"Greek θέραπι" της Θάλειας Κουνούνη

Μια μισοπαντρεμένη, μια ανύπαντρη εγκυμονούσα, ένας άντρας σε διάσταση, μια ώριμη γεροντοκόρη, μια νεαρή γεροντοκόρη, ένας ερωτομαλθακός κι ένας ομοφυλόφιλος που είναι παντρεμένος με άντρα και που έχουν μαζί ένα παιδί.
Δε θα τους παρομοίαζε κανείς και με τα εφτά θαύματα του κόσμου!
Εντάξει! Ούτε όμως και με τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα. Σχεδόν!
Γιατί… κάποιες μικρές αμαρτιούλες οι εθελοντές της εφτάδας τις κάνουν!
Εθελοντές; Α, ναι!
Εντελώς απρόσμενα και απροετοίμαστα, αυτοί οι εφτά Έλληνες ενώνουν τις… δυνάμεις τους και συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Κι όλα ξεκινούν με έναν γάμο.
Πιο συγκεκριμένα, δύο δευτερόλεπτα πριν από το Αμήν! Ένα σημαδιακό γεγονός αναγκάζει την εφτάδα να συναναστραφεί και να εμπλακεί σε μια δακρύβρεχτη περιπέτεια.
Τα μέρη στα οποία οι εθελοντές έχουν τις συναντήσεις τους ποικίλλουν. Μπορεί να είναι το νεκροτομείο Αθηνών, το αεροδρόμιο, ένα δικαστήριο του… Λος Άντζελες, ακόμη και η Καρδίτσα. Α! Πολλές φορές οι εθελοντές καταλήγουν και σε μια αίθουσα που χρησιμοποιείται για συνεδρίες «Group Therapy».
Το ότι θα κλάψετε μαζί τους είναι σίγουρο.
Αν όμως είναι από τρανταχτό γέλιο, μη νιώσετε ενοχές… σε καμία περίπτωση δε θα φταίτε εσείς!

"Δύο άλλοι κόσμοι" των Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου

Ο Διονύσης, ένας ισχυρός χρηματιστής στη Νέα Υόρκη, και ο Πέτρος, επιχειρηματίας στην Ελλάδα, μπαίνουν στο σκοτεινό μονοπάτι του ανταγωνισμού και της ζήλιας, με αφορμή ένα στοίχημα. Ρίχνονται σε μια μονομαχία χωρίς όρια, που καθορίζει τη ζωή τους. Ποιος θα γίνει πιο πετυχημένος και δυνατός; Δεν τους σταματά τίποτα μπρος στον στόχο. Στο πέρασμά τους αφήνουν θύματα...
Η Άνδρια και η Νάντια μένουν στο περιθώριο. Ανώφελα τους αγαπούν, τους ποθούν, τους μισούν και τα δίνουν όλα…
Από την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη, τις βουνοκορφές της Πελοποννήσου και τα γαλανά ακρογιάλια, τα αισθήματα συγκλονίζουν. Μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά φουντώνει την αντιπαράθεση, με αποκορύφωμα μια σκληρή δικαστική διαμάχη, όπου το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το FBI κυριαρχούν. Παράλληλα, η Μαφία στα πλοκάμια της σφίγγει τα παιδιά τους. Είναι νέοι, ερωτευμένοι και μέσα από περιπέτειες τελικά βγαίνουν αδιάφθοροι.
Η δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου τούς οδηγεί στην Πελοπόννησο. Φτάνουν στη Μονεμβασιά, όπου σε ένα βενετσιάνικο κάστρο ανακαλύπτουν μια ιστορία όμοια με αυτήν του Διονύση και του Πέτρου, στην Αναγέννηση. Οι ήρωες είναι γοητευτικοί, ακαταμάχητοι και ευάλωτοι. Η αγάπη, ο φθόνος και ο ανταγωνισμός οδηγούν τις καταστάσεις στα άκρα.
Ταξιδεύουμε μαζί τους, μέχρι το φως να νικήσει το σκοτάδι και να φανεί το ουράνιο τόξο…

