"Η Μαρμελαδού" της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

Ο νεαρός βασιλιάς συµπεριφέρεται σε όλους άδικα και σκληρά, ενώ κανείς, όσο κι αν προσπαθεί, δεν µπορεί να µαλακώσει την καρδιά του. Μόνο η φήµη για τις µαρµελάδες της Νίνας, που διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τη µεγάλη πολιτεία, δίνει κάποια ελπίδα. Κι αν αυτό που ψιθυρίζει στ’ αυτιά των ανθρώπων η ταξιδιάρικη φήµη είναι αληθινό; Αν πραγµατικά η Νίνα µπορεί ν’ αλλάζει τα πιο δύσκολα συναισθήµατα των ανθρώπων; Αν στ’ αλήθεια οι µαρµελάδες της είναι µαγικές;








"Στη μάχη των Θερμοπυλών" της Κατερίνας Σέρβη

Ο Πλείσταρχος, η Λαμπιτώ, ο Ξέρξης, η Γοργώ, ο βασιλιάς Λεωνίδας, ένα μυστηριώδες «φάντασμα», ο πάντα αισιόδοξος Διηνέκης, ο συνετός Αρτάβανος, ο πρώην βασιλιάς Δημάρατος, ο πρίγκιπας Υπεράνθης, ο Εφιάλτης, ο Υδάρνης και οι άφθαρτοι Αθάνατοι, ο «δειλός» Αριστόδημος και ο γενναίος Αλφεός, οι ανώνυμοι Κισσαίοι και Υρκάνιοι, Μήδοι και Αφρικανοί, Θηβαίοι, Πελοποννήσιοι και Λοκροί, όλοι μαζί, Έλληνες και Πέρσες, παρατρεχάμενοι και οπλίτες, ήρωες και προδότες, μεγάλοι και μικροί, άνδρες και γυναίκες αληθινοί ή φανταστικοί ξετυλίγουν τον μίτο που οδηγεί σε ένα από τα πιο θρυλικά σταυροδρόμια της ιστορίας.



"Στάργκερλ" της Jerry Spinelli

«Μας ξέφευγε συνεχώς. Ήταν το σήµερα. Ήταν το αύριο. Ήταν η ανεπαίσθητη µυρωδιά του κακτολούλουδου, η φευγαλέα σκιά µιας µικρής κουκουβάγιας. ?εν ξέραµε τι συµπέρασµα να βγάλουµε για κείνην. Προσπαθούσαµε να την καρφώσουµε σε κάποιον πίνακα από φελλό σαν πεταλούδα, αλλά πάντα η πινέζα µάς έφευγε, κι εκείνη την έπαιρνε ο αέρας».
Η Στάργκερλ είναι µαγευτική σαν τον ουρανό της ερήµου. Παράξενη σαν τον αρουραίο της. Μυστηριώδης σαν το ίδιο το όνοµά της. Από τη µέρα που εµφανίζεται στο ήσυχο Λύκειο Μάικα µέσα σε µια έκρηξη χρωµάτων και ήχων, σε όλο το σχολείο ακούγεται ένα και µόνο µουρµουρητό: «Στάργκερλ, Στάργκερλ…». Κλέβει την καρδιά του Λίο µε ένα της µόνο χαµόγελο και βάζει φωτιά στο οµαδικό πνεύµα του σχολείου µε µία µόνο ζητωκραυγή. Οι µαθητές του Λυκείου Μάικα τη λατρεύουν. Στην αρχή…

"Το αγόρι με τη βαλίτσα" της Ξένιας Καλογεροπούλου

Ένα αγόρι ονειρεύεται παραμυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του θαλασσινού. Το ταξίδι όμως που μας αφηγείται είναι πολύ διαφορετικό. Φεύγοντας από το χωριό του που βομβαρδίζεται, ο μικρός Ναζ διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο, όπου θα βρει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του. Μέσα από το παιδικό του βλέμμα παρακολουθούμε μια συγκινητική αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.
Το βιβλίο είναι διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μάικ Κένι.





"Bob Dylan, 100 τραγούδια. Οι ιστορίες πίσω από αυτά και η σημασία τους" του Βύρωνα Κριτζά

Δε χρειάζεσαι μετεωρολόγο για να ξέρεις προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Bob Dylan, 1965
Φωνή συνείδησης της Αμερικής, τραγουδοποιός με διαρκή απήχηση από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, καλλιτέχνης γεμάτος αντιφάσεις και απόμακρος άνθρωπος, ο Bob Dylan θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος τραγουδοποιός του 20ού αιώνα. Η βράβευσή του με Νόμπελ Λογοτεχνίας καθιστά απαραίτητη την επανεξέταση του έργου του. Από πού ξεκινάμε όμως; Γραμμένο από έναν ένθερμο φαν του καλλιτέχνη, το Bob Dylan – 100 τραγούδια περιλαμβάνει κείμενα πάνω στα 100 κορυφαία δείγματα του έργου του. Στο φόντο διακρίνονται οι μεταβολές στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, μαζί με κάποια βασικά δεδομένα από την προσωπική ζωή του δημιουργού. Επιπλέον δέκα άνθρωποι από τον χώρο της μουσικής επιλέγουν ένα αγαπημένο τους κομμάτι και μιλούν για τον δικό τους Dylan, με συναρπαστικές αφηγήσεις.
Συμμετέχουν με κείμενά τους: Γιάννης Αγγελάκας, Φοίβος Δεληβοριάς, Αργύρης Ζήλος, Πάνος Κατσιμίχας, Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), Μάκης Μηλάτος, Γιάννης Πετρίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Χάρης Συμβουλίδης.
Περιλαμβάνονται 5 έργα του Αχιλλέα Ραζή, φιλοτεχνημένα ειδικά για την έκδοση.