Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Άμπνερ Μαρς, καπετάνιος ποταμόπλοιου με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, υποψιάζεται πως κάτι δεν πάει καλά με τον πλούσιο αριστοκράτη που τον προσεγγίζει κάνοντάς του μια πολύ επικερδή προσφορά. O Τζόσουα Γιορκ, με την αφύσικη χλωμάδα και τα ατσάλινα γκρίζα μάτια, δε νοιάζεται που ο παγωμένος χειμώνας του 1857 έχει αφανίσει τον εμπορικό στολίσκο του Μαρς εκτός από ένα σαράβαλο ποταμόπλοιο. Ούτε που δεν πρόκειται να αποσβέσει την επένδυσή του ακόμα κι αν περάσει μια δεκαετία. Αρκεί ο καπετάνιος να μην ασχοληθεί ποτέ με το γιατί ο ίδιος θέλει να ταξιδέψει στον Μισισιπή, όσο παράξενες ή εκκεντρικές κι αν του φανούν οι ενέργειές του. Όταν τελικά το Φίβερ Ντριμ ξεκινά το παρθενικό ταξίδι του, ο Μαρς συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει συμμέτοχος σε έναν σκοπό πιο καταχθόνιο αλλά και πιο ευγενή ακόμα και από τον πιο απίθανο εφιάλτη του.

Προσωπική άποψη:
George R. R. Martin. Ένα όνομα! Ένα παγκόσμιο φαινόμενο! Και πως να μην είναι, άλλωστε, αφού η πένα του μοιάζει να έχει βουτήξει την άκρη της μέσα σε μαγικό μελάνι, μετατρέποντας τις λέξεις σε κάτι περισσότερο από γράμματα στη σειρά, γεννώντας κόσμους μυθικούς και μυστηριώδεις, μα και πρωταγωνιστές που είτε αγαπάς είτε τους μισείς, λατρεύεις να συμπορεύεσαι μαζί τους. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, μετά την σειρά βιβλίων "Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου", γνωστή και ως "Game of Thrones", εξαιτίας της τηλεοπτικής της μεταφοράς από το HBO, αποφάσισε να μας συστήσει νέες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, πτυχές του μεγάλου αυτού λογοτέχνη του εικοστού πρώτου αιώνα, αποδεικνύοντας πως η μεγάλη του επιτυχία δεν ήρθε τυχαία αλλά πως ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς αλλά κι αξιοποίησης ενός πληθωρικού ταλέντου.

Όπως μας έχει συνηθίσει, ο Martin, για μια ακόμη φορά, δημιουργεί έναν ολότελα δικό του κόσμο, που αν και στην προκειμένη περίπτωση πατάει πάνω σε κάποιες ιστορικές βάσεις, έχει μια ολότελα δική του ταυτότητα. Ουσιαστικά, μοιάζει σαν τον αντικατοπτρισμό όσων γνωρίζουμε, μέσα όμως από έναν καθρέφτη παραμόρφωσης που παρά τις ομοιότητες, τα πάντα είναι διαφορετικά, αλλόκοτα, γοητευτικά και μυστηριώδη. Σε κάθε γωνιά του κόσμου αυτού υπάρχουν εκπλήξεις, άλλοτε μαγευτικές, άλλοτε επικίνδυνες, που σε παρασύρουν σε ταξίδια των οποίων τον τελικό προορισμό αγνοείς και παρά που σε τρομάζει, δεν μπορείς ν' αρνηθείς το κάλεσμά του, γιατί κάπου βαθιά μέσα σου γνωρίζεις πως η λάθος επιλογή ίσως να είναι τελικά η σωστή για σένα. Γιατί μέσα απ' αυτήν την διαφορετική πραγματικότητα, μέσα από τα χνάρια μιας ανθρωπότητας διαφορετικής μα και γνώριμης στα συναισθήματα συνάμα, γνωρίζεις τον εαυτό σου και την ίδια τη ζωή, στα πρόσωπα και στα όνειρα των άλλων που ίσως αποτελούν δικό σου χαμένο κομμάτι.

Αυτή όμως που ξεχωρίζει πάνω απ' όλους και απ' όλα, και που δεν αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου, είναι η Μάρις από το Άμπερλι, μια φιγούρα σχεδόν αναρχική, βγαλμένη όμως μέσα από τον ρομαντισμό μιας πιο χίπικης και όχι τόσο εκδικητικής αναρχίας όπως η σημερινή. Ένα πλάσμα που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αερικό, που κόντρα σε αυτά που φέρνει η ζωή στο δρόμο της, παρά τα άδεια συναισθήματα που την περιβάλλον απ' όταν ήταν παιδί ακόμα, τολμά να κοιτά ψηλά στον ουρανό, να ονειρεύεται, να προσπαθεί και τελικά, να πραγματώνει τα όνειρα αυτά αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν πιστεύεις στον εαυτό σου, μα και όταν έχεις θέληση να ζήσεις, να ξεφύγεις απ' αυτά που προσπαθούν βίαια να σου κληροδοτήσουν ενώ αξίζεις περισσότερα. Ειλικρινά, είχα πολύ καιρό ν' αγαπήσω κάποια λογοτεχνική ηρωίδα τόσο. Μα περισσότερο από την αγάπη μου, η Μάρις κέρδισε τον σεβασμό μου και αυτό ίσως να είναι πιο σπουδαίο.

Δεν είμαι σίγουρη πως όλα όσα έχω πει μέχρι στιγμής βγάζουν κάποιο νόημα, ξέρω όμως πως είναι λόγια καρδιάς κι ενθουσιασμού για μια ιστορία που με ταξίδεψε με χιλιάδες τρόπους. Με ταξίδεψε με τις εικόνες της, γιατί ο Martin δεν αφηγείται μοναχά, μα γεννά κόσμους μοναδικούς τους οποίους περιγράφει με δεξιότητα ζηλευτή κι αξιοθαύμαστη. Με ταξίδεψε με το συναίσθημά της, γιατί μέσα από την παραξενιά του κόσμου τούτου, μα και των αλλόκοτων επιθυμιών των όσων συμμετέχουν στα δρώμενα αυτά, ένιωσα να ζωντανεύουν τα δικά μου όνειρα, αλλιώτικα μα και τόσο όμοια, ίσως γιατί οι άνθρωποι, άσχετα από το που ερχόμαστε, αγαπάμε κι επιθυμούμε με τον ίδιο τρόπο. Με ταξίδεψε με το πάθος της γιατί, ακόμα κι αν ερχόμαστε από διαφορετικούς πλανήτες και μας χωρίζουν ποτάμια, ουρανοί και άστρα, το συναίσθημα αυτό είναι κοινό και ορίζει κάθε τι που έχει ψυχή στο Σύμπαν τούτο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: George R. R. Martin
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 616
ISBN: 978-618-03-0213-4