Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Απρίλης 1961. Τη μέρα που ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης ταξιδεύει στο Διάστημα, σε μια μικρή ελληνική πόλη ένας άντρας μπαίνει για λίγο στη θέση του Θεού, ορίζοντας τη μοίρα τριών νεαρών πλασμάτων.
Την Κλέα θα υποδεχθεί ένα αρχοντόσπιτο, όπου ο στρατηγός παππούς της αναπολεί παρελθοντικές δόξες, ενώ ο πατέρας της έχει εγκαταλείψει τον μεγάλο του έρωτα για να κατακτήσει πλούτη και κάστες εξουσίας· τη Μελισσάνθη ένα μεσοαστικό σπιτικό πάνω από μια ταβέρνα, στο οποίο η μάνα της, η ωραία Μυρσίνη, ενοχοποιείται για νεανικά σφάλματα από τον σύζυγό της· τη Λόλα, τέλος, θα καλοδεχτεί ένα φτωχόσπιτο, μες στο οποίο στοιβάζονται μεταξύ άλλων μια ιδιόρρυθμη γιαγιά κι ένας ρομαντικός πραματευτής, που αγωνίζεται να συμπορευθεί με τα δεδομένα των καιρών, καθώς η χώρα αλλάζει.
Παρά τις ταξικές διαφορές τους, οι τρεις κοπέλες μεγαλώνοντας θα δεθούν με δεσμά αδελφικής φιλίας, ανακαλύπτοντας όλες στο φτωχόσπιτο του συνοικισμού την οικογενειακή θαλπωρή που απουσιάζει από τα άλλα δύο. Ώσπου, στο κατώφλι της ενήλικης ζωής τους πια, μυστικά και ψέματα κι αμαρτωλά πάθη του παρελθόντος θ’ αρχίσουν ν’ αποκαλύπτονται, βαφτίζοντας μια δυνατή αγάπη ανόσια και ξεκινώντας τον χορό των αποχωρισμών.
Αποκομμένες πλέον μεταξύ τους αλλά κι απ’ τη γενέθλια πόλη, ρίχνονται στη χοάνη της πρωτεύουσας και στο κυνήγι χιμαιρικών ονείρων. Μα, καθώς ο καιρός κυλά κι οι ψευδαισθήσεις της νιότης χάνονται, θα διαπιστώσουν πως ελάχιστα μοιάζουν τελικά με ό,τι είχαν ονειρευτεί στα χρόνια της αθωότητάς τους…

Προσωπική άποψη:
Η κυρία Θεοδωρίδου είναι μία από της πλέον αγαπημένες συγγραφείς του ελληνικού κοινού. Τα βιβλία της, τοποθετημένα κυρίως σε ιστορικό φόντο, έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί όσο λίγα, με τους αναγνώστες ν' αγκαλιάζουν κάθε νέο της πόνημα και να την στηρίζουν φανατικά, συστήνοντάς την σε νέους. Κάπως έτσι έγινε και η δική μου γνωριμία μαζί της και με την ιδιαίτερη πένα της, την οποία δεν μπόρεσα να μην αγαπήσω από την πρώτη στιγμή, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Φέτος, η κυρία Θεοδωρίδου επέστρεψε με ένα βιβλίο διαφορετικό απ' όσα είχε γράψει μέχρι σήμερα, τόσο όσον αφορά τον τρόπο γραφή της, όσο και την συνολική αισθητική του έργου της, αλλά και την παρουσίαση των ψυχογραφημάτων των ηρώων της. Σε κάποιους δεν άρεσε αυτό, αλλά όσον αφορά εμένα, το θεώρησα ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα που ποιοτικά -τουλάχιστον- έφερε τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Απρίλης του 1961, και τρία κοριτσάκια έρχονται στον κόσμο, με τις ζωές τους να έχουν ενωθεί με μια αόρατη κλωστή, παρά που ανήκουν σε τρεις ολότελα διαφορετικές τάξεις. Η κοινωνική τους διαφορά δεν μπαίνει εμπόδιο ανάμεσά τους, και τα τρία κοριτσάκια δένονται με αδελφικούς δεσμούς που ξεπερνάνε τα όρια της φιλίας, πορεύονται μαζί προς την ενηλικίωση και κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, αγαπώντας ανεξάντλητα η μία την άλλη αλλά και την ίδια τη ζωή. Μέχρι που στα δεκαοχτώ τους, μυστικά και πάθη του παρελθόντος κάνουν την εμφάνισή τους στην ήσυχη μέχρι τότε καθημερινότητά τους, και ανατρέπουν τα πάντα. Οι δρόμοι τους χωρίζουν και η κάθε μια τους ακολουθεί τον δρόμο της, μακριά από την πόλη της και τον κύκλο της φιλίας που προστάτευε τα παιδικά όνειρά της. Όνειρά που στην Αθήνα των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, καταρρέουν και φαντάζουν ουτοπικά, απομακρυσμένα κατά πολύ από την αθωότητα των νιάτων τους.

