Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Όταν η Ρία Καρλάιλ κληρονοµεί το σπίτι του αποξενωµένου αδελφού της µητέρας της, δεν είναι καθόλου προετοιµασµένη γι’ αυτό που πρόκειται να ανακαλύψει στο ερµητικά κλειστό πίσω υπνοδωµάτιο. Ένα δερµατόδετο βιβλίο τής τραβά την προσοχή. Το περιεχόµενό του θα τη σοκάρει: ένα γυναικείο νύχι, µια µπούκλα και µια λίστα θυµάτων δολοφονίας.
ΕΝΑ ΦΡΙΚΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Τροµοκρατηµένη η Ρία, απευθύνεται στο µοναδικό πρόσωπο που πιστεύει ότι µπορεί να τη βοηθήσει: τον παλιό της εραστή, τον επιθεωρητή Τζακ Λένον. Ο Λένον όµως αντιµετωπίζει µια από τις σοβαρότερες κρίσεις στη ζωή του: είναι σε διαθεσιµότητα και περιµένει να περάσει από πειθαρχικό γιατί σκότωσε σε αυτοάµυνα έναν συνάδελφό του. Η θέση του θα γίνει ακόµα δυσκολότερη καθώς η Ρία βρίσκεται δολοφονηµένη και το βιβλίο µε τα στοιχεία για τους φόνους εξαφανίζεται.
ΕΝΑΣ ∆ΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΟΥ ∆ΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ
Ενώ η Αστυνοµία τον καταδιώκει ως ύποπτο για τον φόνο της Ρία, ο Λένον θα πρέπει να ξετυλίξει το κουβάρι των ένοχων µυστικών στο ηµερολόγιο του νεκρού και να φέρει στο φως µια συνωµοσία που έµενε θαµµένη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Προσωπική άποψη:
Η φετινή άνοιξη με βρίσκει βουτηγμένη στον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας, καλύπτοντας ορισμένα κενά μου, αλλά και ανακαλύπτοντας συγγραφείς που αν και τους είχα ακουστά, δεν είχε τύχει ποτέ ως τώρα να διαβάσω κάτι δικό τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, συγγραφείς των εκδόσεων Μεταίχμιο, που με την ανανέωση των εξώφυλλών τους, σαν να μας προκαλούν να τους διαβάσουμε. Και μπορεί ορισμένοι να σκεφτείτε πως όλο αυτό ν' αποτελεί μέρος μια εμπορικής παγίδας, και ίσως να ισχύει και κατά περιπτώσεις, όμως, προσωπικά, θεωρώ πως κάθε τι χρήζει ανανέωσης, μα και προσαρμογής, όχι στη μόδα, αλλά στην αισθητική και το ύφος της εποχής του. Και όχι, όπως βιάστηκαν να δηλώσουν κάποιοι κακοπροαίρετοι, οι εκδόσεις δεν έχασαν την ταυτότητά τους, απλά της πρόσθεσαν μια πινελιά καλαισθησίας. Αρκετά, όμως, φλυάρησα πάνω στο θέμα αυτό, ενώ το πραγματικό μας θέμα είναι το "Πέπλο σιωπής".

Όπως ανακάλυψα μετά το πέρας της ανάγνωσης του βιβλίου, το "Πέπλο σιωπής" είναι το τέταρτο -και τελευταίο-, κατά σειρά, βιβλίο της σειράς με γενικό τίτλο "Jack Lennon Investigations", παρμένο από το όνομα του κεντρικού πρωταγωνιστή, του επιθεωρητή Τζακ Λένον, που σύμφωνα με τον αγγλικό τίτλο του βιβλίου, καλείται ν' αντιμετωπίσει μία "τελική σιωπή", με τον συγγραφέα, προφανώς, να χρησιμοποιεί τον τίτλο στα πλαίσια του λογοπαίγνιου, σημάνοντας έτσι ένα φινάλε που κανέναν δεν είχε ενημερώσει σχετικά μ' αυτό. Παίρνοντας όλα αυτά ως δεδομένα, δεν είμαι απολύτως σίγουρη για το κατά πόσο είμαι σε θέση να κρίνω απόλυτα αντικειμενικά και ουσιαστικά το πέσιμο της αυλαίας μιας άτυπης τετραλογίας, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ, δεδομένου μάλιστα ότι μου άρεσε, παρά τις όποιες μικρές μου εντάσεις.

