Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έμα έχει έναν εραστή ο οποίος διαθέτει όλα όσα ονειρευόταν. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: είναι ο διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ρουχισμού όπου εργάζεται εκείνη.
Μια δύσκολη κατάσταση, που δεν τους εμποδίζει παρ’ όλα αυτά να είναι μαζί. Ή μήπως τελικά τα πράγματα μεταξύ τους δεν είναι τόσο ρόδινα;
Το βράδυ του αρραβώνα τους εκείνος εξαφανίζεται, το ίδιο απρόσμενα όπως είχε εμφανιστεί. Λίγο αργότερα, μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη στην κατοικία του, σε ένα ακριβό προάστιο της Στοκχόλμης.
Ο επιθεωρητής Πέτερ Λίντγκρεν ζητάει βοήθεια για τη λύση του μυστηρίου από την ψυχολόγο Χάνε Λάγκερλιντ, με την οποία είχε συνεργαστεί ξανά στην έρευνα μιας παρόμοιας ανεξιχνίαστης υπόθεσης πριν από δέκα χρόνια.
Μαζί αναζητούν την απάντηση που θα δώσει λύση στο μυστήριο.
Μήπως η δολοφονία της άτυχης γυναίκας συνδέεται με το άγριο έγκλημα πριν από μία δεκαετία; Γιατί εξαφανίστηκε ο εραστής της Έμα και γιατί πάντοτε τα θέλω της αγάπης είναι διαφορετικά από τα δικά μας;
Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολυεπίπεδο ψυχολογικό θρίλερ. Τρομακτικό, γεμάτο εκπλήξεις και με δυνατή αφηγηματική φωνή.

Προσωπική άποψη:
Για έναν φανατικό αναγνώστη αστυνομικής λογοτεχνίας δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πέσει στα χέρια του ένα βιβλίο που είναι τρομακτικό, αγωνιώδες, περιπετειώδες, με πλούσιες ανατροπές, έντονη δράση, σασπένς. Ένα βιβλίο που κάνει τους παλμούς του να χτυπάνε στο κόκκινο και που είναι αδύνατον να το αφήσει από τα χέρια του, γιατί όσο κι αν θα επιθυμούσε αυτό να μην φτάσει ποτέ στο τέλος του, δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην παρόρμηση να το τελειώσει όλο μέσα σε μια νύχτα. Και, δυστυχώς, στις μέρες μας, δεν είναι πολλά τα βιβλία που σε κάνουν να αισθάνεσαι έτσι. Ναι, υπάρχουν πολύ καλά αστυνομικά βιβλία, αλλά αστυνομικά βιβλία που θα σου προσφέρουν όλα τα προαναφερόμενα στο έπακρο, και που θα ξεχωρίζουν στην καρδιά και στη συνείδησή σου, είναι λίγα. Και το "Σε λεπτό πάγο" είναι ένα από αυτά.

Η Έμα ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, ο οποίος τυγχάνει να εργάζεται σε υψηλόβαθμη θέση στην ίδια εταιρεία μ' εκείνη. Το βράδυ, όμως, των αρραβώνων τους, ο σύντροφός της εξαφανίζεται, ενώ λίγο αργότερα, στο σπίτι του, βρίσκεται άγρια δολοφονημένη μια νεαρή γυναίκα. Ο επιθεωρητής Πέτερ Λίντγκρεν αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση, η οποία του θυμίζει σε πολλά σημεία μία που και πάλι είχε αναλάβει, δέκα χρόνια νωρίτερα. Για το λόγο αυτό καταφεύγει στη βοήθεια της ψυχολόγου Χάνε Λάγκερλιντ, με την οποία είχε συνεργαστεί και παλαιότερα, και που έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Ο χρόνος τρέχει και πιέζει καταστάσεις, και το να βρεθεί ο δολοφόνος και η αλήθεια να λάμψει δεν είναι απλά μια ακόμα υπόθεση της αστυνομίας, αλλά μία εσωτερική ανάγκη όλων των εμπλεκόμενων σε αυτή.