Η βασική διαφορά που έχει αυτό το βιβλίο της συγγραφέως από τα προηγούμενά της, είναι πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πιο σύγχρονο, πιο φρέσκο, πιο νεανικό απ' ό,τι μας έχει συνηθίσει ως σήμερα. Όχι μόνο οι βασικές της πρωταγωνίστριες είναι νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να πιάσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, αλλά η ίδια η εποχή μέσα στην οποία αυτές μεγαλώνουν και πορεύονται προς στην πραγμάτωση αυτών, είναι ποτισμένη με νεανικά πάθη, με νεανικούς αγώνες για αλλαγή, με την δυναμική εκείνη των χρόνων που ο άνθρωπος μπορεί ακόμα να ελπίζει και που φαντάζεται πως μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον που προσγειώνεται απότομα στην πραγματικότητα αποδεχόμενος πως κάποια πράγματα δεν τα ορίζουμε εμείς, αλλά μας ορίζουνε εκείνα, και πως όσο κι αν προσπαθούμε, δεν μπορούμε να τ' αλλάξουμε.

Με τρόπο απλό και άμεσο, η συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα της ιστορίας της, παράλληλα με τα γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη Ελλάδα. Χούντα, μεταπολίτευση, αλλαγή πολιτικού σκηνικού και θέσπιση μιας υποτιθέμενης Δημοκρατίας που μέχρι σήμερα κατατρώει τις σάρκες του λαού και καταπατάει όνειρα και ψεύτικες ελπίδες. Ένα χρονικό που αποτυπώνει, όχι μόνο το μεγάλο ταξίδι της Κλέας, της Μελισάνθης και της Λόλας στην προσπάθειά τους να ενηλικιωθούν και να φτιάξουν μια νέα ζωή σηκώνοντας το βάρος του παρελθόντος, αλλά και το ταξίδι μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης χώρας στο σήμερα, όπου το ήθος εξαθλιώνεται, ο τοπικισμός κυριαρχεί και η αναρχία έχει αποκτήσει διαφορετική υπόσταση απ' ότι στα χρόνια της αθωότητας, κυριεύοντας τα πάντα στα πλαίσια της υπεράσπισης του ατομικισμού.

Η γραφή της κυρίας Θεοδωρίδου, απλή και ταξιδιάρικη, καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη συναισθήματα, τους προβληματισμούς των ηρωίδων της, αλλά και τις μαγικές εικόνες που συνοδεύουν το ταξίδι τους προς την ολοκλήρωσή τους. Μοναδικές περιγραφές μιας Αθήνας που αγαπάμε -ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε- που αποτυπώνουν τις αλλαγές που αυτή υπέστη με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και τονίζοντας τα πράγματα εκείνα που έμειναν ίδια. Μια ιστορία σύγχρονη, που περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα του σημερινού ανθρώπου, που προκειμένου να ικανοποιήσει την υλιστική του μανία, θεωρώντας πως ο πλούτος και τα αγαθά φέρνουν την ευτυχία, ξεχνάει ποια είναι στ' αλήθεια τα πράγματα που φέρνουν την ολοκλήρωση και την πληρότητα. Τα πράγματα και οι αξίες εκείνες που μπορούν να σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο και μέσα στην απλότητά τους, να σε ολοκληρώσουν και να διαφυλάξουν ένα μέρος της άλλοτε αθωότητάς σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Θεοδωρίδου Σόφη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-01-1431-7