Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Λίο Ντούβνιακ, με τα δύο αδέρφια του και τον παιδικό τους φίλο διαπράττουν τις πιο βίαιες ληστείες στην ιστορία της Σουηδίας, χωρίς να αφήνουν ίχνη, ενώ ο παθιασμένος ντετέκτιβ Τζον Μπρονκς προσπαθεί μάταια να τους εντοπίσει.
Οι ληστές ξέρουν να χρησιμοποιούν τη βία προς όφελός τους, ξέρουν να εκμεταλλεύονται τον φόβο των άλλων. Γιατί έχουν νιώσει και οι ίδιοι αυτόν τον φόβο. Τα τρία αδέρφια προσπαθούν ακόμα να διαχειριστούν το οικογενειακό τους παρελθόν, στο οποίο δεσπόζει η καταπιεστική μορφή του πατέρα τους.
Πού θα τους οδηγήσει η επικίνδυνη πορεία που επιλέγουν; Υπάρχει άραγε κάτι που μπορεί να τους σταματήσει;
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα –τη δράση της διαβόητης συμμορίας που έδρασε στη Σουηδία με το παρατσούκλι «Στρατιωτική Ομάδα»– το οποίο συνδυάζει αριστοτεχνικά το πραγματικό με το φανταστικό.

Προσωπική άποψη:
Όταν σε ένα λογοτεχνικό -ή και κινηματογραφικό ακόμα- έργο βλέπουμε την ταμπέλα "βασίζεται σε αληθινά γεγονότα", δύο είναι τα πράγματα που συντελούνται μέσα μας και το ένα σχετίζεται με τη λογική μας ενώ το άλλο με το συναίσθημά μας. Το πρώτο ενισχύει λίγο περισσότερο το κακό κομμάτι του εαυτού μας, αφού στην εποχή μου το marketing μπορεί και κάνει θαύματα ακόμα κι εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ίχνος τους, και μια ταμπέλα σαν την παραπάνω πολλές φορές χρησιμοποιείται απλά και μόνο για να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού, με το αποτέλεσμα μόνο ρεαλιστικό να μην είναι. Το δεύτερο πάλι, αγγίζει το συναίσθημά τους, αφού γνωρίζοντας πως μια ιστορία είναι έστω κι εν μέρει αληθινή, πρέπει να την προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία, ενώ μας αναγκάζει να παρακολουθήσουμε την δράση της πιο προσηλωμένα και με μεγαλύτερη ευλάβεια. Το "Made in Sweden: Ο χορός της αρκούδας" -ευτυχώς- δεν ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες που επιχείρησαν να προκαλέσουν φτηνό εντυπωσιασμό, αλλά είναι πραγματικά ένα κομψοτέχνημα.

Όπως αναφέρει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, μέσα στις σελίδες του βασίζεται στη δράση της διαβόητης συμμορίας με όνομα "Στρατιωτική Ομάδα", που έδρασε στη Σουηδία πραγματοποιώντας μια σειρά, σχεδόν επικών θα έλεγε κανείς, ληστειών τραπεζών. Οι συγγραφείς του βιβλίου, Anders Roslund και Stefan Thunberg, παντρεύοντας το αληθινό με το μυθικοπλαστικό, δημιούργησαν λοιπόν μία δική τους ιστορία, που αν και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, χτίζει σε έναν βαθμό τον δικό της μύθο γύρω από την ίδια την Ιστορία, δίνοντας άλλη διάσταση στην αφήγηση των όλων γεγονότων. Ο δεύτερος, μάλιστα, βρίσκεται στην ιστορία αυτή πιο κοντά απ' όσο θα περίμενε κανείς, αφού η οικογένειά του είχε στενές σχέση με τα μέλη της προαναφερόμενης συμμορίας, ειδικά ο πατέρας του και τ' αδέρφια του. Μπορεί βέβαια το γεγονός αυτό να μην τον καθιστά απόλυτα αντικειμενικό ως προς την όψη των γεγονότων στο σύνολό τους, αλλά προσδίδει μια πινελιά συναισθήματος που ίσως και να ήταν απαραίτητη σε μια αφήγηση σαν κι αυτή.

