Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» δραστηριοποιείται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου και από το 2012 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην Αθήνα, ιδρύοντας το πρώτο του -αυτόνομο- παράρτημα στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Βασικός άξονας των δραστηριοτήτων του Παραρτήματος είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και τμήματα μοντέρνου χορού, γυμναστικής, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και τραγουδιού καθώς και τμήμα θεάτρου. Υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων είναι ο Γρηγόρης Γρηγορίου, με καταγωγή από τον Μόλυβο της Λέσβου.
Με σύμβολό του το κάστρο της Μήθυμνας, ο «Μόλυβος» έχει ως στόχο την προστασία και τη διάδοση της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας. Η προσέγγιση της παράδοσης μέσα από το χορό, τη μουσική, το τραγούδι και τα δρώμενα είναι για τα μέλη του ο ορίζοντας εκείνος μέσα από τον οποίο θεραπεύουν αρνητικές όψεις του σύγχρονου πολιτισμού δρώντας συλλογικά και με πνεύμα εθελοντισμού.


Στις 10 Αυγούστου 2016 το Παράρτημα θα δώσει και φέτος το καθιερωμένο ραντεβού του και θα ανταμώσει τον μητρικό Σύλλογο στο Κάστρο του Μολύβου στη Λέσβο στο 16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Μήθυμνας, ενώ το φθινόπωρο στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ν. Ηράκλειο Αττικής θα παρουσιάσει χορούς από όλη την Ελλάδα στα «Ηράκλεια 2016». Ας ανταμώνουμε πάντα με χορούς και τραγούδια!