Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας παλιός θρύλος θέλει τις γυναίκες να είναι θάλασσες...
Χίος, 1979. Η Θάλεια Μελισσινού, ένα φτωχό κορίτσι, θα φέρει σε λίγους μήνες στον κόσμο τον νόθο καρπό του έρωτά της με τον γνωστό στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας Ορέστη Αγοριανό. Εκείνος δε θα το μάθει ποτέ.
Εκείνη θα μεγαλώσει το παιδί με στερήσεις και αγώνα, έχοντας όμως έναν φύλακα-άγγελο στο πλευρό της.
Νίσυρος, 2012. Ο Ποσειδώνας Μελισσινός, πετυχημένος αρχιτέκτονας, θα γνωρίσει την Αφροδίτη, μια γυναίκα που συνδέεται καταλυτικά με το παρελθόν του.
Σύρος, 2013. Ο εισαγγελέας Αργύρης Θέμελης, ερωτευμένος με την Κατερίνα, μια παντρεμένη αλλά κακοποιημένη γυναίκα, θα αναλάβει να ρίξει φως σ’ ένα διπλό έγκλημα που έγινε στη Νίσυρο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο…
Τρία νησιά, τρεις γυναίκες, τρία καλά κρυμμένα μυστικά… του έρωτα, του μίσους και της μοίρας…
Ένα μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές, που εξελίσσεται ανάμεσα στο άρωμα μαστίχας της Μυροβόλου Χίου της δεκαετίας του εβδομήντα, στον πελαγίσιο αέρα της Νισύρου μιας ολόκληρης τεσσαρακονταετίας και στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Άνω Σύρας του σήμερα.

Προσωπική άποψη:
"Γυναίκες θάλασσες"... Ένας τίτλος σχεδόν ταξιδιάρικος, νοσταλγικός, που γεννά μέσα σου εικόνες, συναισθήματα, με έναν τρόπο ιδιαίτερο και παράξενο που δεν μπορείς να ερμηνεύσεις. Ένας τίτλος μυστηριώδης, όπως μυστηριώδης είναι και η γυναικεία φύση -πολύ περισσότερο δε, η γυναικεία δύναμη που κρύβεται βαθιά μεσ' την ψυχή-, όπως μυστηριώδης είναι η θάλασσα. Η θάλασσα, που χωρίζει πόλεις και ανθρώπους και που όμως, την ίδια στιγμή, με έναν μοναδικό τρόπο τούς δένει και τους φέρνει πιο κοντά. Η θάλασσα, που στα κρυφά της βάθη προστατεύει φυλαγμένα μυστικά κι εξομολογήσεις που τις πήρε μαζί του το κύμα για να τις ταξιδέψει. Όλα αυτά σκεφτόμουν παίρνοντας στα χέρια μου το βιβλίο της Σίσσυς Θεοφανοπούλου, και η πεποίθησή μου πως θα διαβάσω κάτι πολύ δυνατό, βγήκε αληθινή.