Και μπορεί ο κορμός της λογοτεχνικής αυτής ιστορίας να δημιουργήθηκε με πληροφορίες εκ των έσω, όμως το συγγραφικό δίδυμο έχει κάνει και τεράστια έρευνα πάνω σε αυτήν, πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς από τις πληροφορίες που απορρέουν διαβάζοντας το κείμενο. Πληροφορίες που όχι μόνο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, αλλά που την ίδια στιγμή τον βυθίζουν όλο και περισσότερο στη δίνη των γεγονότων. Γεγονότων που συνδέονται άμεσα με τη βία όσο και με την τρυφερότητα, δύο έννοιες τόσο αντίθετες όσο η μέρα με τη νύχτα. Έννοιες που συγκρούονται σε μια ατέρμονη μάχη κυριαρχίας, όπως είναι και η μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Η βία φέρνει βία, λέει ο λαός, και ίσως να μην έχει άδικο. Γιατί τ' αδέρφια της συμμορίας αυτής, αν και προσπάθησαν να προστατευτούν από τη μητέρα τους, υπέκυψαν στα βίαια ένστικτα που καλλιέργησε ο εξίσου βίαιος πατέρας τους.

Η αφήγηση μοιράζεται ανάμεσα σε δύο χρόνους, το παρελθόν και το παρόν. Το παρελθόν αφορά τα παιδικά χρόνια των δραστών, και την οικογενειακή τους ζωή που καλλιέργησε τους μελλοντικούς, ενήλικους εαυτούς τους. Το παρόν αφορά την περίοδο της δράσης τους, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως θριαμβευτική. Και όσο διαβάζεις, δεν μπορείς να μην σκεφτείς πως πέρα από μια εγκληματική ιστορία, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί και μια κοινωνιολογική και ψυχογραφική ανάλυση. Μπορεί η "Στρατιωτική Ομάδα" ν' αποτελείται από μέλη θύτες, όμως στην πραγματικότητα έχουν υπάρξει και οι ίδιοι θύματα της δικής τους ζωής. Άραγε, μπορούμε απλά να τους κατακρίνουμε για τις πράξεις τους, ή μήπως, κάπου στο βάθος του ασυνείδητού μας, μπορούμε να τους αιτιολογήσουμε, αφού υπήρξε πρόσφορο έδαφος ώστε να μεταμορφωθούν σε κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γινόντουσαν;

Το "Made in Sweden: Ο χορός της αρκούδας" είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τη βία και το πως αυτή γεννάται και καλλιεργείται. Μπορεί να μην είναι κάτι που επικροτούμε, είναι όμως κάτι που ορισμένες φορές καλούμαστε να κατανοήσουμε. Όχι απαραίτητα να το δικαιολογήσουμε, αλλά να το καταλάβουμε. Ένα βιβλίο εξαιρετικά καλογραμμένο, με έντονη δράση, γρήγορη αφήγηση γεμάτη νεύρο, που σε καθηλώνει και σε παρασέρνει σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι ολότελα διαφορετικός από τον δικό σου και όμως, μέσα στον οποίο μπορείς να βρεις στοιχεία που αναγνωρίζεις, έστω κι αν δεν είσαι σε θέση να ταυτιστείς μαζί τους. Μια ιστορία που αναμφίβολα αξίζει να διαβαστεί, όχι μόνο σε ένα πρώτο επίπεδο, αλλά και σε ένα δεύτερο, βαθύτερο, αναλύοντας τα γεγονότα που μαρτυρούν όχι μόνο την πορεία του ανθρώπου, αλλά και μιας ολόκληρης χώρας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Anders Roslund & Stefan Thunberg
Μεταφραστής: Πηγαδά Μαρία
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 760
ISBN: 978-960-461-698-5