Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η αστυνομία βρίσκει σε ένα δάσος το πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας. Η Λουίσε Ρικ, επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Ερευνών, ανακαλύπτει ότι το θύμα είχε μεγαλώσει σε ένα ίδρυμα για κορίτσια με νοητική υστέρηση, όπου την είχε εγκαταλείψει η οικογένειά της. Την ίδια μοίρα είχαν και τα άλλα κορίτσια του ιδρύματος, και γι' αυτό ήταν γνωστά ως «ξεχασμένα κορίτσια».
Όμως η Λουίσε σύντομα ανακαλύπτει κάτι αλλόκοτο: η νεκρή είχε μια δίδυμη αδελφή και πριν από τριάντα και πλέον χρόνια είχαν εκδοθεί πιστοποιητικά θανάτου και για τα δύο κορίτσια.
Η έρευνα της Λουίσε παίρνει σταδιακά μια παράξενη και ανησυχητική τροπή που τη φέρνει όλο και πιο κοντά στο σπίτι των παιδικών της χρόνων. Καθώς έρχονται στο φως κι άλλα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί στο δάσος, θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη μ’ ένα τρομερό γεγονός από το παρελθόν της, το οποίο είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια να ξεχάσει…. Στα Ξεχασμένα κορίτσια η συγγραφέας ξεδιπλώνει άλλη μια φορά το πλούσιο ταλέντο της και μας προσφέρει ένα ανατριχιαστικό θρίλερ γεμάτο αγωνία και μυστήριο.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί η Sara Blaedel να έγινε γνωστή στη χώρα μας μόλις αυτό το καλοκαίρι, όμως στο εξωτερικό έχει μια μεγάλη λογοτεχνική πορεία, με τα βιβλία της να έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας τις καρδιές των αναγνωστών της. Τα πλέον δημοφιλή έργα της, υπάγονται στη σειρά περιπετειών της Λουίσε Ρικ, με τα "Ξεχασμένα κορίτσια" ν' αποτελούν το έβδομο βιβλίο της σειράς, και το πρώτο μιας τριλογίας που έχει ενσωματωθεί σε αυτή με γενικό τίτλο, "Missing persons". Ίσως να σας μπέρδεψα λίγο με την εισαγωγή αυτή, αλλά θεώρησα πως έπρεπε να γίνει μια λίγο πιο εκτενείς αναφορά στη θέση που κατέχει το βιβλίο αυτό, στο συγγραφικό έργο της Blaedel. Όπως και να 'χει, όλα αυτά δεν πρέπει να σας επηρεάσουν, αφού μπορεί να μην γνωρίζετε την Λουίσε από παλιά, αλλά έχετε μια πολύ καλή ευκαιρία να την ανακαλύψετε σήμερα.

Η αστυνομία ανακαλύπτει στο δάσος το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας αγνώστων στοιχείων, και η υπόθεση περνά στα χέρια της Λουίσε Ρικ, επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Ερευνών. Εκείνη δεν θ' αργήσει ν' ανακαλύψει πως η γυναίκα αυτή είχε μεγαλώσει σε ένα ίδρυμα για κορίτσια με νοητική στέρηση, αλλά και πως δεν είναι το πρώτο θύμα αυτής της ταυτότητας, αφού και άλλα κορίτσια που έζησαν εκεί, έχουν βρεθεί νεκρά κατά καιρούς. Όταν η Λουίσε θ' ανακαλύψει πως η νεκρή γυναίκα έχει μια δίδυμη αδερφή, με τις δυο τους να έχουν δηλωθεί νεκρές πριν από πολλά χρόνια, η υπόθεση αρχίζει να πέρνει διαφορετική τροπή. Η Λουίσε βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτεινό δάσος, το οποίο φιλοξενεί δεκάδες ματωμένα μυστικά, ενώ γεγονότα από το παρελθόν της -που είχε θάψει βαθιά μέσα της- έρχονται και πάλι στο φως για να την φέρουν αντιμέτωπη με προσωπικές συγκρούσεις που δεν ξέρει αν μπορεί, και πως πρέπει να τις διαχειριστεί.

Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του βιβλίο αυτού, δεν είναι άλλο από την κεντρική του πρωταγωνίστρια, την Λουίσε Ρικ, η οποία μπορεί να έχει κάποιες ενοχλητικές ιδιοτροπίες, όπως κάθε αστυνομικός ερευνητής που σέβεται τον εαυτό του, όμως, όσο η ιστορία προχωρά κι εξελίσσεται, μικρά κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το παρελθόν της, έρχονται στο φως ώστε να "δικαιολογήσουν" την παρούσα ταυτότητά της. Μπορεί να μην ταυτιζόμαστε απόλυτα μαζί της, αναγνωρίζουμε όμως το προσωπικό της δράμα, της δίνουμε αρκετά ελαφρυντικά και τελικά, θαυμάζουμε την δυναμική της προσωπικότητα που κατάφερε να παλέψει με τα προσωπικά της σκοτάδια, χωρίς να επιτρέψει στη συνείδησή της να βυθιστεί σε αυτά. Πολύ περισσότερο, τώρα που καλείται να τ' αντιμετωπίσει ή να χαθεί στη δίνη τους, με το μυστήριο των εγκλημάτων του δάσους να κινδυνεύει να μείνει χωρίς διελεύκανση, αλλά με περισσότερα θύματα στο ταμπλό της ιστορίας που αυτό χαράσσει.

Με σαφείς επιρροές από το κλασσικό σκανδιναβικό νουάρ, η Blaedel καταφέρνει να δημιουργήσει μια τρομακτική ιστορία που μας καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, με τα φύλλα να γυρίζουν ασταμάτητα, σχεδόν με έναν φρενήρη ρυθμό, αφού παρά την αρρώστια που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αγωνιούμε να φτάσουμε στο τέλος. Στη λύση ενός μυστηρίου που αποδεικνύεται άκρως άρρωστο και διεστραμμένο, με έναν τρόπο που προκαλεί αηδία, όχι για το ίδιο το έγκλημα, αλλά για τα κίνητρα που το τροφοδότησαν. Για την ίδια την κοινωνία που με τον τρόπο της παρασύρει ανθρώπους στα δίχτυα του εγκλήματος, είτε ως θύτες είτε ως θύματα. Μπορεί οι φόνοι να μην ακολουθούν την γκροτέσκα μέθοδο, είναι όμως αρκετά ανατριχιαστικοί, κυρίως στη πηγή της αλήθειας τους από την οποία ξετυλίγεται συνολικά το όλο δράμα της αφήγησης.

Η συγγραφέας, με γλώσσα απλή και άμεση, αφηγείται σε τρίτο πρόσωπο μια ιστορία ιδιαίτερα τρομακτική, κυρίως επειδή θα μπορούσε ν' αποτυπώνει μια άκρως ρεαλιστική πραγματικότητα. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με φτηνά κόλπα, αλλά αντίθετα, επιχειρεί μέσω της δράσης να ενισχύσει την αγωνία του αναγνώστη, η οποία εντείνεται όσο πλησιάζει στο αναπάντεχο φινάλε, ενώ παράλληλα -και με διακριτικό πάντα τρόπο- επιχειρεί να προσεγγίσει θέματα και καταστάσεις που έχουν κοινωνικές αλλά και ανθρωπιστικές, ψυχολογικές προεκτάσεις, κάτι που ως αναγνώστρια πάντα με ιντριγκάρει και αυξάνει το ενδιαφέρον μου. Κακά τα ψέματα, όταν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, πέραν του να σε παρασύρει με την ιστορία του, προσπαθεί να σου αφήσει κάτι περισσότερο από ένα αίσθημα αγωνίας, οφείλεις να του το αναγνωρίσεις. Και στην προκειμένη, λίγο περισσότερο, αφού η Blaedel πετυχαίνει τον σκοπό της με μεγάλη επιτυχία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sara Blaedel
Μεταφραστής: Χατχούτ Ρένα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-461-707-4