"Μοναστηράκι - Πλάκα. Οι γειτονιές των θεών" της Άρτεμις Σκουμπουρδή

Κάτω από τη μαγική σκιά της Ακροπόλεως, στις βόρειες και τις ανατολικές παρυφές της, ευτυχώς αντιστέκονται ακόμα στον αδυσώπητο χρόνο και την ανθρώπινη βαρβαρότητα το Μοναστηράκι και η Πλάκα. Δύο γειτονιές μοναδικές που για έξι χιλιάδες συναπτά έτη συμπυκνώνουν την αθηναϊκή διαχρονία, σφύζοντας από ζωή. Και έχουν το προνόμιο να διεκδικούν τον τίτλο των αρχαιότερων, ιστορικότερων και σημαντικότερων συνοικιών του δυτικού πολιτισμού. Χάρη στα θαυμαστά αυτά γεγονότα που διαδραματίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, τα μέρη αυτά θα είναι «πάντα πλήρη θεών». Άλλωστε «το ξέρει η ανθρωπότης πως κι ο Θεός είναι Πλακιώτης!».


"Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου" του Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Με τον παλαμικό τίτλο Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου, το βιβλίο παρακολουθεί και καταγράφει την προσωπική αλλά κυρίως τη λογοτεχνική πορεία του συγγραφέα του. Στο βάθος των γεγονότων ακούγεται ο απόηχος σημαντικών στιγμών, κοινωνικών και πολιτικών, που σημάδεψαν την Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως και σήμερα. Το βιβλίο δε φιλοδοξεί να είναι ιστορική ή κοινωνιολογική μαρτυρία. Ατομικά περιστατικά, αφανείς διαδρομές, συναντήσεις με δημιουργούς που άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη πνευματική ζωή του τόπου αναδεικνύουν και συμπλέκουν το ατομικό με το συλλογικό σε μια κοινωνία διαρκώς μεταλλασσόμενη, με όλες τις παθογένειες που τη διακρίνουν. Αναμνήσεις, ημερολογιακές εγγραφές και ποικίλα τεκμήρια συγκροτούν ένα χρονικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική λογοτεχνική ζωή των τελευταίων εξήντα χρόνων.

"Καϊάφας" του Αδάμ Νίκου Βουδούρη

Ο Καϊάφας είναι ένα καλοκαιρινό ταξίδι στα νοτιοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου. Ένας µοναχικός άντρας συναντά αναπάντεχα σε µια αµµουδιά µετά την Πάτρα έναν κατάµαυρο, µεγαλόσωµο, αγέρωχο σκύλο. Τον παίρνει µαζί του αδιαφορώντας για το τηλέφωνο επικοινωνίας που είναι χαραγµένο στο περιλαίµιό του. Οι δυο τους πασχίζουν να κάνουν διακοπές, να κάνουν κάµπινγκ, να κάνουν τουρισµό. Τέλος, ο άντρας αποφασίζει να δουλέψει σε εποχιακή ταβέρνα κοντά στη λίµνη Καϊάφα και να ζήσει µια όµορφη κανονική ζωή σαν εργαζόµενος, έχοντας πάντα τον σκύλο µαζί του. Αντιλαµβάνεται, ίσως για πρώτη του φορά, την ιαµατική δύναµη της αγάπης και κάνει όνειρα ανέµελης και ήρεµης συµβίωσης µε το χαρισµατικό τετράποδο. Όµως, τα όνειρά του αυτά, όπως κι άλλα όνειρα που έκανε στο παρελθόν, θα ναυαγήσουν. Με τις φαντασιώσεις του στρογγυλεύει και εξωραΐζει τα πάντα, σε µια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει απ’ τον εαυτό του και να µην παραδοθεί για άλλη µια φορά, την οριστική ίσως, στην πραγµατική του κλίση: τον σπαραγµό και την υπερβολή. Αυτοσκηνοθετούµενος και εθελοτυφλώντας, παγιδεύεται στις ίδιες του τις εµµονές και οδεύει, χρίζοντας τους γύρω του οδηγούς και κουµανταδόρους, για εκεί που είναι πραγµατικά ταµένος.