Η Grebe, στην παρθενική της ατομική συγγραφική προσπάθεια -καθώς σε όλα τα προηγούμενα έργα της έχει συνεργαστεί με άλλους συγγραφείς- εντυπωσιάζει τον αναγνώστη προσφέροντάς του ένα ατόφια, καθαρόαιμο αστυνομικό θρίλερ, με έντονη δράση και συναισθηματική ένταση που σε καλεί πολλές φορές να δοκιμάσεις τα όρια και τις αντοχές σου. Με γλώσσα απλή, λιτή, καθημερινή, αποφεύγοντας τις ακραίες περιγραφές ή τη χρήση στοιχείων που απλά θα καθιστούσαν το κείμενό της πιο φλύαρο και κουραστικό, σε μια πιθανή προσπάθεια εντυπωσιασμού, έχει δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου ταλαντεύονται πάνω σε λεπτό πάγο που τρίζει κάτω από τα πόδια τους, απειλώντας να τους καταπιεί στα τρομακτικά και αιμοβόρα άδυτά του. Με την αφήγηση να είναι μοιρασμένη σε τρία πρόσωπα -και πάντα πρωτοπρόσωπη- μπορούμε να κατανοήσουμε στο έπακρο τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, αλλά και να επεξεργαστούμε τις προσωπικές τους ανασφάλειες και φοβίες, που σε μεγάλο βαθμό έχουν καθορίσει την πορεία της ζωής τους.

Αν κάτι ήταν μεγάλο ρίσκο για την Grebe, ήταν η επιλογή της να αναλύσει την πλοκή της σε δύο διαφορετικά επίπεδα, εκείνο της αστυνομικής δράσης που σταδιακά θα οδηγήσει στη λύση ενός τρομακτικού μυστηρίου, και σε εκείνο της αποτύπωσης όλου του συναισθηματικού φάσματος των κεντρικών της ηρώων. Ως προς το πρώτο σκέλος, τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα, παρά που η ίδια θα μπορούσε να είχε πέσει θύμα της πολυπλοκότητας της ιστορίας της, πράγμα που ευτυχώς δεν συνέβη ούτε κατά διάνοια. Στο δεύτερο σκέλος, τώρα, το έργο της συγγραφέως ήταν πολύ πιο δύσκολο, όχι μόνο επειδή το μυθιστόρημά της είναι αστυνομικό και όχι κοινωνικό δράμα, άρα μια υπερανάλυση χαρακτήρων θα μπορούσε να δώσει νότες μελοδράματος στο όλο εγχείρημα, πράγμα αταίριαστο και αχρείαστο, αλλά επειδή έπρεπε να αναπτύξει και να χαρτογραφήσει τρεις διαφορετικές προσωπικότητες. Ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο σκέψεις, με διαφορετικά θέλω και βιώματα, μα και με συναισθηματικές εξάρσεις που καθοδηγούνται από τις υπάρχουσες συνθήκες. Και ναι, η Grebe τα καταφέρνει περίφημα και σε αυτό το κομμάτι, προσφέροντάς μας, εκτός όλων των άλλων, και σωστέ δόσεις ανθρώπινου δράματος.

Καλογραμμένο, με ισορροπημένη πλοκή παρά την πολυπλοκότητα που την χαρακτηρίζει και που θα μπορούσε ν' αποτελεί παγίδα, με έντονο ρυθμό που βοηθάει στην συνεχή κορύφωση της δράσης, αλλά και με ψυχογραφήματα που αποτυπώνονται στο χαρτί και αναλύονται σε βάθος, επιτρέποντάς μας να ταυτιστούμε με τους ήρωές μας και τις προσωπικές τους ενοχές -με την συγγραφέα να αποφεύγει εύστοχα να παρασυρθεί σε μια ανάλυση δευτεραγωνιστών που δεν μας πολυενδιαφέρει ο ρόλος τους-, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το "Σε λεπτό πάγο" είναι ένα από τα καλύτερα ανθρωποκεντρικά, αστυνομικά δραματικά θρίλερ που θα κυκλοφορήσουν φέτος. Κι αν σε αυτό το πρώτο προσωπικό της έργο, η Grebe, μας επιφύλασσε μια τόσο αγωνιώδη, ανατρεπτική και συναρπαστική αφήγηση περίτεχνα δουλεμένων γεγονότων, σίγουρα έχουμε να περιμένουμε ακόμα περισσότερα απ' αυτήν στο μέλλον.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Camilla Grebe
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-605-096-1