Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δέκα χρόνια πριν, ο μαρκήσιος του Μπορν αποβλήθηκε από την καλή κοινωνία μην έχοντας στα χέρια του τίποτα εκτός από τον τίτλο του. Σήμερα είναι συνέταιρος στην πιο εκλεκτή χαρτοπαικτική λέσχη του Λονδίνου. Ψυχρός, αδίστακτος όπως είναι, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πάρει πίσω την περιουσία του – μεταξύ άλλων να παντρευτεί την άψογη, καθωσπρέπει λαίδη Πενέλοπε Μάρμπερι.
Ένας διαλυμένος αρραβώνας και μια σειρά μνηστήρων έκαναν την Πενέλοπε να έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για έναν ήσυχο, βολικό γάμο, και μια βαθιά λαχτάρα για κάτι περισσότερο. Μεγάλη τύχη που ο νέος σύζυγός της έχει πρόσβαση σε τέτοιες ανεξερεύνητες απολαύσεις.
Ο Μπορν μπορεί να είναι πρίγκιπας του υποκόσμου του Λονδίνου, αλλά δίνει μια υπόσχεση να κρατήσει την Πενέλοπε ανέγγιχτη από αυτήν τη διαφθορά – μεγάλη δοκιμασία στ’ αλήθεια, καθώς η κυρία ανακαλύπτει τις δικές της επιθυμίες, όπως και την προθυμία της να ποντάρει οτιδήποτε γι’ αυτές…. ακόμη και την καρδιά της.

Προσωπική άποψη:
Άλλο ένα ιστορικό αισθηματικό μυθιστόρημα έρχεται να προστεθεί στη βιβλιογραφία των εκδόσεων Elxis, αυτή τη φορά με την υπογραφή της εξαιρετικά ρομαντικής -όχι μόνο συγγραφικά- Sarah MacLean, και με τίτλο "Ο εξόριστος εργένης". Το βιβλίο αυτό υπάγεται στη σειρά "The Rules of Scoundrels" η οποία δεν έχει ως μοναδικό της σκοπό ν' αναδείξει τον έρωτα και το πάθος, και το πως αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε μια βαθιά αγάπη, αλλά τις ιδιαίτερες πλευρές -και ταυτότητες- που μπορεί να έχει ο ρομαντισμός, καθώς και την δυναμική της γυναικείας φύσης, ακόμα και όταν αυτή καλείται να μεγαλώσει, να καλλιεργηθεί, να εξελιχθεί, αλλά και να δείξει το πολλά της πρόσωπα, μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Σε σχέση με το τελευταίο μου σχόλιο, θα ήθελα να αναφέρω πως η συγγραφέας έχει γράψει πολλά δοκίμια τα οποία αναφέρονται στα φύλα και τους πολιτισμούς, αλλά και στη επιτελεστικότητα αυτών μέσα σε διαφορετικά, κατά συνθήκη, πλαίσια. Η αγάπη της για τέτοιου είδους αναλύσεις, αλλά και η πίστη της στη δύναμη του γυναικείου φύλου, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, μέσα από την επαγγελματική της δράση, αλλά και από την συγγραφική της προσέγγιση. Η γυναίκα γι' αυτήν δεν είναι ένα πλάσμα αδύναμο. Ευάλωτο μπορεί, αλλά σε καμία περίπτωση, έχοντας την ανάγκη ενός άντρα για να την προστατέψει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτει την ανάγκη της αγάπης που αυτός έχει να της προσφέρει. Ακριβώς μια τέτοια γυναίκα είναι η Πενέλοπε, και ακριβώς έτσι λειτουργεί η σχέση της με τον Μπορν. Μια σχέση που ξεκίνησε προς ικανοποίηση προσωπικών αναγκών κι επιθυμιών, αλλά που σταδιακά εξελίχτηκε σε κάτι περισσότερο.

Η μεγάλη επιτυχία της Sarah MacLean, όσον αφορά το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, είναι το ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει άκρως σύγχρονους χαρακτήρες, τοποθετώντας τους σε ένα παλαιικό περιβάλλον που μπορεί θεωρητικά να μην τους ταιριάζει, όμως οι ίδιοι καταφέρνουν τα ταιριάξουν απόλυτα εκεί. Έχει πλάσει, με άλλα λόγια, απόλυτα ρεαλιστικούς χαρακτήρες, τοποθετώντας τους σ' ένα αταίριαστο κοινωνικό σκηνικό. Και είναι απόλαυση να διαβάζεις τις περιπέτειές τους και να ζεις τις προσωπικές τους στιγμές, είτε αυτές έχουν ρομαντική ταυτότητα, είτε διανθίζονται από το ιδιαίτερο και απολαυστικό χιούμορ της συγγραφέως. Η χημεία ανάμεσά τους είναι μοναδικά εκρηκτική, και οι σύγκρουση των χαρακτήρων τους τόσο ενδιαφέρουσα, που διαβάζεις τη μία σελίδα μετά την άλλη, έχοντας μόνιμα ένα κολλημένο χαμόγελο στα χείλη σου.

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, αλλά το εν λόγω βιβλίο, σίγουρα έγινε ένα απ' αυτά που βρίσκονται στην κορφή της λίστας μου. Γρήγορη αφήγηση, έντονος ρυθμός, γεγονότα που συνεχώς τρέχουν και εξελίσσονται, μοναδικά πλασμένοι χαρακτήρες που δεν γίνεται να μην ερωτευτείς ή να μην ταυτιστείς μαζί τους, ανάλογα με το φύλο σου, οι οποίοι αλληλεπιδρούν τέλεια μεταξύ τους, σαν να γεννήθηκαν για να "κουμπώσουν" ο ένας στο πλευρό του άλλου. Αν κατάφερε να γοητεύσει εμένα, σκεφτείτε τι έχει να κάνει στους fans του είδους, που αναζητούν συνεχώς νέες εμπειρίες και συγκινήσεις. Και αναμφίβολα, η MacLean, έχει πολλές να τους προσφέρει, τόσο σήμερα όσο και στο κοντινό μέλλον.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah MacLean
Μεταφραστής: Καλλιοντζή Αναστασία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-618-5229-09-2