"Ο κολυμβητής" του Joakim Zander

Δαμασκός, αρχές της δεκαετίας του ’80. Ένας Αμερικανός κατάσκοπος χωρίς όνομα αφήνει το νεογέννητο παιδί του αβοήθητο στην αβέβαιη μοίρα του... Τριάντα χρόνια μετά, μια νεαρή Σουηδέζα, η Κλάρα Βαλντέν, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, και ο πρώην σύντροφός της Μαχμούντ Σαμμός βρίσκονται αντιμέτωποι με ευαίσθητα δεδομένα, για την απόκρυψη των οποίων κάποιοι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, ένας παλιός κατάσκοπος που κρύβεται από το παρελθόν του και σήμερα ζει μόνο για να κολυμπάει στην τοπική πισίνα μαθαίνει ότι η κόρη του έχει παρασυρθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό στην Ευρώπη. Μόνο ο «Κολυμβητής» μπορεί να τη σώσει. Όμως ο χρόνος λιγοστεύει... Τα πολλά νήματα μιας ιστορίας που ξεκινάει από πολύ μακριά θα ενωθούν την παραμονή των Χριστουγέννων σε ένα χωριό στο αγριεμένο σουηδικό αρχιπέλαγος.
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη δράση που ηλεκτρίζει με την ατμόσφαιρα που μεταφέρει τον αναγνώστη σε πρωτόγνωρους τόπους, ένα βιβλίο για την ενοχή και την εξιλέωση, που μεταφράστηκε με εξαιρετική επιτυχία σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

"Το βιβλίο των Μπάλτιμορ" του Joël Dicker

Ως τη µέρα της τραγωδίας, υπήρχαν δύο οικογένειες Γκόλντµαν: οι Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης και οι Γκόλντµαν του Μονκλαίρ. Οι Γκόλντµαν του Μονκλαίρ, απόγονος των οποίων είναι ο Μάρκους Γκόλντµαν, ο συγγραφέας της Αλήθειας για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ, είναι µια µεσοαστική οικογένεια που ζει σ’ ένα µικρό σπίτι στο Μονκλαίρ του Νιου Τζέρσεϊ. Οι Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης είναι µια εύπορη οικογένεια στην οποία η ζωή χαµογελά. Ζουν σ’ ένα πολυτελές σπίτι σ’ ένα πλούσιο προάστιο της Βαλτιµόρης και ο Μάρκους τούς θαυµάζει απεριόριστα.
Οκτώ χρόνια µετά την τραγωδία, ο Μάρκους Γκόλντµαν παίρνει την απόφαση να γράψει την ιστορία της οικογένειάς του. Αφήνει πίσω του, τον Φλεβάρη του 2012, τον χειµώνα της Νέας Υόρκης για να εγκατασταθεί στο Μπόκα Ρέιτον, στη Φλόριντα, όπου και αφοσιώνεται στο νέο του µυθιστόρηµα.
Καθώς ανασύρει τις αναµνήσεις των παιδικών και των νεανικών του χρόνων, ο Μάρκους επανέρχεται στη ζωή και στη µοίρα των Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης και στο µαγικό συναίσθηµα που άλλοτε του προξενούσε αυτή η οικογένεια µιας πλούσιας Αµερικής, ανάµεσα στις διακοπές στο Μαϊάµι, το εξοχικό στα Χάµπτονς και τα ευτράπελα που συνέβαιναν στα ιδιωτικά σχολεία. Καθώς τα χρόνια περνούν µέσα από τον φακό της µνήµης του, η επιφάνεια των Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης αρχίζει να ξεθωριάζει ολοένα και περισσότερο, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η επικείµενη τραγωδία. Μέχρι τη µέρα που ανατρέπονται τα πάντα. Αυτό είναι το ερώτηµα που έκτοτε στοιχειώνει τον Μάρκους: τι ακριβώς συνέβη στους Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης;
Ο συγγραφέας του "Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ" επιστρέφει µ’ ένα µυθιστόρηµα που δικαιώνει τον ενθουσιασµό και τις προσδοκίες των αναγνωστών του σε ολόκληρο τον κόσµο.