Η ιστορία μας περιστρέφεται γύρω από τη Ρία και μια φρικτή ανακάλυψη που κάνει στο σπίτι του θείου της, το οποίο και κληρονομεί, με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως ανατριχιαστικά ευρήματα που μαρτυρούν δολοφονίες, αλλά και το ότι η οικογένειά της είχε καλά κρυμμένα μυστικά. Ανατριχιαστικά μυστικά! Η Ρία, μην γνωρίζοντας τι άλλο να κάνει, καταφεύγει στη βοήθεια του Τζακ, που υπήρξε εραστής της στο παρελθόν, χωρίς όμως να γνωρίζει πως τον πετυχαίνει σε μία απ' τις δυσκολότερες φάσεις τη ζωή του. Και η δολοφονία της, με όλα τα στοιχεία να ενοχοποιούν εκείνον, θα την κάνουν ακόμα δυσκολότερη. Όμως, αντιμέτωπος με το τέλμα αυτό της ζωής του, ο Τζακ αποφασίζει πως δεν έχει να χάσει τίποτα, και με την αστυνομία να βρίσκεται στο κατόπι του, ψάχνει να βρει την αλήθεια μέσω του ημερολογίου του νεκρού θείου της Ρίας, θέλοντας ν' αποκαταστήσει την αλήθεια μα και το όνομά του.

Η αλήθεια είναι πως μου δημιουργήθηκε η αίσθηση πως είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία δεν γνωρίζω για τον Τζακ Λένον, και πως ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει καθ' όλη την διάρκεια της πορείας του ως εδώ, πάρα πολλά θέματα, τα οποία κορυφώνονται σε αυτό το δραματικό φινάλε, με τον ίδιο να περνάει μέσα από κύματα αυτοκριτικής μα κι επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας και των θέλω του. Παρ' όλα ταύτα, είναι μία από σπάνιες εκείνες φορές που τα παραπάνω δεν μ' ενόχλησαν, ούτε με χάλασαν τόσο πολύ, αφού ακόμα και υπό συνθήκες ελλιπών γνώσεων, σε σχέση πάντα με το ψυχογραφικό προφίλ του κεντρικού μας ήρωα, η αίσθηση που αποκόμισα σχετικά με το άτομό του ήταν η καλύτερη, δεδομένων δε και των συνθηκών. Ο Τζακ είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων χαρακτήρας, με κλασσικά στοιχεία κατεστραμμένης προσωπικότητας, όχι όμως τοποθετημένα μέσα σε μια πνιγηρά τετριμμένη αφήγηση που δεν αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη να καλλιεργήσει συναισθήματα, συμπάθειας ή αντιπάθειας -δεν είναι αυτό το ζητούμενο, ως προς το πρόσωπο του ήρωα.

Σε ότι έχει να κάνει με την ιστορία, τώρα, είναι αρκετά ξεκάθαρο πως ο Neville έχει δημιουργήσει μια μυθοπλαστική βάση από το πρώτο κιόλας βιβλίο της σειράς, την οποία χτίζει σταθερά μέχρι το τέλος, διατηρώντας ένα συγκεκριμένο αφηγηματικό ύφος που τον χαρακτηρίζει, ωστόσο, εμπλουτίζοντας το κάθε φορά με κάτι περισσότερο. Η ιστορία του "Πέπλου σιωπής" είναι μυστηριώδης, τρομακτική στα σημεία, άκρως αγωνιώδης και κυρίως, μη προβλέψιμη, οδηγώντας μας βήμα βήμα στο μονοπάτι εξελίξεων που δεν περιμέναμε, αλλά και σ' έναν ανατρεπτικό φινάλε που μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό και διερωτώμενους γιατί δεν το είδαμε να έρχεται. Όμως, αν το καλοσκεφτούμε, αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της μαγείας της αστυνομικής λογοτεχνίας, άσχετα αν στις μέρες μας τείνουμε να το ξεχνάμε ορισμένες φορές. Αλλά, ευτυχώς, τότε είναι που με μαγικό τρόπο βρίσκονται στο δρόμο σου συγγραφείς σαν τον Neville, με προσωπικό ύφος και χαρακτήρα, θύμιζοντάς σου, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο, όλα αυτά που αγαπάς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stuart Neville
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-03-0270-7