Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πέντε άνθρωποι στέκονται γύρω από έναν ρηχό τάφο. Τον έχουν σκάψει όλοι τους, με τη σειρά. Τώρα πια, τους συνδέει μια συμφωνία: τα μυστικά τους θα μείνουν θαμμένα εκεί, σφραγισμένα με αθώο αίμα…
Χρόνια αργότερα βρίσκεται στραγγαλισμένη η διευθύντρια ενός σχολείου –το πρώτο θύμα μιας σειράς αποτρόπαιων φόνων που θα συγκλονίσουν την Μπλακ Κάουντρι. Λίγο μετά ανακαλύπτονται ανθρώπινα λείψανα σε ένα εγκαταλειμμένο ίδρυμα ανηλίκων. Και τότε αρχίζουν να βγαίνουν στο φως φρικτά μυστικά…
Η επιθεωρητής Κιμ Στόουν συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα πως δεν κυνηγά απλώς έναν διεστραμμένο δολοφόνο. Η φονική του μανία κάτι κρύβει. Κάτι συνδέει τα θύματά του.
Για να βρει τον συνδετικό κρίκο, θα πρέπει να μπει στο μυαλό του, αλλά αυτό θα τη φέρει αντιμέτωπη με το δικό της σκοτεινό παρελθόν –ένα παρελθόν που ακόμη παλεύει να ξεχάσει…
Ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ που θα καθηλώσει τους λάτρεις του είδους!

Προσωπική άποψη:
Κάποια βιβλία, από την πρώτη τους κιόλας σελίδα, σε προϊδεάζουν για το τι θ' ακολουθήσει. Κάποιοι συγγραφείς, έχουν τη μαγική ικανότητα να σε καθηλώνουν, όχι μόνο εξαιτίας της περιγραφικής ικανότητάς τους, αλλά και λόγω του σοκαριστικού ρεαλισμού με την οποία αποτυπώνουν μια εικόνα στο χαρτί, η οποία με τη σειρά της, γεννά μέσα σου ένα αίσθημα αποπνικτικής αγωνίας. Κάποιες σκηνές, δεν λειτουργούν απλά ως εισαγωγή, αλλά σε αρπάζουν από το λαιμό και σου στερούν την ανάσα, προκαλώντας σου την επιθυμία να φωνάξεις αλλά την ίδια στιγμή ξέρεις πως κανείς δεν είναι εκεί για να σ' ακούσει και πως η φωνή σου πνίγεται. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι η "Σιωπηλή κραυγή", το πρώτο στη σειρά περιπετειών της επιθεωρήτριας Κιμ Στόουν.

Η επιθεωρήτρια Κιμ Στόουν καλείται να διαλευκάνει το θάνατο της διευθύντριας ενός σχολείου, η οποία βρίσκεται δολοφονημένη μέσα στη μπανιέρα της. Όμως ο δολοφόνος δεν εκτέλεσε απλά ένα έγκλημα, φρόντισε με έξυπνο τρόπο να εξαφανίσει κάθε ίχνος που θα μπορούσε να οδηγήσει τις Αρχές στο κατώφλι του, συνεχίζοντας να διαπράττει κι άλλα φρικτά εγκλήματα, με την Στόουν να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω του. Και τότε είναι που σκοτεινά μυστικά θα βγουν στο φως, όταν ανθρώπινα λείψανα θα ανακαλυφθούν σε ένα εγκαταλειμμένο ίδρυμα ανηλίκων. Ποια είναι τα κίνητρα του δολοφόνου και τι συνδέει τα θύματά του; Ποια η σύνδεση της υπόθεσης του μανιακού δολοφόνου με τα θαμμένα οστά; Η Στόουν ξέρει πολύ καλά πως κάτι υπάρχει και για να το βρει πρέπει να μπει βαθιά στο μυαλό του δολοφόνου, ανασύροντας, την ίδια στιγμή, στην επιφάνεια, το παρελθόν της που είχε θάψει καλά μέσα της.

