Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο κύριος Περντί είναι «λογοτεχνικός φαρμακοποιός». Στο πλωτό βιβλιοπωλείο του, στις όχθες του Σηκουάνα, συνταγογραφεί μυθιστορήματα για κάθε δυσκολία της ζωής –προτείνει στους πελάτες του βιβλία που θα γιατρέψουν τις ψυχές τους.
Τον μόνο που δεν μπορεί να γιατρέψει είναι τον εαυτό του αφού εξακολουθεί να τον στοιχειώνει το φάντασμα της μεγάλης του αγάπης που εξαφανίστηκε πριν από είκοσι ένα χρόνια, αφήνοντας πίσω της μόνο ένα γράμμα. Ένα γράμμα που εκείνος δεν άνοιξε ποτέ.
Αυτό το καλοκαίρι ο κύριος Περντί μπαίνει επιτέλους στον πειρασμό να διαβάσει το γράμμα –και τότε τα πάντα αλλάζουν.
Σηκώνει άγκυρα και φεύγει για τον νότο της Γαλλίας. Με συνταξιδιώτες έναν διάσημο συγγραφέα που έχει χάσει την έμπνευσή του κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ, θα κάνει ένα ταξίδι στην καρδιά της Προβηγκίας. Ένα ταξίδι πίσω στις αναμνήσεις, κι από εκεί ξανά στη ζωή…
Η Νίνα Γκεόργκε με σαγηνευτική γραφή μάς δίνει μια γλυκιά και συγχρόνως διασκεδαστική ιστορία γεμάτη ευαισθησία, που θα σας συναρπάσει.

Προσωπική άποψη:
Συνεχίζοντας τις αναφορές μας στα βιβλία που συζητήθηκαν περισσότερο το καλοκαίρι αυτό -γιατί μην ξεχνάμε πως επίσημα τελειώνει την 21η του Σεπτέμβρη-, έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για "Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο" της Nina George, ένα βιβλίο που ακόμα κι εμένα με προβλημάτισε ως προς το αν μου άρεσε ή όχι. Η αλήθεια είναι πως έχω ολοκληρώσει την ανάγνωση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος εδώ και πολύ καιρό, αλλά κάπου βαθιά μέσα μου ένιωθα την ανάγκη να το αφήσω να ωριμάσει, έτσι ώστε να μπορώ να έχω μια αντικειμενική εικόνα αυτού. Υπήρξαν πράγματα στο συγκεκριμένο βιβλίο τα οποία λάτρεψα, υπήρξαν και κάποια άλλα τα οποία μίσησα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα συναισθήματά μου απέναντί του να είναι τόσο ανάμεικτα και γεμάτα σύγχυση, που όταν με ρωτούσαν αν μου άρεσε ή όχι, δεν μπορούσα να εκφραστώ. Τώρα, λοιπόν, που μπορώ να δω τα γεγονότα πιο ψύχραιμα, έφτασε η σειρά μου να μιλήσω.

Βρισκόμαστε στο Παρίσι του σήμερα και πιο συγκεκριμένα, στις όχθες του Σηκουάνα, όπου υπάρχει το πιο παράξενο βιβλιοπωλείο στον κόσμο το οποίο διατηρεί ο πιο ιδιόρρυθμος βιβλιοπώλης του κόσμου. Το "Λογοτεχνικό φαρμακείο", όπως ονομάζεται, είναι ένα πλωτό βιβλιοπωλείο όπου ο ιδιοκτήτης του, ο κύριος Περντί, δεν πουλάει βιβλία αλλά τα συνταγογραφεί, ανάλογα με την "πάθηση" που έχει ο κάθε ασθενής-πελάτης του. Αναλύει την συναισθηματική του κατάσταση και του προσφέρει αυτό που θα γιατρέψει την ψυχή του. Ο κύριος Πέρντι φαίνεται πως ζει μια πλήρη κι ευτυχισμένη ζωή, όμως στην πραγματικότητα η καρδιά του είναι λαβωμένη από την φυγή της μόνης γυναίκας που αγάπησε, είκοσι χρόνια πριν. Το μόνο που εκείνη άφησε πίσω της, ένα γράμμα, που εκείνος δεν διάβασε ποτέ. Τουλάχιστον, όχι μέχρι φέτος, μια απόφαση που του αλλάζει τη ζωή και που συντροφιά με ένα παράξενο πλήρωμα, τον οδηγεί σ' ένα ταξίδι που θ' αλλάξει τον κόσμο γύρω του έτσι όπως τον έβλεπε μέχρι σήμερα.