"Ο χρόνος μετρά ανάποδα" της Νεφέλης Καζάκη

...Όχι, δε λέω πως υπάρχουν πνεύματα. Δεν υπάρχουν φαντάσματα, δεν υπάρχει κόλαση ούτε και παράδεισος. Όταν πεθαίνουμε γινόμαστε χώμα και λίπασμα γι’ αυτούς που είναι να ’ρθουν. Και η ζωή μας... η ζωή μας γίνεται παρακαταθήκη και, αν το κληροδότημά μας ήταν καλό, κρίνεται από τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά μας...
Μια ιστορία που εκτυλίσσεται εκεί όπου μπερδεύονται πραγματικότητα και ψευδαισθήσεις, λογική και παράλογο, δίκαιο και άδικο, ηθικό και ανήθικο, ελπίδα και αυταπάτες. Μια ιστορία που δε θα μπορούσε να έχει παρά μόνο ένα τέλος.
Και ποια είμαι εγώ που σας μιλάω; Μια από εσάς. Κι αν ξέρω κάτι παραπάνω, αυτό είναι η ζωή που έζησα. Τους αγάπησα τους ανθρώπους με όλη μου την καρδιά, όμως δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω για το καλό τους. Δεν ήξερα και έκανα λάθη, μεγάλα λάθη και σοβαρά. Το σοβαρότερο απ’ όλα είναι που άργησα. Άργησα και να αγαπήσω και να μιλήσω και να πω και να κάνω.

"Ωκεανοί χρόνου" του Σταύρου Μουντουφάρη

Ήταν πρίγκιπας του θανάτου και του μίσους. Γνωστός στους ανθρώπους ως Βλαντ. Ένας από τους Παλαιούς, μαζί με τα αδέρφια του, μαζί με την Κόμισσα Χέλγκα. Κρατούσαν στα χέρια τους τη μοίρα ενός ολόκληρου κόσμου και της αιματοβαμμένης ιστορίας του.
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με μια δολοφονία στο Σαράγιεβο.
Ο Δεύτερος ήταν απλώς το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών του Πρώτου, με σημείο αναφοράς το κραχ του 1929.
Ο Τρίτος ξέσπασε με τη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη συντριβή της Ευρώπης, που τρώει τις ίδιες της τις σάρκες.
Και ο Τέταρτος θα γινόταν με ιερά σύμβολα και ξόρκια.
Ο χάρτης του μίσους ξεδιπλώθηκε, κιτρινισμένος από τον πανδαμάτορα.
Οι Αιώνιοι ξύπνησαν από τον ύπνο τους γυμνώνοντας τα πανάρχαια κοφτερά δόντια τους και οι Εννέα έβαλαν μπρος τα γρανάζια της μοίρας σε αυτό το σύμπαν και στα άλλα, που θρηνούσαν καθώς έκλεινε η αυλαία της ανθρωπότητας.
Το πρώτο μέρος μιας αλληγορικής τριλογίας τρόμου και φαντασίας.

