Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Μπέλα Σουάν μετακομίζει στη μελαγχολική πόλη Φορκς και συναντά τον μυστηριώδη και γοητευτικό Έντουαρντ Κάλεν, η ζωή της παίρνει μια αναπάντεχη και, κυρίως, τρομακτική τροπή. Με την κατάλευκη επιδερμίδα του, τα χρυσαφιά μάτια του, τη σαγηνευτική φωνή του και τα υπερφυσικά χαρίσματά του, ο Έντουαρντ είναι αινιγματικός και συνάμα ακαταμάχητος. Αυτό που δε συνειδητοποιεί η Μπέλα είναι ότι όσο πιο πολύ τον πλησιάζει τόσο περισσότερο βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό της και τους γύρω της. Και ίσως είναι πολύ αργά για να μετανιώσει…
Γεμάτο γοητεία και αγωνία, το ΛΥΚΟΦΩΣ έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες, αποτελώντας παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο.

Προσωπική άποψη:
Η πρώτη μου γνωριμία με το συγγραφικό έργο της Stephenie Meyer, αλλά και με το "Λυκόφως", έγινε το 2008, όταν προβλήθηκε η πρώτη ταινία του ομώνυμου Saga, γεγονός που με έσπρωξε ν' αναζητήσω το βιβλίο απ' το οποίο προήλθε. Και πράγματι, το βρήκα, το διάβασα και παρά που δεν το περίμενα, με ενθουσίασε, πράγμα που τότε είχε αρκετό να μου συμβεί. Μέχρι τότε δεν είχα υπάρξει ποτέ λάτρης της φανταστικής λογοτεχνίας, αν και οι ιστορίες με μυθικά πλάσματα πάντα με γοήτευαν. Και είχε, ίσως, από εποχή που διάβαζα μανιωδώς Anne Rice, μια ιστορία αυτού του είδους, έστω και πιο εκμοντερνισμένη, να καταφέρει να μου προκαλέσει ρίγη αγωνίας και συγκίνηση. Μια ιστορία που δύσκολα να μην γίνει κομμάτι σου, κι εσύ δικό της, και που ακόμα πιο δύσκολα θα πάψεις να σκέφτεσαι όταν θα την έχεις ανυπόμονα και αδιάκοπα ρουφήξει. Ακόμα κι αν έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από την πρώτη σας γνωριμία.

Αυτή είναι η ιστορία της Μπέλλα και του Έντουαρντ. Μια ιστορία για μια σχέση τόσο απόκοσμα αταίριαστη, όσο και απόλυτα ταιριαστή. Μια ιστορία που αμφιταλαντεύεται μεταξύ σωστού και λάθος, όπου η λογική έρχεται σε συνεχή κόντρα με το παράλογο και που κάθε φόβος μοιάζει μίασμα μπροστά στο πάθος. Ένας μόνο είναι ο κανόνας! Ότι οι κανόνες που υπάρχουν δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί όσο και αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να πας κόντρα σε αυτό που προστάζει η ψυχή και η καρδιά σου. Γιατί ακόμα και όταν το μυαλό μάχεται μανιασμένα για να υπερισχύσει του συναισθήματος, ακόμα και όταν η λογική παλεύει με αγριότητα να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, ενάντια στο παθιασμένο συναίσθημα, συνήθως άλλος είναι ο νικητής.

Σχεδόν απ’ το εξώφυλλο μπορεί κανείς να καταλάβει την αλληγορική σημασία της εισαγωγής. Η Μπέλλα και ο Έντουαρντ αποτελούν, ο ένας για τον άλλον, την αμαρτία του κόσμου τους. Ο καθένας τους, ως ξεχωριστή οντότητα, είναι κάτι αντίστοιχο με το μήλο που χάλασε την ισορροπία του Παραδείσου. Το να το γευτούν μπορεί να είναι λυτρωτικά γλυκό προς ικανοποίηση του πάθους τους, ένα πάθος που είναι περισσότερο εγκεφαλικό παρά σωματικό, μπορεί, όμως, να είναι εξίσου επικίνδυνο, τόσο για τους ίδιους αν χαθεί ο έλεγχος, όσο και για όλους εκείνους που συνθέτουν τον κόσμο τους. Το παιχνίδι, όμως, των λέξεων, αλλά και των βλεμμάτων, μεταξύ τους, ξεκινάει και εκείνοι παρασύρονται, και μαζί τους παρασύρεσαι κι εσύ. Ο ανόητος αμνός ερωτεύτηκε το άρρωστο, μαζοχιστικό λιοντάρι. Τόσο απλά... τόσο αβίαστα!

