλα ταύτα, ως ανάγνωσμα, είναι ευχάριστο, έστω κι αν δεν αλλάξει την κοσμοθεωρία σας.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tina Seskis
Μεταφραστής: Χατχούτ Ρένα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Σελίδες: 384
ISBN: 978-960-461-687-9