Η Θάλεια μένει έγκυος από τον Ορέστη Αγοριανό, γνωστό κοσμικό της Αθήνας με τον οποίο διατηρεί κρυφά σχέση, και διαφεύγει από τη Χίο στη Νίσυρο προκειμένου να φέρει στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους. Λανθασμένες εκτιμήσεις, και ακόμα πιο λανθασμένες αποφάσεις, θα την κρατήσουν μακριά από τον μοναδικό άντρα που αγάπησε ποτέ της, που θα της ανοίξουν, όμως, δρόμο προς μια λαμπρή καριέρα ως γλύπτρια. Όμως το παρελθόν δεν την έχει ξεχάσει και χρόνια αργότερα, όταν εκείνη επιστρέφει στον τόπο της, ζητάει να ξεχρεωθεί. Η Αφροδίτη ξυπνάει από τον προσωπικό της λήθαργο και διαπιστώνει πως ο γάμος της έχει καταρρεύσει, και προκειμένου να μην καταρρεύσει και η ίδια, παίρνει μετάθεση στην ακριτική Νίσυρο, το μέρος όπου και θα γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, έστω κι αν αυτός θα την οδηγήσει σε μέρη που ποτέ δεν περίμενε. Τέλος, η Κατερίνα, μια γυναίκα που αναγκάζεται να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπά, και που δέχεται τη βία του σιωπηλά. Μέχρι τη στιγμή, τουλάχιστον, που θα βρεθεί στο νοσοκομείο και όλος ο κόσμος θα φωτίσει ξαφνικά, καλώντας την να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Χίος, 1979. Νίσυρος, 2012. Σύρος, 2013. Τρία νησιά, τρεις διαφορετικές χρονολογίες. Ένα ταξίδι στο χρόνο το οποίο, στην πραγματικότητα, αναφέρεται σε πολύ περισσότερες εποχές, τοποθετώντας τα γεγονότα έτσι ώστε στο πέρασμα του χρόνου να οδηγούν τον αναγνώστη στο να πορευτεί μαζί τους, να γνωρίσει, να ανακαλύψει, να συνδέσει όλα τα στοιχεία εκείνα που με περίτεχνο τρόπο η συγγραφέας σκορπάει κατά την πορεία της αφήγησής της, προσκαλώντας μας να χτίσουμε λιθαράκι-λιθαράκι, το ψηφιδωτό εκείνο που μέσα τους κρύβει τις αλήθειες της ίδιας της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα ταξίδι σε τόπους ποτισμένους με νότες Ιστορίας, ζωγραφισμένους με τα χρώματα των καιρών που πέρασαν και πήραν μαζί τους χαρές και λύπες, για να τις αφήσουν να ξαποστάσουν κάπου στην πορεία, αφήνοντας το δικό τους σημάδι στον καμβά της ζωής, νοτισμένος όπως είναι από δάκρυα αλμυρά όπως οι σταγόνες της θάλασσας.

Άνθρωποι με καλά κρυμμένα μυστικά. Μυστικά που σταδιακά τολμούν να ξεπροβάλλουν από τις σκιές, διεκδικώντας την αλήθεια και τη δικαίωσή τους γιατί στο τέλος, τίποτα δεν μένει κρυφό, ειδικά εκεί που ο άνθρωπος έχει αδικηθεί και η μοίρα του έχει σημαδευτεί από λάθη που ίσως να μην ήθελε να κάνει. Θάλεια, Αφροδίτη, Κατερίνα. Τρεις γυναίκες διαφορετικές και όμως, κάπου στον πυρήνα της ύπαρξής τους, μια αόρατη κλωστή να κρατάει δεμένες τις ζωές και τα πεπρωμένα τους. Η συγγραφέας έχει χειριστεί με εξαιρετικό θα λέγαμε τρόπο, το πως οι ιστορίες των τριών αυτών γυναικών περιπλέκονται ακολουθούν κοινή πορεία μέσα στο χωροχρόνο, για να φτάσουν στην κορυφαία στιγμή της λύτρωσής τους, ίσως κάπως καθυστερημένα, αλλά τότε που ο Χρόνος κρίνει πως είναι το σωστό για να πραγματωθεί κάτι τέτοιο.

Η Σίσσυ Θεοφανοπούλου, με αυτό το δεύτερο μυθιστόρημα ενηλίκων, αποδεικνύει πως έχει τη δεινότητα που απαιτείται προκειμένου να γράψει μια ολοκληρωμένη ιστορία που θα μιλήσει στην καρδιά του αναγνώστη. Μεγάλο επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για μια ιστορία στην οποία, ναι μεν χρησιμοποιείται η τριτοπρόσωπη αφήγηση που μας επιτρέπει να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων και των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτά, αλλά από την άλλη χρησιμοποιεί αναχρονισμούς και τεχνικές αμφίδρομης εξιστόρησης, κάτι που ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας και που παρ' όλα ταύτα, στην προκειμένη, έχει χειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε διατηρούνται οι ισορροπίες και η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και χωρίς κενά. Παντρεύοντας το κοινωνικό με το αισθηματικό μυθιστόρημα, και προσθέντοντας σε αυτό μερικές πινελιές αστυνομικού μυστηρίου, η συγγραφέας μάς προσφέρει μια αγωνιώδη ιστορία, φόρο τιμής στις γυναίκες και στα όλα όσα αυτές συμβολίζουν. 
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Θεοφανοπούλου Σίσσυ
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-14-3071-3