Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
O λαός της Λούνα λατρεύει την πριγκίπισσα Γουίντερ για τη χάρη και την καλοσύνη της και, παρά τις ουλές στο πρόσωπό της, η οµορφιά της λέγεται ότι είναι ακόµα πιο συγκλονιστική από της µητριάς της, της βασίλισσας Λεβάνα.
Η Γουίντερ απεχθάνεται τη µητριά της και ξέρει ότι η Λεβάνα δεν εγκρίνει τα αισθήµατά της για τον Γιάκιν, τον παιδικό φίλο της και γοητευτικό φρουρό του παλατιού. Όµως η Γουίντερ δεν είναι τόσο αδύναµη όσο πιστεύει η Λεβάνα και υπονοµεύει τις επιθυµίες της µητριάς της για χρόνια. Μαζί µε τη Σίντερ και τους συµµάχους της, η Γουίντερ έχει τη δύναµη να ξεκινήσει µια επανάσταση και να κερδίσει έναν πόλεµο που µαίνεται εδώ και πολύ καιρό.
Μπορούν η Σίντερ, η Σκάρλετ, η Κρες και η Γουίντερ να νικήσουν τη Λεβάνα και να ζήσουν καλά κι εµείς καλύτερα;
Το τελευταίο μέρος της Τετραλογίας της Σελήνης - ένα αριστούργημα!

Προσωπική άποψη:
"Η τετραλογία της Σελήνης" έφτασε στο τέλος της, και η συγγραφέας Marissa Meyer, φρόντισε να ρίξει αυλαία με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Ομολογώ πως παίρνοντας το τέταρτο βιβλίο της σειράς στα χέρια μου, τρόμαξα με τον όγκο του -και με το βάρος του-, με την πρώτη μου σκέψη να είναι πως μέσα από μια αφήγηση 1100 σελίδων, μόνο φλύαρο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα. Και όμως, όχι μόνο δεν είναι κουραστική η ανάγνωσή του, αλλά σε παρασύρει τόσο βαθιά στον πυρήνα της ιστορίας που αυτό αφηγείται, και ακόμα περισσότερο όσο οδεύει προς το φινάλε της, που πραγματικά χάνεις κάθε αίσθηση του χρόνου, αγωνιώντας λεπτό το λεπτό, όλο και περισσότερο για το τι συμβεί.

Η Γουίντερ είναι η πριγκίπισσα του πλανήτη Λούνα, στον οποίο βασιλεύει η μητριά της, Λεβάνα. Ο λαός της την αγαπάει για την καλοσύνη και το μεγαλείο της ψυχής της, και παρά που το πρόσωπό της είναι σημαδεμένο με ουλές, είναι κοινό μυστικό πως είναι πιο όμορφη ακόμα και από την ίδια τη Λεβάνα, η φήμη της ομορφιάς της οποίας είναι ξακουστή σε ολόκληρο το γαλαξία. Και μπορεί η Γουίντερ να φαίνεται ευάλωτη κι εύθραυστη, όμως αυτό είναι μόνο ένα προσωπείο, αφού στην πραγματικότητα κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα της, και ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ως προς το να ρίξει από το θρόνο της τη Λεβάνα. Η Γουίντερ, λοιπόν, αποφασίζει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις Σίντερ, Σκάρλετ και Κρες, και οι τέσσερίς τους, μαζί με τους συμμάχους τους, θα ξεκινήσουν τον πόλεμο εκείνο που σιγοβράζει από καιρό, διεκδικώντας την ελευθερία τους αλλά και τα δικαιώματά τους.

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πω για το βιβλίο αυτό, χωρίς να παρασυρθώ και χωρίς να αναφέρω πράγματα τα οποία καλό θα ήταν ν' ανακαλύψει ο κάθε αναγνώστης από μόνος του. Αυτή τη στιγμή συγκρούονται μέσα ποικίλα, αντικρουόμενα συναισθήματα, και το καθένα απ' αυτά έχει τη δικιά του δύναμη, μα και με έχει σημαδέψει συνάμα, με τρόπους μοναδικούς και ιδιαίτερους. Και όλα αυτά, επειδή το "Γουίντερ" τα έχει όλα και μάλιστα, στον υπέρτατο βαθμό. Προσφέρει συγκίνηση και δράμα, έχει χιουμοριστικές στιγμές που δεν γελοιοποιούν τις συνθήκες ή τις καταστάσεις, αλλά με πολύ έντεχνο τρόπο αποφορτίζουν συναισθηματικά τον αναγνώστη επιτρέποντάς του να ανασάνει. Έχει έρωτα και καρδιοχτύπια, τα οποία όλο και αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στο τέλος, με το συναίσθημα να κορυφώνεται ιδανικά την κατάλληλη στιγμή, με τον κατάλληλο τρόπο, στην κάθε περίπτωση. Και όλα αυτά, χωρίς το συναίσθημα να υπονομεύει τη δράση ή την αγωνία μας.

Μαζί με την Σκάρλετ, θα τολμούσα να πω πως η Γουίντερ αποτελεί την αγαπημένη μου πρωταγωνίστρια του φουτουριστικού αυτού χρονικού. Διαθέτει ισχυρή δυναμική, έχει μεγάλη εξέλιξη ως χαρακτήρας -ακόμα και στα χρόνια της ζωής της στα οποία δεν γινόμαστε μάρτυρες, παρά μονάχα στα αποτελέσματά τους-, ενώ αποτελεί την αντικρουόμενη εκείνη μορφή που παρά που έχει έναν τίτλο, δεν έχει την απαραίτητη εξουσία, την οποία όμως η ίδια δεν παραδίδει έτσι, χωρίς μάχη, αλλά αντίθετα έχει την υπομονή και τη σοφία να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να την διεκδικήσει, ακόμα κι αν υπάρξει κόστος. Όλα αυτά οδηγούν σε μια καταιγιστική περιπέτεια με συνεχείς ανατροπές, με τις εξελίξεις να μην αποτελούν ποτέ μονόδρομο αλλά να έχουν δεκάδες προοπτικές, κάνοντας το αίμα στις φλέβες μας να πάλλεται δυνατά, και τη μία σελίδα να γυρίζει μετά την άλλη σχεδόν με νευρώδη ταχύτητα κι ένταση.

Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα αλλά, όπως ήδη ανέφερα, δεν θα το κάνω γιατί πιστεύω πως αυτό το παραμύθι επιστημονικής φαντασίας έβαλε κάποτε ένα στοίχημα, και σήμερα το κερδίσει με μεγάλη ευκολία, με 'μας να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να υποκλιθούμε στη μεγαλοφυΐα της Marissa Meyer, που έδωσε στο "Once upon a time..." μια άλλη διάσταση, σχεδόν επική, επιβεβαιώνοντας το ότι δεν πρέπει κανείς μας να είναι προκατειλημμένος απέναντι σε κάτι το καινούργιο, αλλά και πως καμιά φορά αξίζει να δίνουμε ευκαιρίες ακόμα και σε έργα η ταυτότητα των οποίων πιστεύουμε πως είναι έξω από εμάς, έστω κι αν είναι εντός της εποχής τους. "Η τετραλογία της Σελήνης", λοιπόν, είναι μια σειρά που όχι μόνο θα πρότεινα στους φανατικούς αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού, αλλά που θα τους έλεγα πως οφείλουν να έχουν διαβάσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Marissa Meyer
Μεταφραστής: Καλοφωλιάς Αλέξης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 1100
ISBN: 978-960-16-5886-5