"Ακύμαντοι" του Νίκου Σκορίνη

Ένα πολιτικό μυθιστόρημα με δυναμική, περιπετειώδη πλοκή. Οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων αναπλάθουν μια τοιχογραφία της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας.
Η ιστορία αμέσως μετά τον πόλεμο έως και τις ημέρες μας.
Οι ήρωές του, νεολαίοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, όλοι αντιπροσωπευτικοί χαρακτήρες του σύγχρονου Έλληνα, και η ταυτότητα της εποχής που τους διαμόρφωσε.
Ζουν μέσα σε έναν κόσμο που αποθεώνει τον μικροαστισμό και την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού.
Ζουν σ’ ένα μοντέλο ανάπτυξης που «έδινε φαΐ στο παρόν, υποθήκευε το μέλλον». Προσπαθούν, κάνουν λάθη, πέφτουν θύματα στις σειρήνες του ατομικισμού, ανακαλύπτουν τις κρυμμένες αλήθειες.
Κάποιοι λίγοι, δεμένοι με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας, αγωνίζονται, αναζητούν νέους προσανατολισμούς και συνεχίζουν, μέσα από την πίστη στις αξίες της αγάπης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, να ψάχνουν το πέρασμα σ’ έναν καλύτερο κόσμο.
«…Στα βουνά, κάποτε, στα παιδικά του χρόνια, ζούσαν υπέροχοι λύκοι. Τότε! Τώρα, οι σπόροι της Monsanto, μεταλλαγμένοι και παμπόνηροι, τους εγκατέστησαν στις μεγαλουπόλεις, τους άλλαξαν μορφή, αλλά άφησαν μέσα τους το θηρίο. Στη νεοφιλελεύθερη αγορά του κόσμου, η παρτίδα έχει πάντα μαύρο χρώμα. Στις ατέλειωτες πεζοπόρες ροές των μυρίων, όραμα και ελπίδα σβήνουν στα φράγματα απανθρωπιάς του εγώ».

"Η κόρη των Καλαβρύτων" του Θανάση Φροντιστή

H Kόρη των Kαλαβρύτων, ακολουθώντας τα χνάρια της αρχαίας τραγωδίας ως σύνθεση και ως πλοκή, σκοπό έχει να αναδείξει και στη σκηνή την έκφραση της ακραίας βαρβαρότητας, της σκληρότητας και της απανθρωπιάς των Γερμανικών στρατευμάτων Kατοχής στα Kαλάβρυτα, στις 13/12/1943.
Aλλά, επίσης, και πτυχές της ανθρώπινης φύσης και συναισθήματα, που ταυτοποιούνται στα πρόσωπα της τραγωδίας.
«Στη ράχη του Kαπή, όπου είχαν οδηγήσει όλον τον ανδρικό πληθυσμό πάνω από 12, ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος λοχαγός B. Aκαμπχούμπερ, σε ερώτηση του Kαθηγητή K. Aθανασιάδη “τι θα μας κάνετε;”, έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής, ότι δεν θα εκτελεστεί ο πληθυσμός. Λίγα λεπτά αργότερα, διέταξε “πυρ”...»
TO ΣΠITI TΩN HPΩΩN MAΣ,
έκδ. ΔMKO, 2006
«O Mπέρτολντ Mπρεχτ, όταν είδε τον κόσμο στις πλατείες των πόλεων να πανηγυρίζουν για το τέλος του B’ Παγκόσμιου Πόλεμου, διακήρυξε: “Μην χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό”».
ΠNEYMATIKH ZΩH, Tεύχος 220

"Προφητεία" της Andrea Cremer

Αξίζει η αληθινή αγάπη την υπέρτατη θυσία;
Η Κάλα ανέκαθεν καλωσόριζε τον πόλεμο.
Τώρα όμως που η τελική μάχη αφορά την ίδια, διακυβεύονται πολύ περισσότερα. Πρέπει να σώσει τον Ρεν, έστω κι αν αυτό προκαλεί την οργή του Σέι. Πρέπει να κρατήσει τον Άνσελ, τον αδερφό της, ασφαλή, ακόμη κι αν έχει στιγματιστεί ως προδότης.
Είναι επίσης απαραίτητο να αποδείξει ότι αξίζει να είναι η άλφα της αγέλης της, γι’ αυτό αντιμετωπίζει αδιανόητα τρομερές καταστάσεις και ξεφορτώνεται μια για πάντα τον κόσμο της μαγείας των Φυλάκων. Στο τέλος πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει όταν τελειώσει ο πόλεμος, αν βέβαια κατορθώσει να βγει ζωντανή.