Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μερικές φορές ένα κορίτσι δέχεται το άγγιγμα της Πολεμόχαρης Μητέρας.
Τέτοιο κορίτσι είναι και η Θορν. Πασχίζοντας να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα της, ζει μονάχα για να πολεμά. Τώρα, όμως, ο άντρας που τη δίδαξε πώς να σκοτώνει την κατηγορεί για φόνο.
Μερικές φορές, μια γυναίκα γίνεται πολεμίστρια.
Ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένη στις δολοπλοκίες του Πατέρα Γιάρβι, του πανούργου θεράποντα της Γκέτλαντ. Διασχίζοντας τον μισό κόσμο, αναζητώντας συμμάχους ενάντια στον αδίστακτο Υψηλό Βασιλέα, θα υποστεί μια σκληρή μαθητεία στο αίμα και τον δόλο.
Μερικές φορές, μια πολεμίστρια γίνεται όπλο.
Στο ταξίδι αυτό, έχει στο πλευρό της τον Μπραντ, έναν πολεμιστή που απεχθάνεται να σκοτώνει –αποτυχημένο τόσο στα δικά της μάτια όσο και στα δικά του–, με μία και μοναδική ευκαιρία να εξιλεωθεί.
Τα όπλα υπηρετούν έναν και μόνο σκοπό.
Άραγε η Θορν θα παραμείνει σε όλη της τη ζωή έρμαιο των ισχυρών ή θα καταφέρει να χαράξει τον δικό της δρόμο;

Προσωπική άποψη:
Μετά τον "Μισό βασιλιά", ο Joe Abercrombie επέστρεψε με το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Τα χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας", τον "Μισό Κόσμο", έτοιμος να μας αποδείξει πως όλα όσα πέτυχε με το πρώτο βιβλίο δεν ήταν τυχαία, μα πως οφείλονταν στις εξαιρετικές συγγραφικές του ικανότητες, αλλά και στην καλπάζουσα και άκρως ζωντανή φαντασία του, στοιχεία που μπορεί να εξελίξει ακόμα περισσότερο και να τα πάει ένα βήμα παραπέρα. Και πράγματι, στο βιβλίο αυτό επιτυγχάνει ν' αποδείξει όλα όσα προαναφέρθηκαν και ακόμα περισσότερα, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τα δεύτερα βιβλία των τριλογιών να είναι ακόμα καλύτερα από τα πρώτα τους. Γιατί, ο "Μισός κόσμος", είναι μισός μόνο στον τίτλο, καθώς στο εύρος εικόνων και συναισθημάτων, είναι κάτι παραπάνω από ολόκληρος.

Η Θορν δεν ζει για κανέναν άλλο λόγο, παρά μονάχα για να πολεμά. Η ίδια έχει ορκιστεί να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της, όμως ο ίδιος ο άντρας που την εκπαίδευσε, την κατηγορεί για φόνισσα. Η Θορν θα βρεθεί μπλεγμένη σ' έναν κυκεώνα δολοπλοκιών, όπου για να γλιτώσει απ' αυτές θα χρειαστεί στο πλευρό της ικανούς συμμάχους. Έτσι, θα ξεκινήσει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, διασχίζοντας τον μισό κόσμο, προκειμένου να βρει εκείνους που θα εναντιωθούν στον Υψηλό Βασιλέα και θα σταθούν στο πλευρό της. Μαζί της στο ταξίδι αυτό, ο Μπραντ, ένας πολεμιστής, ξεπεσμένος στα μάτια όλων, αφού το να σκοτώνει είναι ότι μισεί περισσότερο στον κόσμο. Άραγε, θα πετύχουν στην αποστολή τους; Θα καταφέρει η Θορν να γίνει εκεί που θα κερδίσει τους εχθρούς της, ή θα γίνει όπλο στα χέρια τους;

Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, στο συγκεκριμένο, στον ηρωικό πυρήνα της αφήγησης, βρίσκεται ένα κορίτσι -ή μια γυναίκα, τοποθετηθείτε όπως θέλετε εσείς, επί τους θέματος- που όμως δεν εξυπηρετεί το κλασσικό πρότυπο της γυναίκας ηρωίδας που τσακίζει πισινούς, χάρη στις εξαιρετικές ικανότητές της. Στην προκειμένη, έχουμε να κάνουμε με μια παρουσία πιο χαμηλών τόνων, σχεδόν ήσυχη θα λέγαμε, που, όμως, αποτελεί την ήρεμη εκείνη δύναμη που μπορεί να κάνει και να επιτύχει τα πάντα, απλά και μόνο επειδή έχει τη θέληση να ξεχωρίσει, την πυγμή να πετύχει τους στόχους της, αλλά και τη γενναιότητα να παλέψει ακόμα και όταν η νίκη φαντάζει ως κάτι αδύνατο. Κακά τα ψέματα, οι ηρωίδες αυτές είναι πιο ρεαλιστικές, πιο ανθρώπινες, είναι πιο εύκολο για εμάς να ταυτιστούμε μαζί τους και ναι, είναι πιο πιθανό να μας εκπλήξουν.

Όπως είχα αναφέρει και στον σχολιασμό του πρώτου βιβλίου, ο συγγραφέας έχει υπέροχα μοναδικούς διαλόγους, άκρως ρεαλιστικούς, όπου τα λόγια που ειπώνονται σε αυτούς δεν είναι απλά αερολογίες, αλλά εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Επιπλέον, έχει μια μοναδικά εξαιρετική ικανότητα, να μετατρέπει τις πιο απλέ κουβέντες, σε μερικές από τις πιο επικές ατάκες που έχουν ειπωθεί ποτέ στη λογοτεχνία του είδους αυτού. Χωρίς να καταφεύγει σε μεγαλοστομίες ή διθυραμβικές υπερβολές, αλλά μένοντας στην ουσία των γεγονότων -και στην πιστότητα των χαρακτήρων του- και τοποθετώντας, στοχευμένα, τα σωστά λόγια στο σωστό τόπο, τη σωστή στιγμή, βγαλμένα από τα χείλη του καταλληλότερου ανθρώπου για να τα πει, χτυπάει φλέβα, κορυφώνοντας το συναίσθημά μας στα ύψη, και ξυπνώντας μέσα μας την επιθυμία να γίνουμε κι εμείς ήρωες της ζωής μας.

Εξαιρετικοί γραφή, εξαιρετικοί χαρακτήρες, εξαιρετική δομή, ανάπτυξη, εξέλιξη της πλοκής, αλλά και σύνδεσής της με το πρώτο βιβλίο της σειράς. Παλιοί αγαπημένοι χαρακτήρες επιστρέφουν, και οι δρόμοι τους συναντιούνται με εκείνους νέων, εξίσου ενδιαφέροντων προσώπων, που ζωντανεύουν χάρη στον χειρισμό του συγγραφέα που δεν τους αντιμετωπίζει ως κομπάρσους, αλλά ως υπαρκτά, ζωντανά πρόσωπα με αισθήματα, που ματώνουν, που αγωνίζονται, που έχουν κάτι να προσφέρουν, με όποιον τρόπο δύναται ο καθένας τους. Και αυτή είναι η μαγεία! Ότι ο Abercrombie μάς κάνει ν' αγωνιούμε, να πονάμε και να παθιαζόμαστε για κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι υπαρκτό, και που ο ίδιος, έχει καταφέρει να το κάνει να φαντάζει οικείο, χάρη στην προσωπική του αλήθεια και τον ωμό ρεαλισμό της πραγματικότητας, που δεν απουσιάζει στιγμή από την καταιγιστική του δράση. Εν αναμονή, λοιπόν, για το φινάλε, που εύχομαι να είναι τόσο επικό όσο αξίζει σ' αυτή τη σειρά να είναι.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Joe Abercrombie
Μεταφραστής: Μιχαηλίδης Ανδρέας
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-618-03-0252-3