Όσο επικίνδυνο είναι αυτό που δένει τους δύο νεαρούς πρωταγωνιστές, άλλο τόσο είναι δυνατό και αδιαπέραστο. Στον έρωτα δεν υπάρχει λογική, ακόμα και αν αυτός είναι -φαινομενικά- αταίριαστος. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην προσωπική ευτυχία, μόνο που ο δρόμος όπου πρέπει ν' ακολουθήσει δεν είναι πάντοτε εύκολος. Οι επιλογές μας καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Και η δύναμη ή η αδυναμία του να κάνουμε αυτές τις επιλογές, φαίνεται εδώ, σ' αυτό το μυθιστόρημα, δυνατά, παθιασμένα και ξεκάθαρα, με τη νεανική αγάπη που καμία δεν συγκρίνεται μαζί της, καθώς είναι πρόθυμη να θυσιαστεί. Ο ένας είναι έτοιμος να προστατέψει τον άλλον ακόμα και αν αυτό σημαίνει να χαθεί η δικιά του ζωή. Γιατί, όταν ο άλλος είναι η ζωή σου, ποιο το νόημά της αν αυτός χαθεί;

Το ψυχρό και ανήλιαγο Φορκς, προσφέρει μια μεταμοντέρνα γοτθική αίσθηση που ξεφεύγει αρκετά απ’ αυτήν που επιβάλλει η κατεστημένη αισθητική του είδους. Τα πάντα μοιάζουν επικίνδυνα, όμως, ταυτόχρονα, είναι τόσο μαγευτικά, τόσο γοητευτικά, και είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον ν' αντισταθεί στην αίσθηση αυτή που τον περιτρυγυρίζει, ειδικά αν ανήκει σε ένα συγκεκριμένο ηλικιακό target group, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι μεγαλύτερες, ευαίσθητες καρδιές, δεν μπορούν να παρασυρθούν εξίσου. Μπορείς σχεδόν να αισθανθείς την ψυχρή ατμόσφαιρα, να μυρίσεις το βρεγμένο χώμα του δάσους, να περπατήσεις και να αναζητήσεις μαζί με την Μπέλλα τις απαντήσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην προσωπική σου λύτρωση.

Κι αν και οι κεντρικοί ήρωες πλην της Μπέλλα είναι βρικόλακες, πλάσματα αιμοβόρα και απόκοσμα, αναγεννημένα από τον ψυχρό κόσμο της νύχτας, η γοητεία που ασκούν είναι αδύνατον να σου προκαλέσει φόβο, να περάσει απαρατήρητη και πολύ περισσότερο, είναι αδιανόητο το να μην σε αιχμαλωτίσει. Γλαφυρά και καθόλου κουραστικά, η Meyer, περιγράφει με τέτοιον τρόπο, ειδικά τον Έντουαρντ, όπου είναι σαν να τον βλέπεις, σαν τα τέλεια χαρακτηριστικά του να σε παγιδεύουν σε μια δίνη σκέψεων και εικόνων. Ο κόσμος των βρικολάκων, ξετυλίγεται μπροστά στον αναγνώστη σταθερά και μαγικά. Οι λεπτομέρειες δεν ξεχύνονται για να σε πνίξουν, αλλά δίνονται σε μικρές δόσεις, τόσες που μπορείς να επεξεργαστείς, τόσες που να μπορείς να κατανοήσεις, ώστε η αρχική λαχτάρα για απαντήσεις, να μην μετατραπεί σε κόλαση ενός ανεξέλεγκτου φόβου προς αυτό που δεν μπορείς να αντιληφθείς. Τίποτα δεν μένει κρυφό, και αυτή είναι η μαγεία του να μπορείς να αντέξεις και να δεχτείς ακόμα και την πιο δύσκολη και σκληρή αλήθεια, την προσωπική αλήθεια αυτή των ηρώων.

Ένα δυνατό και γεμάτο συναισθήματα, σύγχρονο ρομάντζο, που έμελλε να επηρεάσει σημαντικά τα λογοτεχνικά δρώμενα της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς καν να το έχει φανταστεί ποτέ αυτό η δημιουργός του. Η γραφή της, δημιουργική και άμεση, γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια, μπορεί να μην είναι αψεγάδιαστη, όπως και ο κόσμος που έπλασε, παρ' όλα ταύτα καταφέρνει να σε ταξιδέψει και να γεμίσει την καρδιά σου τρυφερότητα και όμορφα συναισθήματα, μα και να γεμίσει το μυαλό σου εικόνες από τις οποίες δεν θα μπορέσεις ν' αποδεσμευτείς, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Συνδυάζοντας τον ρομαντισμό με τον έξυπνο, χιουμοριστικό αυτοσαρκασμό, η Meyer μας ταξιδεύει σ' ένα κόσμο, όπου ανάμεσα στην πάλη του σωστού και του λάθους, της λογικής και του παράλογου, καλείστε να πάρετε θέση και πιστέψτε με, αυτό είναι το εύκολο! Το δύσκολο θα είναι να σβήσει το συνεχές χαμόγελο που θα σχηματιστεί στα χείλη σας κατά την διψασμένη σας ανάγνωση. Το απαγορευμένο στην πιο μαζοχιστικά απολαυστική, νεανική εκδοχή του.
Βαθμολογία 10/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephenie Meyer
Μεταφραστής: Λατσίνου Βασιλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-1821-6