Αρκετοί συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, επαναφέρουν μία παλιά -και πετυχημένη στην εποχή της- συνταγή, την οποία ενσωματώνουν στις αφηγήσεις τους. Τις ακραίες εγκληματικές περιγραφές, εκείνες που αγγίζουν τα όρια του gore και που διχάζουν πολλές φορές τον αναγνώστη, αφού τον προκαλούν να σκεφτεί αν αυτό γίνεται επειδή αποσκοπεί κάπου, ή απλά για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Στην περίπτωση της Marsons, τα πράγματα θεωρώ πως είναι πολύ ξεκάθαρα, όπως και τα κίνητρά της. Σκοπός της δεν είναι να προκαλέσει με φτηνό τρόμο, αλλά το να μας οδηγήσει σε μια συνειδητοποίηση, περνώντας μας μέσα από μια σκληρή κι αιματοβαμμένη διαδρομή, η οποία τολμά να ρίξει μια εκ βαθέων ματιά στα πιο σκοτεινά σοκάκια της ανθρώπινης συνείδησης και της διεστραμμένης ακρότητας που αυτή μπορεί να βρεθεί ανάλογα με τις συνθήκες.

Η Κιμ Στόουν είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χαρακτήρας και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως και η ίδια είναι παιδί μιας οικογένειας στην οποία όλα πήγαν εντελώς λάθος. Το παρελθόν της δεν αποτελεί απλά μια μαύρη σκιά που πλανάται πάνω από το παρόν της αλλά αντίθετα, έχει λειτουργήσει ως ένα μέσο επιβίωσης για την ίδια, ένα εσωτερικό ένστικτο που με τα χρόνια καλλιέργησε έτσι ώστε να μην της γίνει βίωμα, αλλά χάρη στην εμπειρία της, να μπορεί να χειρίζεται τα πράγματα που φέρνει η καθημερινότητα στο δρόμο της, όσο άσχημα ή δύσκολα κι αν είναι αυτά. Πώς, λοιπόν, να μην λατρέψει κανείς μια ηρωίδα με τέτοια δυναμική αλλά κυρίως, με τόσο δυνατό μυαλό και τόσο έντονο αίσθημα θέλησης που πηγάζει από μια εσωτερική δύναμη αξιοθαύμαστη; Μάλλον δύσκολο!

Η "Σιωπηλή κραυγή" είναι ένα ευφυές αστυνομικό μυθιστόρημα μα, συνάμα, είναι κι ένα εξαιρετικό θρίλερ αγωνίας και μυστηρίου. Ο ρυθμός της αφήγησης έχει νεύρο, ένταση, πάθος, τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, και κάθε φορά που αισθάνεσαι πως έχεις φτάσει κοντά στην αλήθεια, πάντα συμβαίνει κάτι που σε αφήνει μερικά βήματα πίσω από τον δολοφόνο, κυνηγώντας τον σχεδόν με απελπισία, προσπαθώντας να μπεις στο μυαλό του και να καταλάβεις τα κίνητρά του, όπου μόνο μέσω αυτών μπορείς να οδηγηθείς στην αλήθεια και, ίσως, μέσω αυτής, σε ένα είδος κάθαρσης. Παράλληλα, έχουμε μια ηρωίδα που λειτουργεί ως πηγή έμπνευση και σε προκαλεί να την μιμηθείς στην πραγματική ζωή, την οποία θαυμάζεις για τη δυναμική της και την αναλυτική λογική της, ένα πρότυπο αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Με άλλα λόγια, μια τρομακτική περιπέτεια αγωνία, βίας, που φέρνει σε σύγκρουση τη δικαιοσύνη με την εσωτερική ανθρώπινη παράνοια που, τελικά, ίσως να βρίσκεται μέσα σε όλους μας και απλά να περιμένει το κατάλληλο ερέθισμα για να ξεσπάσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Angela Marsons
Μεταφραστής: Μαθόπουλος Γιώργος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-461-719-7