Η Nina George επιλέγει να καταπιαστεί με μια ιστορία που, ας μην κοροϊδευόμαστε, πρωτότυπη δεν θα την χαρακτηρίζαμε σε καμία των περιπτώσεων, που όμως επιχειρεί να την προσεγγίσει με έναν ολότελα δικό της τρόπο. Και πράγματι, αυτό κάνει και σε μεγάλο βαθμό, θα λέγαμε πως πετυχαίνει και τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το υμνήσει την πραγματική αγάπη μέσα από την απλότητα των μικρών, καθημερινών πραγμάτων, στα οποία ίσως να έχουμε πάψει να δίνουμε σημασία. Σε καμία στιγμή της ανάγνωσης δεν νιώθεις αγωνία για το τι θα συμβεί, αυτό το γνωρίζεις ήδη, αλλά γεννάτε μέσα σου μια βαθιά και ειλικρινής περιέργεια ν' ανακαλύψεις με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό. Μπορεί, λοιπόν, να στερούμαστε αναγνωστικής έντασης κατά τη ροή των εξελίξεων, αλλά το ενδιαφέρον καταφέρνει να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, καθώς τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους δείχνοντάς μας τον δρόμο προς το φινάλε.

Όλα όσα προανέφερα, μας βοηθούν και στο να κατανοήσουμε την εξέλιξη, τόσο του κύριου Πέρντι, όσο και των ανθρώπων που τον περιβάλλον στο διάστημα που διαρκεί αυτή η μικρή του περιπέτεια. Οι ήρωες της συγγραφέως δεν μεταλλάσσονται, αλλά μετεξελίσσονται σε κάτι άλλο, μέσα από ένα ταξίδι αργών ρυθμών που τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο για ενδοσκόπηση, αλλά και για παρατήρηση του κόσμου γύρω τους, όχι μέσα από την συνηθισμένη τους ματιά, αλλά από μια διαφορετική, πιο ρεαλιστική και καθάρια και τελικά, πιο αληθινή στον πυρήνα της ύπαρξής της. Έτσι τους δίνει την δυνατότητα να μιλήσουν και για όλα εκείνα που τους προβληματίζουν ή τους πονάνε, όχι μέσα από φλύαρους, μελοδραματικούς μονολόγους, ή μέσα από υπεραναλύσεις προσωπικοτήτων, συναισθημάτων και συνειδήσεων, αλλά μέσα από την απλότητα που κρύβει η ειλικρινής εξομολόγηση των όσων σκεφτόμαστε και νιώθουμε.

Όπως αναφέρει και η συγγραφέας μέσα στο βιβλίο τούτο, υπάρχουν βιβλία τα οποία ταιριάζουν σε εκατομμύρια ανθρώπους και άλλα που ταιριάζουν μόνο σε χιλιάδες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αγάπη που αυτά μπορούν να λάβουν. Άλλα θα τ' αγαπήσει το σύμπαν όλο, ενώ κάποια άλλα θα σχολιαστούν αρνητικά όσο λίγα. Υπάρχουν, βέβαια, και τα βιβλία εκείνα που είτε θα τα λατρέψεις είτε θα τα μισήσεις. Θεωρώ, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στην τελευταία κατηγορία, και μονάχα πως αν αφήσεις την ιστορία του και όλα αυτά που θέλει αυτή να πει, να ζυμωθούν μέσα σου, μπορείς να έχεις μια αντικειμενική αλήθεια του αν σου άρεσε ή όχι. Γιατί παρά την έλλειψη έντασης κι ανατροπών, παρά τον αργό ρυθμό της, η ιστορία του κύριου Πέρντι είναι γεμάτη τρυφερότητες, αλήθειες, αλλά και φιλοσοφίες γύρω από την ίδια τη ζωή, που αξίζει κανείς ν' ανακαλύψει και να διερευνήσει εις βάθος.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nina George
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-960-461-712-8